Güney Pakistan'da artan sıcaklıklar nedeniyle ölümler artıyor. Edhi ambulans servisi, Karaçi şehir morguna genellikle günde 30-40 kişinin götürüldüğünü, ancak son altı gün içinde yaklaşık 568 kişinin getirildiğini belirtiyor.
Güney Pakistan'da artan sıcaklıklar nedeniyle ölümler giderek artıyor. Karaçi'de etkisini gösteren aşırı sıcaklar, hayatı olumsuz yönde etkilerken, hastaneler ve morglar dolup taşıyor. Edhi ambulans servisine göre, normalde günde 30 ila 40 kişinin getirildiği Karaçi şehir morguna son altı gün içinde yaklaşık 568 ölü getirildi. Bu ölümlerden 141'i sadece salı günü kaydedildi.
ÖLÜMLERİN BAŞLICA SEBEBİ SICAKLIK
Ölümlerin kesin nedenlerini belirlemek için henüz erken olsa da, Karaçi'de sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkması ve yüksek nemin hissedilen sıcaklığı 49 dereceye kadar yükseltmesi, ölümlerdeki artışın başlıca sebebi olarak görülüyor.
Karaçi Sivil Hastanesi Acil Servis Birimi Başkanı Dr. Imran Sarwar Sheikh, pazar ve çarşamba günleri arasında hastanelerine sıcak çarpması geçiren 267 kişinin geldiğini, bunlardan 12'sinin hayatını kaybettiğini belirtti. Dr. Sheikh, hastaneye gelenlerin çoğunun 60'lı ve 70'li yaşlarda olduğunu, ancak 45'lerinde olanlar ve hatta 20'li yaşlarında olan bazı kişilerin de bulunduğunu ifade etti.
Sıcak çarpması belirtileri arasında kusma, ishal ve yüksek ateş yer alıyor. Dr. Sheikh, hastaneye gelenlerin çoğunun dışarıda çalışan kişiler olduğunu ve bu sıcaklarda bol su içmeleri ve hafif kıyafetler giymeleri konusunda uyarıldıklarını söyledi.
"Kısmi sıcak hava dalgası" olarak tanımlanan bu yüksek sıcaklıklar hafta sonu itibarıyla etkisini göstermeye başladı. Bölgede sıcak hava merkezleri ve kamplar kuruldu, ancak yardıma ihtiyacı olan herkes hastaneye ulaşamadı.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre; 56 yaşındaki güvenlik görevlisi Wasim Ahmed, 12 saatlik gece vardiyasını tamamladıktan sonra eve döndüğünde kendini kötü hissettiğini belirtti. Kuzeni Adnan Zafar, BBC'ye yaptığı açıklamada, Ahmed'in eve geldiğinde sıcaklıkla baş edemeyeceğini söylediğini ve bir bardak su istedikten kısa bir süre sonra yere yığıldığını anlattı. Hastaneye kaldırılan Ahmed'in muhtemelen kalp krizinden öldüğü belirtildi. Kuzeni, Ahmed'in daha önce kalp rahatsızlığı yaşadığını ancak sıcaktan etkilenmediğini ifade etti.
Karaçi'nin aşırı sıcaklarla mücadelesi, düzenli elektrik kesintileri nedeniyle daha da zorlaşıyor. Elektrik kesintileri, klima kullanımını zorlaştırarak durumu daha da kötüleştiriyor. Dawn gazetesinin haberine göre, şehrin sokaklarında yaklaşık 30 kişi ölü bulundu. Polis, ölenlerin çoğunun uyuşturucu bağımlısı olduğundan şüphelenildiğini, ancak yaralanma belirtisi olmadığını belirtti.
SICAKLIKLAR 52 DERECEYE KADAR ÇIKTI
Karaçi, Pakistan'da sıcaklarla başa çıkmakta zorlanan tek bölge değil. Geçtiğimiz ay, Sindh eyaletinde 52,2 derece sıcaklık kaydedildi. Pakistan'ın komşuları da benzer sorunlarla karşı karşıya. Hindistan'ın başkenti Delhi, "benzeri görülmemiş" bir sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Mayıs ayından bu yana günlük sıcaklıklar neredeyse 50 dereceye ulaştı. Şehirdeki doktorlar, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını belirtiyorlar.