Japon vekiller, boşanmış çiftlerin çocuklarının velayetini paylaşmalarına izin veren yasa tasarısını onayladı. Yeni yasayla beraber, boşanmış çiftler artık tek velayet ile ortak velayet arasında seçim yapabilecek.
Japonya Danışman Meclisi’nin kanunlaştırdığı boşanmış çiftlerin çocuklarının velayetini paylaşmalarına izin verilmesine ilişkin tasarıya iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) ile Anayasal Demokrat Parti (CDP) dahil muhalefet partileri birlikte destek verdi.
Yeni yasa doğrultusunda boşanmış çiftlere tek velayet ile ortak velayet arasında seçim yapmaları konusunda izin verilecek. Ortak velayetin tercihi halinde eğitim ve sağlık dahil çocuğun geleceğine dair uzun vadeli kararlarda ebeveynlerin mutabakatı aranacak.
Seçim konusunda ebeveynlerin başarısız olması halinde yerel aile mahkemeleri devreye girerek velayet kararını nihayete erdirecek.
GERİYE DÖNÜK UYGULANABİLECEK
Yeni kanun değişikliği, 2026 yılına kadar yürürlüğe girecek ve halihazırda boşanmış çiftler için geriye dönük uygulanabilecek. Yürürlükteki medeni kanun, velayetin genellikle anne olmak üzere yalnızca bir ebeveyne verilmesini mümkün kılıyordu.
Böylelikle G7 ülkeleri arasında "ortak velayeti" hukuki açıdan tanımayan tek ülke olan Japonya, 80 yıla yakın süredir izlediği politikayı değiştirdi.
BOŞANMIŞ EBEVEYNLER ŞİKAYET EDİYORDU
İki tarafın imzaladığı belgeyle evliliğin karşılıklı sonlandırıldığı "anlaşmalı boşanma", Japonya'da oldukça yaygın. Ülkede velayet genelde annelere veriliyor. Velayetin verildiği kişi, diğerinin çocuklara erişimini önleyebiliyor.
Boşanmış çift, ziyaret düzenlemeleri konusunda özgürken yargıya intikali halinde mahkeme, velayeti ebeveynlerden birine veriyor. Japonya'da bu sistem, "çocuklarına yabancılaştırıldıklarından" şikayet eden çok sayıda boşanmış ebeveyn tarafından eleştiriliyor.