Ankara’daki tarihi rehine takasında dikkat çeken ‘çocuk’ ayrıntısı: Rus olduklarını uçakta öğrendiler

Ankara’daki tarihi rehine takasında dikkat çeken ‘çocuk’ ayrıntısı: Rus olduklarını uçakta öğrendiler

MİT aracılığıyla Ankara'da gerçekleşen ABD ve Rus mahkum takasında iki çocuk da yer aldı. Kremlin'den yapılan açıklamayla çocukların gizli görevde bulunan Rus ajanlarının çocukları olduğu ve uçağa binene kadar Rus olduklarını bilmedikleri öğrenildi.

Ankara'da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen geniş çaplı mahkum takası, Soğuk Savaş döneminden bu yana Doğu ve Batı arasında gerçekleşen en büyük esir değişimi olarak tarihe geçti. Kremlin, takasın ardından yaptığı açıklamada, Moskova'ya getirilen "uyuyan Rus ajanlar" ve aileleri hakkında dikkat çekici detaylar paylaştı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, esir değişiminin perde arkasında yaşananları ve Rusya'ya dönen ajanların hikayesini anlattı.

9774517.jpg

ÇOCUKLARI RUS OLDUKLARINI UÇAKTA ÖĞRENDİ

Takasla Rusya'ya dönenler arasında, Slovenya'da bir mahkeme tarafından casusluk suçlamasıyla hüküm giymiş ve Arjantinli gibi davranan Dultsev çifti de yer alıyor. Çiftin iki çocuğuyla birlikte Rusya'ya dönüşü, medyada geniş yankı uyandırdı. Peskov, ajanların uzun süredir gizlilik içinde çalıştıklarını ve çocuklarının Rus olduklarını ancak uçak havalandıktan sonra öğrendiklerini belirtti.

9774443.jpg

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çocuklar, Rus olduklarını ve ülkemizle bağlantılarını uçak Moskova'ya vardığında öğrendiler. Uçaktan inerken Rusça konuşmadıkları ve Putin’in kendilerini İspanyolca selamladığı anları muhtemelen görmüşsünüzdür" dedi.

Dultsev çifti, uzun yıllar boyunca yurt dışında gizli görevlerde bulunan ve "yasa dışı" ajan olarak bilinen kişilerden. Peskov, bu tür ajanların işlerine olan bağlılıkları nedeniyle büyük fedakarlıklar yaptığını vurguladı. Çiftin hapiste kaldıkları süre boyunca çocuklarına yalnızca sınırlı erişim hakkı verildiği ve ebeveynlik haklarını kaybetme korkusu yaşadıkları belirtildi.

9774447.jpg

"Çocuklar dün Moskova'da ebeveynleriyle buluştuklarında yanlarına gelen kişinin kim olduğunu sordular. Putin'in kim olduğunu dahi bilmiyorlardı," diyen Peskov, "Yasa dışılar işte böyle çalışır. İşlerine olan bağlılıklarından dolayı bu tür fedakarlıklar yaparlar" ifadelerini kullandı.

the-americans-dizi-izle.jpg

YAŞANANLAR 'THE AMERICANS' DİZİSİNİ HATIRLATTI

Tarihe geçen bu olay ise akıllara The Americans adlı diziyi getirdi. Soğuk Savaş döneminde geçen dizide KGB tarafından yetiştirilen 2 ajan Amerika'da bir aile kurup Sovyetler adına casusluk yapıyordu. Sahte kimliklerini sağlamlaştırmak için çocuk yapan ajanların bu kimliklerini çocukları bile çok sonradan öğreniyordu.

Hatta, çocuklarının Sovyetler Birliği ve orada olanlar hakkında en ufak fikirleri dahi yoktu. 2013 yapımı dizinin başrollerinde dizinin çekimleri sırasında evlenen Matthew Rhys ve Keri Russell yer aldı. Dizi ayrıca birçok dalda ödül kazandı.

'PUTİN'İN KARŞILAMASI BİR ÖVGÜ'

Kremlin Sözcüsü, esir değişiminin Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ile ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) arasında yürütülen uzun müzakereler sonucu gerçekleştiğini açıkladı. Peskov, Rus devlet kurumlarının yurt dışında benzer durumda olan diğer Rusların serbest bırakılması için çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

9774514.jpg

Putin'in, takasla Moskova'ya gelen Rusları pistte karşılama kararı da dikkat çekti. Peskov, bu karşılamanın "ülkelerine hizmet eden ve zorlu sınavlardan geçerek anavatanlarına dönebilen insanlara bir övgü" olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN