Almanya'da "Cum-ex" adındaki tarihi vergi dolandırıcılığına ilişkin soruşturmada savcılar, Deutsche Bank'ın genel merkezine baskın yaptı. Dört kıtada yaklaşık 100 bankayı ve en az 1000 şüpheliyi kapsayan skandala, Deutsche Bank'ın da dahil olduğu öğrenildi.
Deutsche Bank'ın Salı günü yaptığı açıklamaya göre Alman savcılar, "Cum-ex" olarak bilinen milyarlarca euroluk vergi dolandırıcılığı planıyla ilgili devam eden soruşturma kapsamında Deutsche Bank'ın genel merkezinde arama yaptı. Almanya'nın en büyük bankası olan Deutsche Bank, on yıldan fazla bir süre önce gelişen plana yönelik savcıların baskın düzenlediği birçok adresten sadece biri.
Reuters'ın aktardığına göre; Köln Cumhuriyet Savcılığı, Deutsche Bank'ın adını vermeden, Frankfurt'ta bir bankaya ve bir denetim şirketine 100'den fazla müfettişin katıldığı bir arama yaptığını ve 10 şüphelinin evlerine baskın düzenlediğini doğruladı.
'CUM-EX' PLANI
İcra Kurulu Başkanı Christian Sewing yönetimindeki Deutsche Bank, Sewing'in 2018'de yönetimi devralmasından beri itibarını temizlemeye çalışıyor. Bu yılın başlarında savcılar, yatırımcıları "yeşil yatırımlar" konusunda yanlış yönlendirdiği iddiaları üzerine Deutsche Bank ve varlık yönetim birimi DWS'ye baskın düzenledi.
Salı günü araştırılan ve "Cum-ex" olarak bilinen planda; bankalar ve yatırımcılar, şirketlerin hisselerini temettü ödeme günlerinde hızla alıp satarak, hisse sahiplerini belirsizleştirecek ve birden fazla tarafın temettü üzerinden vergi iadelerini "yanlışlıkla" geri almasına izin verecekti.
'DEUTSCHE BANK PLANA DAHİLDİ'
Olay, aynı zamanda bir siyasi skandala dönüştü ve bu yılın başlarında Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'u da zorla ifade vermek durumunda bıraktı. Hükümet yetkilileri, planın dört kıtada yaklaşık 100 bankayı ve en az 1000 şüpheliyi kapsadığını söylüyor.
Deutsche Bank, yaptığı açıklamada, 2017 yılından bu yana konuyla ilgili müfettişlerle işbirliği yaptığını ve yapmaya devam ettiğini belirtti.
Reuters, bankacıların, konunun "itibar risklerini" tartıştığı 2006 ve 2011 yılları arasında Deutsche Bank'ın plana dahil olduğunu bildirdi. Buna göre Deutsche Bank, işlemleri gerçekleştirmeleri için şirketlere borç para verdi.
Konuyla ilgili bilgisi olan bir kişi, vergi soruşturmasında düzinelerce kez Deutsche Bank'ın hedef alındığını söyledi.
Eylül ayında Deutsche Bank, olayı geride bırakmak amacıyla diğer iki borç verenle birlikte, plandaki rolü sebebiyle Alman vergi makamlarına toplam 60 milyon avro ödeyeceğini açıkladı.