ABD'li senatörlerden Eygi için 'bağımsız soruşturma' çağrısı

ABD'li senatörlerden Eygi için 'bağımsız soruşturma' çağrısı

ABD Kongresi'nde 103 vekil, İsrail askerleri tarafından işgal altındaki Batı Şeria'da hayatını kaybeden Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Vekiller, gönderdikleri ortak mektupta, Eygi'nin öldürülme şeklinin şüpheli olduğunu ve olayla ilgili tüm delillerin incelenmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Kongresi'nden 103 vekil, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da başından vurarak öldürdüğü Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi için bağımsız bir soruşturma çağrısında bulundu. Vekiller, gönderdikleri ortak mektupta, Eygi'nin ölümünün şüpheli olduğunu ve olayla ilgili detaylı bir inceleme yapılması gerektiğini belirtti.

Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Adam Smith, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kendisi dahil 103 Kongre üyesinin imzasını taşıyan ve Eygi'nin öldürülmesine ilişkin bağımsız soruşturma yürütülmesi talebini içeren mektubu Washington yönetimine gönderdiğini bildirdi.

'İSRAİL GÜÇLERİNE CEZASIZ KALMA RUHSATI VERİR'

Smith'in paylaştığı mektupta, İsrail tarafından yürütülen ön soruşturmada Eygi'nin 'kasıtsız' olarak vurulduğuna işaret edilmesinin kendilerini 'derinden' rahatsız ettiği, bu açıklamanın da bağımsız görgü tanıklarının ifadeleriyle çeliştiği vurgulandı. Kanıtlar göz önüne alındığında ABD'nin bunun bir cinayet olup olmadığını bağımsız olarak soruşturması gerektiğine inandıkları ifade edilen mektupta, 'daha fazla soru sormadan çekip gitmenin' İsrail güçlerine yaptıklarından dolayı 'cezasız kalma ruhsatı' verdiği kaydedildi.

Mektupta, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'na Eygi'nin öldürülmesine ilişkin bağımsız, kapsamlı, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütmeleri çağrısı yapıldı.

NE OLMUŞTU?

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açmış, Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Ayşenur Ezgi Eygi, başından vurularak ağır yaralanmıştı. Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, 6 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Eygi'nin cenazesi, önce İstanbul'a, ardından İzmir'e getirilerek 14 Eylül'de Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verilmişti.

Ayşenur Ezgi Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü bir insan hakları savunucusuydu. 2003 yılında İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN