ABD'den savaşın seyrini değiştirecek hamle: Ukrayna Rusya'yı uzun menzilli füzelerle vuracak

ABD'den savaşın seyrini değiştirecek hamle: Ukrayna Rusya'yı uzun menzilli füzelerle vuracak

ABD, Ukrayna’nın Rusya içindeki askeri hedefleri vurabilmesi için uzun menzilli silah kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanıyor. Antony Blinken, Kiev’de yaptığı açıklamada, Washington’ın politikalarını savaşın gidişatına göre uyarlamaya devam edeceğini vurguladı. Kararın resmi olarak duyurulması beklenirken, İngiltere ve ABD, Ukrayna’ya desteğini sürdüreceklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın Batı'dan temin ettiği uzun menzilli silahları Rusya içinde kullanmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılacağına dair en güçlü işaretini verdi. ABD'nin, Ukrayna'nın stratejik askeri hedefleri vurabilmesi için uzun menzilli silah kullanımına izin verme kararı alındığı, ancak bunun henüz resmi olarak açıklanmadığı belirtiliyor.

Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile birlikte Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, ABD’nin Ukrayna’daki savaşın gidişatına göre politikasını sürekli olarak uyarladığını vurguladı. Blinken, "Bu politikayı uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy de yaptığı açıklamada, İran’ın Rusya’ya balistik füzeler göndermesinin stratejik düşünceleri değiştirdiğini belirtti ve bunun “önemli ve tehlikeli bir tırmanış” olduğunu söyledi. Lammy, Rusya'nın İran ve Kuzey Kore ile yeni bir ittifak kurduğunu ifade ederken, Çin'e bu "asi gruba" katılmama çağrısında bulundu.

UKRAYNA’NIN RUSYA İÇİNDE HEDEF VURMASINA İZİN VERİLEBİLİR

İngiltere hükümet kaynaklarına göre, Ukrayna’ya verilen Storm Shadow seyir füzelerinin Rusya içindeki hedeflerde kullanılmasına izin verme kararı alındı. Ancak bu kararın, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın ABD Başkanı Joe Biden ile Washington DC’deki görüşmesi sırasında açıklanması beklenmiyor.

Starmer ve Biden’ın yapacağı görüşmelerde, Ukrayna’daki savaşın nasıl sona erdirileceği konusunda stratejik bir yaklaşım izleneceği, ancak belirli silah sistemlerine yoğun bir odaklanma olmayacağı ifade ediliyor.

Kiev’deki görüşmenin, ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’nın uzun menzilli füze kullanımına ilişkin olumlu bir karar verdiğinin göstergesi olduğu belirtiliyor. Ancak, bu konunun provokatif bulunabileceği için resmi bir açıklama yapılmasının planlanmadığı kaydedildi.

whatsapp-image-2024-09-12-at-09-13-47-1-001.jpegZelenskyy Kiev'de Blinken ve Lammy ile bir araya geldi

UKRAYNA'DAN UZUN MENZİLLİ SİLAHLAR İÇİN ISRAR

Ukrayna uzun süredir Batı’dan aldığı silahlarla Rusya içindeki askeri havaalanları, füze fırlatma rampaları ve komuta merkezlerini vurmak için izin talep ediyordu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, daha önce ABD’nin bu konuda kararsız davranmasının ve adım atmakta gecikmesinin Ukrayna’da can kayıplarına neden olduğunu söylemişti. Zelenskiy, Rusya'nın yalnızca güçten anladığını belirterek ABD’ye Ukrayna'ya daha fazla güven duyması gerektiğini vurgulamıştı.

Blinken ve Lammy, Kiev’e Polonya’dan gece tren yolculuğuyla gelerek Zelenskiy ile görüşmeler yaptı. Blinken, yaptığı açıklamada İngiltere ve ABD’nin Ukrayna’nın başarısı ve zaferi konusunda kararlı olduğunu belirtti.

ABD VE İNGİLTERE'DEN DESTEK MESAJLARI

Lammy, İngiltere’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin uzun vadeli bir “yüz yıllık ortaklık” olduğunu ve bu çerçevede Ukrayna’ya yeni bir askeri yardım paketi sunulacağını belirtti. Bu pakette Brimstone füzeleri ve AS-90 kendinden tahrikli toplar yer alıyor.

Ukraynalı yetkililer, ABD ve İngiltere'nin uzun menzilli füze kullanımına yönelik itirazlarını kaldırmalarını umutla bekliyor. Ukrayna Milletvekili Kira Rudik, "Umarım Rusya'ya karşı Atacms füzelerini kullanmamıza izin veren o uzun zamandır beklenen kararı duyarız" dedi.

ABD’li bazı senatörler, Ukrayna'nın zafer kazanabilmesi için Biden yönetiminin uzun menzilli silahların kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırmasını talep ediyor. Senatörler, Batı’nın Ukrayna’ya sağlayacağı sofistike silahların savaşın gidişatını değiştirebileceğini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise yaptığı açıklamada, Rusya'nın yeni Atacms füze teslimatlarını imha edeceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN