ABD Savunma Bakanlığı, Güney Kıbrıs ordusunu, eski Varşova Paktı ülkelerine uyguladığı özel eğitim ve işbirliği programına aldı. Geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldıran ABD, 2023 yılında Kıbrıslı Rum askerlerine eğitim verecek.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı, Güney Kıbrıs'ı eski 'Varşova Paktı' ülkelerine uyguladığı özel eğitim ve işbirliği programına dahil etti.
Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Haralambos Petridis ise eğitim ve işbirliği programına alınmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Petridis, "Amerikan ordusu ile stratejik işbirliğini derinleştiren önemli bir adım atıldı. İşbirliğimiz sürekli gelişecek" dedi.
New Jersey Ulusal Muhafızlık Bürosu Pentagon'a, Güney Kıbrıs ile askeri işbirliği yapmak için başvuruda bulundu. Pentagon ise bu başvuruyu kabul etti. ABD Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne 1987'den bu yana uyguladığı silah ambargosunu kaldırmıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldırmasına ilişkin, "Somut adımla cevap vereceğiz. Madem tırmanma istiyorsunuz Adada, biz de gereğini yapacağız" tepkisinde bulunmuştu.
GÜNEY KIBRIS ASKERLERİNİ EĞİTECEKLER
NTV'de yer alan habere göre, başvurunun kabulü sonrası Senato İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez eyaletteki 7 diğer Kongre üyesi ile beraber, Ulusal Muhafız Bürosu Stratejik Planlar ve Politika Direktörü Tümgeneral Randolph Staudenraus'a mektup yazdı. Bu mektupta Güney Kıbrıs başvurusunu güçlü bir şekilde desteklerini belirtti.
Mektupta, Ulusal Muhafız Bürosu Devlet Ortaklığı programının, dünya çapında ABD Güvenlik işbirlikleri için önemli bir araç olduğunu, Ulusal Muhafız güçlerinin, dünya genelinde 85 ortaklığı ile 6 coğrafi bölgede bulunduğunun altı çizildi.
ABD ASKERİ, GÜNEY KIBRIS İÇİN HAZIR
20 yıllık ortaklık ile New Jersey Ulusal Muhafız ordusunun Arnavutluk'ta görev yaptığını ve işbirliği sayesinde Arnavutluk'un NATO üyesi olunmasında etken olunduğu, New Jersey Ulusal Muhafız ordusunun ortaklık için Güney Kıbrıs'ı da içerecek şekilde genişletmeye hazır olduğunu vurgulandı.
Mektupta ABD'nin Doğu Akdeniz'de güvenlik çabalarını da destekleyeceği eklendi ve, "New Jersey'den Arnavutluk'a rutin olarak KC-135 ve C-32'lerin uçuşu gerçekleşiyor. Arnavutluk'tan da Güney Kıbrıs'a ekstra 1,5 saatte uçuş gerçekleştirilebilir" denildi.
New Jersey Ulusal Muhafızları'nın, müttefikleri eğitme ve güçlendirmede kararlı olduğunun altı çizilmişti.
ABD ULUSAL MUHAFIZ BİRLİKLERİ'NİN GÖREVLERİ NELER?
ABD ordusu altında özel bir birlik olan kara ve hava Ulusal Muhafız Birlikleri, hem federal hem de eyaletler düzeyinde göreve çağırılabiliyor.
Yaklaşık 450 bin civarında olan Ulusal Muhafız askerlerinin eğitimlerini, eğitimini ve rütbe atamasını eyalet yönetimleri yapıyor. Birliklerin bütçesini federal hükümet belirliyor. Eyalet valileri, afetler ve kamu güvenliği için, Ulusal Muhafızları göreve çağırabiliyor.
Aynı şekilde başkanlar da ulusal güvenlik ihtiyaçları durumunda, ülke çapında Ulusal Muhafızları kullanabilir. Ulusal Muhafız Birliği askerlerinin çoğu, yarı zamanlı olarak görev yapıyor. Bu askerler aktif görevde olmadıkları zaman, yıl içinde iki hafta süren ve ayda bir hafta sonu yapılan kamplarda askeri eğitim görüyor.
Ulusal Muhafız birlikleri daha önceden Irak, Afganistan'da görev almış hatta Ukraynalı askerlere eğitim vermişlerdi.