ABD ile İsrail arasında kanlı pazarlık: İran'da kabul edilebilir hedefler vurulursa 'tazminat' verilecek

ABD ile İsrail arasında kanlı pazarlık: İran'da kabul edilebilir hedefler vurulursa 'tazminat' verilecek

İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarında binlerce sivil hayatını kaybederken, ABD'nin, İsrail'e İran'daki hedeflere saldırmaması karşılığında 'tazminat paketi' önerdiği iddia edildi. ABD'nin bu pazarlık adımı, kan dökmeye devam eden İsrail ile iş birliği olarak eleştiriliyor.

İsrail’in, 41 binden fazla kişinin öldüğü Gazze’ye yönelik saldırılarının 1. yılını doldurduğu bu dönemde, ABD'nin Tel Aviv yönetimine, İran'daki belirli hedeflere saldırmaması karşılığında "tazminat paketi" teklif ettiği iddia edildi. Özellikle Lübnan'a yönelik operasyonlarda yaklaşık iki haftadır 3 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği bir ortamda, ABD’nin bu yaklaşımı tepki çekiyor.

İsrail, ülkeye yönelik saldırılar sonucu 180’den fazla füzenin atılmasının ardından misilleme sözü verdi. Ancak ABD'nin, İsrail’in İran'a yönelik saldırılarına engel olma amacıyla bir "tazminat paketi" teklif ettiği ileri sürüldü.

Jerusalem Post’un Kan11 raporuna dayandırdığı habere göre, Amichai Stein, ABD yetkililerinin, İran'daki belirli hedeflere saldırılmaması halinde İsrail'e kapsamlı bir "diplomatik koruma" ve "silah paketi" sunulacağını ifade ettiğini aktardı. Bu öneri, iki ülke yetkilileri arasında İran'ın saldırılarına yönelik olası tepkiler üzerine yapılan görüşmelerde ortaya atıldı.

Stein'in ifadesine göre, Amerikalı bir yetkili, "Hedef A, B ve C'yi vurmazsanız, size diplomatik koruma ve bir silah paketi sağlayacağız." dedi. İsrailli yetkililerin ise bu teklife, "Birleşik Devletleri dikkate alıyor ve dinliyoruz. Ancak İsrail vatandaşlarının ve devletinin güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." şeklinde yanıt verdiği belirtildi.

İsrail ordusunun, ABD ile yanıt konusundaki görüşmeleri sürdürdüğü ve bu kapsamda ABD CENTCOM Komutanı General Michael Kurilla’nın İsrail'de bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan İsrail, 1 yıldır süren Gazze saldırılarında 41'den fazla sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu. Lübnan'a yönelik operasyonların başladığı yaklaşık iki haftalık süreçte ise 3 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

ABD'nin, kan dökmeye devam eden İsrail ile bu tür pazarlıklar yapması, uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor. Özellikle İsrail'in, Filistin ve Lübnan'a yönelik operasyonları nedeniyle yaşanan can kayıpları ve sivil acılar göz önüne alındığında, ABD yönetiminin bu yaklaşımı sert eleştiriler alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN