ABD ekonomisi beklentinin üzerinde büyüdü

ABD ekonomisi beklentinin üzerinde büyüdü

ABD ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında bir büyüme kaydederek beklentilerin üzerinde performans gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, nisan-haziran 2024 dönemi için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı. Verilere göre, ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,8 oranında bir büyüme kaydetti. Bu büyüme, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Beklentiler, ülke ekonomisinin söz konusu dönemde yüzde 2 büyüme göstereceği yönündeydi. İlk çeyrekte ise ABD ekonomisi yüzde 1,4'lük bir büyüme performansı sergilemişti.

BÜYÜMEDE ÜÇ ANA FAKTÖR ETKİLİ OLDU

İkinci çeyrekteki güçlü büyümede birkaç önemli faktör etkili oldu. Tüketici harcamalarındaki artış, özel stok yatırımları ve konut dışı sabit yatırımlardaki yükseliş, ekonominin genişlemesine katkıda bulundu. Aynı dönemde ithalatın da artış göstermesi, büyüme üzerinde etkili oldu.

TÜKETİM HARCAMALARI VE FİYAT ENDEKSLERİ

Yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 2,6'lık bir artış gösterdi. Bu endeks, ilk çeyrekte yüzde 3,4 artış kaydetmişti. Gıda ve enerji harcamalarını hariç tutan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 2,9 artış yaşadı. Bu artış, piyasa beklentilerinin biraz üzerinde gerçekleşti; beklentiler yüzde 2,7 seviyesindeydi. Çekirdek endeksin ilk çeyrekteki artışı ise yüzde 3,7 olarak gerçekleşmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN