Avrupa Birliği, Brüksel'de düzenlediği zirve sonrası sonuç bildirisi yayımladı. Buna göre "AB'nin, Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortam ile Türkiye'yle işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı var" ifadeleri paylaşıldı.
Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı bulunduğunu belirterek, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına "büyük önem atfettiğini" bildirdi.
İLİŞKİ GELİŞTİRİLMESİNDE STRATEJİK ÇIKAR
AB'nin Brüksel'de düzenlenen zirvesinin sonuç bildirisine göre, "AB'nin, Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortam ile Türkiye'yle işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı vardır" denildi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in AB Komisyonu'yla Kasım 2023'te sunduğu ortak raporda yer verilen önerilerin ilerletilmesi talep edildi. Bu kapsamda, AB Daimi Temsilciler Komitesi'ne (COREPER) talimat verildi ve ilerleme "aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir" olacak şekilde gerçekleştirilecek. Türkiye'nin yapıcı katılımının, önerilen işbirliği alanlarının ilerletilmesine katkı sağlayabileceği değerlendirildi.
KIBRIS İLE MÜZAKERELER
Zirve sonuç bildirisinde ayrıca, AB'nin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına ve ilerlemesine büyük önem verdiği vurgulandı. AB, konunun çözümü için Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki sürece bağlı olduğunu belirterek, "AB, elindeki tüm uygun araçlarla, BM liderliğindeki sürecin tüm aşamalarını desteklemede aktif rol oynamaya hazırdır" ifadesini kullandı.
Zirvenin dış ilişkiler oturumunda Türkiye ile ilgili kısımda Borrell'in AB Komisyonu ile hazırladığı ve Kasım 2023'te sunduğu rapordaki öneriler ele alındı.
Raporda, "Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'deki tüm yasa dışı sondaj faaliyetlerinden, egemenlik ve egemenlik haklarına saygı göstermeyen diğer tüm eylemlerden kaçınmaya devam etmesi koşuluyla, 2019'da askıya alınan AB-Türkiye Ekonomi, Enerji ve Ulaştırma Yüksek Düzeyli Diyalogları'nın yeniden etkinleştirilmesi, aynı mantıkla, Ortaklık Konseyi ve Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog toplantılarının bakanlar düzeyinde yeniden başlatılması, iklim, sağlık, göç ve güvenlik, tarım ile araştırma ve yenilik konularında sektörel Üst Düzey diyalogların sayısının artırılması" gibi öneriler bulunmaktadır.
AB'den İsrail'e: Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verin