Son dönemde her gün yüzlerce göçmenin ulaştığı İtalya’ya bağlı Lampedusa Adası’ndaki duruma çözüm bulmak için bir araya gelen AB Komisyonu Başkanı Leyen ve İtalya lideri Meloni, 10 maddelik eylem planı sundu.
Afrika'dan Avrupa'ya geçişte Orta Akdeniz'deki düzensiz göç rotası üzerinde yer alan Lampedusa'ya hafta boyunca yaklaşık 11 bin düzensiz göçmenin ulaşması ve Ada'daki durumun kritik hale gelmesi üzerine, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin davet ettiği von der Leyen, Ada'ya geldi.
Von der Leyen, Meloni ile Ada'daki göçmen karşılama merkezini ziyaret ederek ada halkıyla bir araya geldi ve ayrıca göçmenlerin geldiği teknelerinin tutulduğu "tekne mezarlığı" ile limandaki karşılama noktasında incelemelerde bulundu.
Meloni ve von der Leyen'in Ada'daki temasları sırasında bazı gergin anlar da yaşanırken yerel halktan bir grup, göçmen akınlarından dolayı zor durumda olduklarını belirterek liderlere seslerini duyurmak istedi. Meloni, protestoculara "Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" diye karşılık verdi.
‘İTALYA AB’YE GÜVENEBİLİR’ MESAJI
Yaşanan krize ortak bir yanıt vermek üzere adaya geldiğini belirten von der Leyen, "Göç, Avrupa sorunudur ve Avrupa çapında bir çözüm gerektirmektedir. İtalya, AB'ye güvenebilir." dedi. Von der Leyen, Lampedusa'da olmayı çok önemsediğini ifade ederek "AB'ye kimin geleceğine karar verecek olan biziz, insan kaçakçıları değil." diye konuştu. AB Komisyonu Başkanı, basın toplantısında İtalya'ya destek amaçlı 10 maddelik bir eylem planını da kamuoyuna açıkladı.
Ev sahibi Başbakan Meloni de çok büyük bir göç akınıyla karşı karşıya olduklarını belirterek "Bu göç olgusundaki sayılar, önce sınır devletlerini daha sonra herkesi sarsacak. Bu sorun herkesi ilgilendiriyor ve herkesin ele alması gerekiyor. Von der Leyen'in burada oluşunun, farkındalık sinyali verdiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
İtalya Başbakanı, göçmen teknelerinin kalkışına ve insan kaçakçılarına karşı daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini dile getirerek yasa dışı göçle mücadelede işbirliği yapan ülkeler üzerinde anlaşmaya varılan yasal göç kotalarının işlemesi ve de tek tek devletlerin uygulaması yerine AB'nin etkili geri dönüş sistemini aktifleştirmesi gerektiğini söyledi. Meloni ayrıca, Birleşmiş Milletler’in de konuya müdahil olmasının "kesinlikle gerekli" olduğunu vurguladı.
10 MADDELİK PLANDA NE VAR?
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in İtalya'ya destek için açıkladığı 10 maddelik plana göre, AB Sığınma Ajansı ve AB'nin sınır koruma ajansı Frontex aracılığıyla göçmenlerin gelişlerindeki prosedürlerde İtalya'ya yardım artırılacak.
Lampedusa'ya gelenlerin göçmen almak isteyen diğer gönüllü AB ülkelerine transferine destek verilecek. Kaynak ülkelerle işbirliği artırılarak Afrika'dan gelen göçmenlerin geri gönderilme sayıları artırılacak. Tunus gibi kaynak veya transit ülkelerle ortaklıklar sayesinde insan kaçakçılığının önlenmesi desteklenecek.
Frontex dahil olmak üzere denizde ve havada sınır devriyeleri artırılacak, Akdeniz'de devriye sayıları çoğaltılacak. İnsan kaçakçılarının lojistik zincirleri kırılacak ve kötü durumdaki teknelerin kullanımı sınırlandırılacak.
Hızlandırılmış sınır giriş prosedürleri uygulamaları desteklenecek, güvenli kaynak ülkelerden gelenlerin girişi reddedilecek, bunlara yasak getirilecek ve bu yasak Şengen Bilgi Sistemi'ne işlenecek.
İletişim kampanyalarıyla farkındalık artırılacak ve Akdeniz geçişleri caydırılacak. Gönüllü geri dönüşler için BM'nin göç ve mülteci kuruluşlarıyla işbirliği artırılacak. Tunus ile göç konusunda birkaç hafta önce yapılan anlaşma uygulamaya geçirilecek.