Beslenme ve kanser ilişkisinin araştırmalarla ispatlandığını hatırlatan Dr. Mehmet Öz kanserden korunmanın yollarını sıralayarak "Yiyip, içtiklerinize çok dikkat edin" dedi.
Çağın hastalığı kanser herkesi korkutuyor. Genetik faktörlerin yanı sıra, yanlış beslenme, fazla kilolar ve çevresel etkenler kanseri adeta hortlattı.
Peki dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser riskini nasıl azaltırsınız? Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz anlattı...
KAHVALTIYA KEPEKLİ GEVREKLE BAŞLAYIN
Bir porsiyon kepekli gevrek, mide kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
SERT VE FERMENTE PEYNİRLERİ TERCİH EDİN
Gouda, keçi peyniri, küflü peynir, çedar ve parmesan gibi sert ve fermante peynirler prostat ve akciğer kanseri riskini azaltmasıyla ilişkilendirilen K2 vitamini bakımından oldukça zengindir.
YEMEKLERİNİZE SOĞAN VE SARIMSAK KATIN
Soğan, sarımsak ve arpacık soğan öğünlerinize lezzet katarken ‘lenfoma' riskini azaltmış olursunuz. Salatanıza kırmızı soğan eklemeniz ise mide kanseri riskini azaltır.
BAKLAGİLLERDEN VAZGEÇMEYİN
Artık fazla tüketilmiyor. Ancak haftada üç kez bir porsiyon pişmiş baklagil, ince bağırsak kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
BALIK YİYİN
Somon, alabalık ve uskumru gibi Omega-3 yağ asitleri zengini balıklar, harika protein kaynaklarıdır. Haftada yalnızca iki porsiyon tüketmek, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
SOFRANIZDA PANCARA YER AÇIN
Haftada en az iki defa pancar yerseniz mide kanseri riskinizi azaltabilirsiniz.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİ SEVİN
Tabağınızı yeşil yapraklı sebzelerle doldurmanın yumurtalık kanseri riskini azalttığını gösteren çalışmalar var. Günde bir porsiyon çiğ veya az pişmiş halde yiyin.
KARNABAHAR VE LAHANAYI UNUTMAYIN
Bu sebzeler, kanserle savaşıcı sülforafan içeriyor. Yapılan bir çalışma bu sebzeleri en fazla tüketen grubun meme kanserine yakalanma riskinin en az yiyenlere oranla yarı yarıya daha düşük olduğunu gösterdi. Haftada beş porsiyon veya biraz daha fazla tüketebilirsiniz.
KIRMIZI ETİ AZALTIN
Kaliteli ve doğru pişirilmiş et ölçülü tüketilebilir. Ancak salam,sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünlerine nitrat katılıyor. Nitrat da kanser yapıyor. Özellikle kalın bağırsak ve pankreas kanserleriyle bağdaştırılıyor.
YEŞİL ÇAY İÇİN
Her gün tüketebileceğiniz bu içecek mide kanserine karşı korur.
TUZDAN UZAK DURUN
Fazla tuz tüketimi aynı zamanda mide kanseri, burun tümörü ve boğaz kanseri risklerini artırabilir. Tuzlu atıştırmalıklardan uzak durun ve tuzluğu elinize daha az almaya çalışın.
TATLI YERİNE MEYVE TÜKETİN
Tatlı krizlerinizi karpuz, kavun, şeftali ve nektarin yiyerek atlatmayı deneyin. Bu ve benzeri meyveler tüketmek, özofagus (yemek borusu) kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
PAKETLİ GIDA ALMAYIN
Yediklerimizi daha lezzetli yapmak için birçok katkı maddesi kullanıyorlar. Şeker ve tuzdan bahsetmiyorum. Onlar da var tabii ama başka birçok katkı maddesi konuluyor yiyeceklerimize.
Bunlara ‘doğal' lezzetlendirici deniyor ama bu mümkün değil. Paketlenmiş birçok şeyin içinde var. Bağımlılık yapıyor bu lezzetlendiriciler, tabii kanser de...
DİŞ HEKİMİNİZE GÖRÜNÜN
Diş sağlığınıza dikkat etmeniz, ağız ve ‘orofarenks skuamöz' hücre kanseri riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.
MUTLAKA SPOR YAPIN
Herkes spor yapmalı ancak eğer 50 yaşın üzerindeyseniz daha fazla nedeniniz var... Yüksek seviyede egzersiz yapan 50 yaş üstü kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 67 düştüğü gözlemlendi.