Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye'nin de katıldığı 'Teröre Karşı İslam İttifakı'nın gündeminde askeri güç oluşturulmasının olmadığını açıkladı. Bilgiç Rusya ile yaşanan uçak krizinde özür ve tazminatın da gündemde olmadığını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde İslam ülkelerinin teröre karşı oluşturacağı koalisyonun terörle mücadelede askeri, istihbari ve ideolojik boyutun koordine edilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Bunun bir askeri güç olmadığını buradan söylemem gerekiyor. Askeri güç oluşturulması gündemde değil" dedi.
Türkiye ulusal mutabakat hükümetini destekliyor
Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen hafta Roma’da Libya konulu Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantıya katıldığını belirterek, Bakan Çavuşoğlu’nun yarın Fas’ta, Libya’daki sürece ilişkin siyasi anlaşmanın imzaya açılacağı toplantıya da katılacağını söyledi. Bilgiç, Türkiye’nin Libya’da ulusal mutabakat hükümetini desteklediğini ve her koşulda barış isteyen Libya halkının yanında olduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun 18 aralık tarihinde New York’ta yapılacak Suriye konulu toplantıya katılmasının öngörüldüğünü belirten Bilgiç, Çavuşoğlu’nun 22- 23 Aralık tarihlerinde ise Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Toplantısı için Gürcistan’a gideceğini söyledi.
"Mücadelenin ideolojik bir boyutu da var"
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, teröre karşı Suudi Arabistan’ın öncülüğünde İslam ülkelerinin kuracağı koalisyona Türkiye’nin askeri destek verip vermeyeceğinin sorulması üzerine, Türkiye’nin PKK ve DAEŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelesinin devam ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:
"DAEŞ ile mücadelede askeri ve istihbarat işbirliği önemli bir parçayı teşkil ediyor ama bunun dışında terörle mücadelenin ideolojik bir boyutu da var. Özellikle İslam’ın terörle özdeşleştirilmemesi ve anılmaması için bu çabaların koordine edilmesi gerekiyor. Bu çerçevede Suudi Arabistan'da yapılan toplantı bu üç ayağın koordine edilmesi açısından önemli."
"Toplantı doğru yönde bir karar"
Terörle mücadelede İslam ülkelerinin tek ses olmalarının terörü İslamiyetle özdeşleştirme çabasında olanlara yanıt olacağını belirten Bilgiç, "Terörle mücadele bağlamında nerede bir toplantı tertip edilirse Türkiye orada bulunur ve elinden gelen katkıyı yapar. Biz bu çerçevede bu toplantının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu düşünüyoruz" dedi.
"Askeri güç gündemde değil"
İslam ülkelerinden oluşan koalisyona ilişkin detayların Suudi Arabistan yetkilileri tarafından daha net bir şekilde açıklanacağını belirten Bilgiç, "Bunun bir askeri güç olmadığını buradan söylemem gerekiyor. Askeri güç oluşturulması gündemde değil" diye konuştu.
"Özür ve tazminat mümkün değil"
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rus makamlarının dile getirdiği "özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat talepleri" hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Angajman kurallarının daha önce Rus makamlarına bildirilmesine rağmen Rus uçağının Türk hava sahasını ihlali üzerine düşürüldüğünü hatırlatan Bilgiç, "Rus tarafının istediği unsurların (özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat) tarafımızca karşılanması mümkün değil" dedi. Bilgiç, "Rusya Federasyonu, Türk hava sahasını bir daha ihlal etmemeyi garanti ederse böyle bir hadiseyle bir daha karşılaşılmaz" ifadelerini kullandı.
"Türkiye hasmane tutum içinde değildir"
Gerginliğin tırmanmamasının ve iki ülke ilişkilerinin olumsuz yönde daha fazla etkilenmemesinin arzulandığını belirten Bilgiç, "Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun askeri hedeflerine herhangi bir hasmane tutum içinde değildir" dedi.
"İyi niyetimizden şüphe edilmesin"
Türkiye'nin Başika’daki askeri mevcudiyetine yönelik Irak Merkezi Yönetimi'nden Türkiye'ye yönelik tepkileri değerlendiren Bilgiç, "Asker konuşlandırılması konusunda Türkiye'nin iyi niyetinden kimsenin şüphe etmemesi gerekiyor. Başika'daki askeri mevcudiyetimiz Irak'ın toprak bütünlüğüne herhangi bir tehdit değildir" diye konuştu.
"Gönül isterdi ki Irak PKK ve DAEŞ'i temizlesin"
Bölgedeki dinamik durum ve dinamik tehditler değiştiğinde askeri güçlerin tanzim edileceğini belirten Bilgiç, "Gönül isterdi ki Irak tam olarak kendi topraklarından PKK ve DAEŞ unsurlarını temizlesin ve Türkiye'nin de böylece bir askeri risk almaya, bir askeri güç yerleştirmeye ihtiyacı olmasın. DAEŞ'e karşı mücadele adımlarını Türkiye'nin gizli bir gündemi olarak takdir etmek doğru değildir" dedi.
ABD, Türkiye ve IKBY görüşmesi
Bilgiç, 21 Aralık'ta Erbil'de ABD, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Türkiye'nin katılacağı bir toplantının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin sorulması üzerine, böyle bir üçlü toplantının katılımcılarına ve tarihine ilişkin bir netlik bulunmadığını belirtti. Bilgiç, "Bu toplantılar zaten oluyor, önümüzdeki dönemde de bu toplantıların yapılacağı basında yer aldı, henüz bir tarih belirlenmedi" dedi.
Carter'ın İncirlik üssünü ziyareti
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın İncirlik üssüne yaptığı ziyarette Türkiye ile daha fazla işbirliği yapılması gerektiği yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Türkiye'nin terörle mücadele kararlılığının tam olduğunu vurgulayan Bilgiç, şunları söyledi:
"Türkiye terörden çok çekmiş bir ülkedir ve uluslararası koalisyonun aktif bir parçasıdır. Bu çerçevede uluslararası koalisyonun bazı üye ülkelerinin uçakları da Türkiye'de bulunmaktadır."
"Her türlü operasyonel konuyu konuşmaya hazırız"
"ABD Savunma Bakanı Carter’ın Türkiye'de bulunması memnuniyet vericidir. İşbirliğimiz belki arzu edilen seviyede değil ama işbirliğimiz devam etmektedir. Biz Amerikalılarla her türlü operasyonel konuyu konuşmaya hazırız".
"Uygulama tecelli etti, kasıt aranmamalı"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkmenistan’da İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile yaptığı görüşmede, İran bayrağının olmamasının İran basınında bir protokol krizi olarak yansıtıldığı haberleri değerlendiren Bilgiç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı görüşmelerde protokol kuralları gayet nettir. Başka bir cumhurbaşkanı ile görüşmüyorsa arkasına Cumhurbaşkanlığı forsu ve bayrak konulur. Uygulama bu şekilde tecelli etmiştir. Burada İran tarafına yönelik herhangi bir kasıt aramamak gerekir" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde New York'ta İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı ikili görüşmeyi hatırlatan Bilgiç, o görüşmede de protokol kuralları gereği İran bayrağının yer aldığını söyledi.
İsrail'den özür, tazminat ve Gazze beklentisi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye- İsrail ilişkilerinde normalleşmenin sağlanması için üst düzey yetkililer arasında herhangi bir görüşme planının olup olmadığının sorulması üzerine, böyle bir planlamaya ilişkin bilgisinin olmadığını söyledi. Bilgiç, Türkiye'nin İsrail'den ilişkilerin normalleşmesi için talep ettiği unsurlar olan özür, tazminat ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması konularının karşılanması halinde ilişkilerin düzelebileceğini belirtti.
Palermo'nun Öcalan kararına tepki
Bilgiç, İtalya'nın Palermo Kenti'nde 14 aralık'ta Belediye sarayında düzenlenen törende terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a fahri vatandaşlık verilmesini de "anlamsız ve kabul edilemez" olarak niteledi.
Palermo Belediyesi'nin bir terör örgütü liderine yönelik bu adımının terörle mücadeleye sekte vuracağını vurgulayan Bilgiç, "AB'nin ve uluslararası kuruluşların terör listelerinde yer alan bir terör örgütü liderine fahri vatandaşlık verilmesi kabul edilemez bir saygısızlık" dedi.
ANKARA/AA