Ankara Başsavcılığı hazırladığı Jandarma Okullar Komutanlığı iddianamesinde 15 Temmuz’da teşebbüste kalan girişimleri de darbe kapsamında değerlendirdi. Dosyada, “Darbeye iştirak eden her şüpheli, TBMM’nin bombalanmasından da sorumludur” tespiti yapıldı.
Ankara Başsavcılığı, darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin, aralarında Adalet Bakanı Bozdağ ile dönemin Emniyet Genel Müdürü Lekesiz’in de bulunduğu bazı idarecilerin alıkonulması planına yönelik 13 şüpheli hakkında hazırladığı iddianamede kalkışma planlarının sanık eski Jandarma Kurmay Yarbay Ali Bozgeyik’in arabasında bulunduğu belirtildi.
Dosyada eski Genelkurmay Başkanı Danışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılkan’ın 24 Temmuz 2016’da, Karargah ana binasındaki odasında yapılan aramada, ‘empatikoçluk’ antetli belge ele geçirildi. Bu belgenin Adil Öksüz’ün darbe planları ve toplantılarını yaptığı villayı kiralayan Empati Danışmanlık adlı firmaya ait ajanda ya da not defterinden koparıldığı belirlendi. Belgenin ön yüzünde, “Celalettin Lekesi Kara Kuvvetleri Karargahından 2 araç+2 zırhlı Araç Kobra, Engin Dinç Kobra+Akrep ZMA, TİB +TURKSAT ZMA, Turgut Aslan, Turhan Aksoy, Melih Gökçek, Bekir Bozdağ” ibarelerinin yer aldığı görüldü. Arka yüzünde ise “Silah, Mühimmat, Kompozit ve Çiğiltepe, Çankaya Emniyeti, Hv. Kuv. Gösteri uçuşu, Tnk mühimmatı” yazılı olduğu tespit edildi. Yıkılkan ifadesinde belgenin üzerinde bulunan el yazınının kendisine ait olmadığını iddia etmesi üzerine birlirkişi incelemlerde bulundu. Bilirkişi belgenin Yıkılkan’ın elinden çıktığını belirledi. Söz konusu tespitler gizli tanık ‘Şapka’nın verdiği bilgilerle de karşılaştırıldı. Ve tespitin doğru olduğu sonucu çıkarıldı.
Dosyada ele geçirilen belgede bulunan bilgiler, bir bütün halinde değerlendirildiğinde ise darbeye hazırlık toplantısı yapılan villada alınan kararlar doğrultusunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dönemin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan ve Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy’un darbe teşebbüsü sırasında kaçırılmalarının ana plan içinde olduğu belirlendiği anlatıldı. Planın ayrıntılarının ise Ali Bozgeyik’in arabasında bulunan notlarda yer aldığı belirtildi.
OLAYLAR SİLSİLEYLE BİRBİRİNE BAĞLI
İddianamede, şu tespitler yapıldı: “Şüpheliler, 15 Temmuz günü darbeyi başarılı kılmaya yönelik faaliyetlerin hiçbirisine karşı koymamış ve itiraz dahi etmemişlerdir. Somut olayın şartları değerlendirildiğinde, tek başına darbe teşebbüsünü oluşturan olaylar silsilesinde önemli yeri olan bir olay olup, teşebbüs aşamasında kalsa da bünyesinde anayasal düzeni değiştirmeye elverişli cebir şiddet içermektedir. Darbeye iştirak eden her şüpheli, TBMM’nin bombalanmasından sorumludur ve dolayısıyla cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs suçunu işlemiştir.”