Çuvalcı general: IŞİD'e karşı el-Kaide'yi kullanalım

Çuvalcı general: IŞİD'e karşı el-Kaide'yi kullanalım

Kamuoyunda "çuvalcı general" olarak bilinen eski CIA şefi Petraeus'un, ABD'nin IŞİD'e karşı el-Kaide'nin desteklenmesini önerdiği ileri sürüldü.

Irak ve Suriye'deki IŞİD hakimiyetine karşı ABD öncülüğündeki hava koalisyonunun operasyonları sürerken, IŞİD'e karşı kara "müttefik"inin kim olacağı belirsizliğini koruyor. Şu anda Irak'ta Peşmerge, Suriye'de PKK'nın uzantısı YPG dışında ABD'nin ciddi bir destek verdiği bir güç bulunmuyor. Büyük çoğunluğu Araplardan oluşan coğrafyada, IŞİD'e karşı sadece Kürt milliyetçi güçleriyle sonuç almak mümkün görünmüyor.

"El altından destekleyelim"

İşte bu noktada Türkiye'de "çuvalcı general" olarak bilinen eski CIA şefi David Petraeus, tartışma yaratacak bir "kara müttefiki" önerisinde bulundu. The Daily Beast'te yer alan habere göre Petraeus, IŞİD'e karşı el-Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin "gizlice" desteklenmesini önerdi. Site, iddiasını aralarında Petraeus'la doğrudan konuşan bir kişinin de bulunduğu dört kaynağa dayandırdı.

Fikir Irak'tan

Petraeus'un Irak'ta bulunduğu 2007 yılında, bu ülkedeki Sünni grupları el-Kaide güçlerine karşı savaşmaya ikna ettiği, IŞİD'e karşı el-Kaide'yi destekleme fikrinde de buradaki tecrübesinden esinlendiği belirtildi.

Irak'ta bu taktik kısa süreli olarak işe yaradıysa da, ABD'nin el-Kaide'ye karşı desteklediği gruplar bugün IŞİD saflarında bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN