Çuvalcı general: El-Kaide'yi destekleyelim dedim ama...

Çuvalcı general: El-Kaide'yi destekleyelim dedim ama...

ABD'nin eski Irak işgal birlikleri komutanı ve CIA şefi David Petraeus, dün basında yer alan "El-Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ni desteklemeyi önerdiği" şeklindeki iddialarla ilgili konuştu.

Kamuyounda "çuvalcı general" olarak bilinen eski CIA şefi David Petraeus, dün ABD basınında "IŞİD'e karşı el-Kaide'yi kullanalım" dediği şeklinde çıkan haberlere açıklık getirdi. Böyle bir ifade kullandığını yalanlamayan Petraeus, CNN'e verdiği demeçte örgüte ideolojik nedenlerle değil, oportünist nedenlerle katılanlarla işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.

Ilımlı unsurları Nusra'dan koparabiliriz

Petraeus, "Bazı unsurlar, Nusra'yı güçlü gördükleri ve başka bir laternatif bulamadıkları için Nusraya katıldılar. Çünkü ılımlı muhalefet yeterince desteklenmemişti" diye konuştu. Çuvalcı general, güçlü bir "ılımlı" muhalefet olduğu takdirde bu unsurların Nusra'dan koparılabileceğini ifade etti.

Bağdat Sünnileri yabancılaştırdığı için IŞİD doğdu

2007'de Irak'ta El Kaide'ye karşı oluşturulan 'Sahva' birliklerinin de "El Kaide'ye alternatif görerek taraf değiştiren Sünni aşiretlerden" oluştuğunu söyleyen eski CIA şefi, Sahva'nın yenilmesini ve buradan IŞİD'in doğmasını ise Bağdat hükümetinin "Sünnileri yabancılaştıran" politikalarına bağladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN