ABD’deki North Carolina Üniversitesi’nde yapılan araştırma, 35 yaşından sonra doğum yapan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin çocuksuz yaşıtlarına göre yüzde 80 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırma Başkanı Hazel Nichols “Kadınlar, çocuk doğurmanın meme kanseri için her zaman koruyucu olduğunu düşünmemeli” dedi.
Yapılan araştırmalar 35 yaşından sonra doğum yapan kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin çocuksuz yaşıtlarına göre yüzde 80 daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Çocuklu yaşamın meme kanseri riskini düşürdüğü bilinse de yeni yapılan araştırma, 35 yaşın üzerindeki kadınların doğum yapmalarının meme kanserine yakalanma olasılıklarını yüzde 80 oranında arttığını ortaya çıkardı. Amerika’daki North Caroline Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre 35 yaşından sonra çocuk sahibi olan kadınlarda göğüs kanseri görülme riski çocuksuz yaşıtlarına göre yüzde 80 daha fazla. Uzmanlar 35 yaş üstü kadınları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Doğum yapmanın kadınların bedeninde kanseri önleyecek değişiklikler yaptığı biliniyordu. Ancak 900 bin kadınların alınan verilerin analiz edildiği yeni araştırmaya göre yaş faktörü bu değişiklikleri ters yönde etkiliyor. Uzmanlar 25 yaşından önce doğum yapmanın kadınların ileriki yaşlarda meme kanserine yakalanma riskini azalttığını ancak 35 yaşından sonra doğum yapmış kadınlarda hastalığa yakalanma riskinin yüzde 80 daha fazla olduğunu saptadı. Araştırma başkanı Hazel Nichols genç kadınlar için meme kanseri risk faktörlerinin yaşlı kadınlardaki risk faktörlerinden farklı olabildiğinin altını çizerek ‘’Kadınların ve doktorlarının çocuk doğurmanın her zaman meme kanseri için koruyucu olduğunu düşünmelerini istemiyoruz’’ açıklamasını yaptı. Göğüs kanseri, cilt kanserinden sonra kadınların en fazla mücadele ettiği hastalık. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her 8 kadından 1’i göğüs kanseriyle mücadele ediyor.