Çinli aşı şirketi onay için defalarca rüşvet dağıtmış

Çinli aşı şirketi onay için defalarca rüşvet dağıtmış

Türkiye'nin 50 milyon doz koronavirüs aşısı siparişi verdiği Çinli Sinovac şirketinin rüşvet dosyaları ortaya çıktı. Washington Post'un haberine göre şirket daha önceki aşılarının onaylanması için yetkililere rüşvet verdiğini kabul etti.

Türkiye'nin de 50 milyon doz sipariş ettiği koronavirüs aşısını üreten Çinli Sinovac firmasının geçmişte pek çok rüşvet olayına karıştığı ortaya çıktı.

Çinli aşı üreticisi Sinovac Biotech, ürünlerini pazara sunmada başarılı bir şirket olarak biliniyor. Sinovac 2003’te SARS aşısının klinik denemelerine ilk başlayan şirketti. 2009’da domuz gribi aşısını ilk geliştiren şirket oldular. 

KORONAVİRÜS AŞISINI İLK BULAN ŞİRKETLERDEN

2019’un sonlarında Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı saran yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını için de aşıyı ilk bulan şirketlerden biri yine Sinovac Biotech oldu.

Washington Post'un haberine göre şirket, gelişmekte olan ülkeler statüsündeki Türkiye, Brezilya, Endonezya gibi ülkelere aşısını satmaya hazırlanıyor. Hatta satışlar için ön protokoller imzalandı bile. ABD ve Almanya’da geliştirilen aşıların aksine ev buzdolaplarının sağladığı soğutma koşullarında saklanabilen aşı, Türkiye gibi ülkeler için tercih sebebi oldu.

TÜRKİYE'DEN 50 MİLYON DOZ SİPARİŞ

Sinovac, geliştirdiği bu aşıya Coronavac adını verdi. Türkiye’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Coronavac için Türkiye’nin Çin ile 50 milyon dozluk bir anlaşmaya vardığını açıkladı. Bakanın ilk açıklamalarına göre bu aşılar, 11 Aralık’tan itibaren Türkiye’ye gelmeye ve uygulanmaya başlayacaktı. Ancak başlangıç tarihi şimdi biraz ileriye atılmış gibi görünüyor.

Coronavac aşısını geliştiren Sinovac Biotech şirketinin üzerinde ise kara bulutlar dolaşıyor.

BİRÇOK DEFA RÜŞVET VERMİŞLER

Washington Post, mahkeme kayıtlarına dayanarak, Sinovac Biotech’in CEO’sunun Çin’in ilaç düzenleme ve onaylama kurumuna geçmişteki aşı onayları için birçok kez rüşvet verdiğini yazdı.

Sinovac şirketi, dosyalarda, savcılarla işbirliği yaptığını ve suçlanmadığını söyleyerek CEO’sunun dahil olduğu rüşvet davasını kabul etmişti.

RÜŞVET SUÇLAMALARINI KABUL ETTİLER

Mahkeme kararlarına göre, 2015-2018 yılları arasında Çin mahkemelerinde en az 20 yetkili ve hastane çalışanı Sinovac çalışanlarından rüşvet aldığını itiraf etti. Yang soyadlı bir Sinovac satış görevlisi, 2017’de güneydeki Guangdong eyaletinde, “Aşı endüstrisinde, aşılarımızı kullanmaya teşvik etmek için genellikle sorumlu kişiye bir komisyon veririz” demişti.

Yang, 2011’den 2015’e kadar 5 bin 351 doz Hepatit A aşısı satın alan hastanenin çalışanlarından birine ödül olarak “her zamanki nakit zarflarla” 2 bin 441 dolar komisyon verdiğini itiraf etti.

ETKİNLİK VERİLERİ DE YAYINLANMADI

Sinovac henüz etkinlik verilerini yayımlamadı, bu da geliştirdiği aşının koruma düzeyini belirsizleştiriyor. Rakip Moderna ve Pfizer aşılarının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu kesinleşmişti.

HEM PAHALI HEM 'ÇİN MALI'

Salgınla savaşta Türkiye’nin 50 milyon dozluk Çin aşısı siparişi güvenilirlik tartışmalarını hararetlendirdi. İki büyük aşı üretici şirketinden birine iki yıl önce ‘düşük standart’ cezası kesilen Çin’in geliştirdiği ‘CoronaVac’ın sonuçlarına ilişkin net veri ortaya konmadı.

Testlerin Körfez ülkeleri, Endonezya, Kuzey Kore gibi ülkelerde yapılması ve ekim ayında bir kişinin ölümü nedeniyle deneylerin askıya alınması da soru işaretlerini artırdı. 

screenshot-1.jpg

UĞUR HOCANIN AŞISI İÇİN ANLAŞMA YAPILSIN

Prof Dr. Mehmet Ceyhan “Çalışmalar tam sonuçlanmadı. Etkinliğiyle ilgili fazla veri yok” dedi. Çin aşısı dışındaki seçeneklerin eczanede satışının ise muhafaza şartları nedeniyle mümkün olmadığını belirtti.

Fiyatı yüksek Çin aşısına alternatif oluşturulması gerektiği belirtildi. ‘Türk doktor başarısı’ diye alkışlanan Türkiye’de de denemeleri yapılan yüksek başarılı BionTech aşısıyla ilgili anlaşma yapılmaması eleştiri konusu oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
15 Yorum
  • Okur / 06 Aralık 2020 23:12

    Kimseyi savunmuyorum ama çinli firma aşı uzmani ve geleneksel yöntem kullaniyor, digerleri ilk defa gelistiriyor ve yeni bir teknoloji kullaniyor. Karar sizin.

    Yanıtla (0) (0)
  • yakup yesil / 06 Aralık 2020 13:05

    haberde dogru bilgiye dayali ve kaynagi belirtilmis tek satir yok. Haberi yapanin ismi de yok. Insanin "bu haberi yapmak icin pfizer dan rusvet mi aldiniz" diyesi geliyor ama demiyorum.

    Yanıtla (1) (6)
  • Hasan / 06 Aralık 2020 10:24

    Hani gidip gidip nereden bulaşıyorlar diyeceğim ama 'hacı hacıyı mekke de satıcı satıcıyı dakikada bulurmuş" derler.Ne ararsan onu bulursun yâni.

    Yanıtla (3) (0)
  • Hiç / 06 Aralık 2020 08:57

    Hani Türkiye mazlumlarin yanında idi...Uygur Türklerine zulmeden çin'den aşı almaması gerekmiyor mu idi? Ama ne oldu ucuz hamaset olduğunu aklı başındaki herkes gördü.Ayni şekilde Türk halkının cani nasıl da ucuzmus bunu da gördü..Ama nedense Türkmen Beyi Bahçeli (!), avanesi bir türlü göremiyor ya da görmek istemiyor

    Yanıtla (0) (0)
  • Deja / 06 Aralık 2020 08:44

    Alışmış bağzı ülkelerde sistemin dişlilerini rüşvetle yağlamazsanız sistemi hızlandıramazsınız. Ürünün kalitesinden bağımsız olarak.

    Yanıtla (1) (1)
  • Okur / 06 Aralık 2020 00:59

    Sonuçta made in China.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okurr / 05 Aralık 2020 23:00

    Hele bir bekleyin etkinlik yüzdesini yayinlasinlar. Bir bakalim.ozel saklama kosullari gerektirmiyor.o turk hekimin aşisi ise astari yuzunden pahali. Muhafaza icin Soguk zinciri kurana kadar su yorumculardan kaci hayatta kalir bilemeyiz.

    Yanıtla (1) (1)
  • 12345 / 05 Aralık 2020 22:58

    1 - kimsenin geçmediği otoyol köorü ihaleleri.
    2 - Uygur Türklerine yapılan baskılara sessiz kalış.
    3 - kazık fiyattan çin aşısı.
    4 5 6 ...bilmediğimiz daha neler...
    çıkar kokusu yakında.

    Yanıtla (5) (1)
  • ANTÎ KOLPACI / 05 Aralık 2020 22:37

    Sonunda ...çakma aşı alıcaz. Herşeyi çakma yapan çin bunun çakmasını sanki yapmıycak ! Böylece ırkçı terör devleti çin'in cebine paramız gircek ve burdada politikacılar ve onların dost işadamlarınınkine !

    Yanıtla (0) (0)
  • sabahattin / 05 Aralık 2020 21:49

    batı yandaşı olduğunuz ne kadar belli öbür aşılar çokmu garanti hepsi ayni halt

    Yanıtla (1) (4)
  • vatandaş / 05 Aralık 2020 21:36

    "Uğur Şahin ve Türk" ibarelerini her okuduğumda bir hayıflanma, utanma hissi oluşuyor bende. "Türklüğ"ünden dem vurup aşının başarısıyla övünürken adamın aşısından iki çift sipariş geçme. Son halimize bakın ki rüşvetçilerin elinde kalmışız.

    Yanıtla (2) (0)
  • AKPak katakulli,yalan dolan partisi.. / 05 Aralık 2020 18:58

    Birileri zengin edildi,demek oluyor.Saglik Bakani'nin haberi var mi?

    Yanıtla (5) (1)
  • Kanka / 05 Aralık 2020 18:44

    Söyle arkadaşını söylüyeyim sana kim olduğunu.

    Yanıtla (6) (2)
  • okur / 05 Aralık 2020 18:31

    Türk bilim adamının yaptığı aşı dururken. rüşvetçinin ürettiği çok daha pahalı çin aşısının alınması manidar.

    Yanıtla (6) (3)
  • laik adam / 05 Aralık 2020 18:21

    yani?

    Yanıtla (2) (2)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN