16 Nisan’daki referandumda sonucu sağ seçmenin tercihi belirleyecek. Milliyetçi-muhafazakar kesimi ikna etme stratejisi izleyecek CHP, MHP’nin oy kaybettiği ‘Selçuklu Hilali’ni oluşturan illere ağırlık verecek.
EROL METİN / ÖZEL HABER
Türkiye, hükümet sistemi değişikliği için 16 Nisan’da referanduma gitmeye hazırlanıyor. Sandıktan çıkacak sonucun ‘evet’ mi, ‘hayır’ mı olacağını sağ seçmenin tercihi belirleyecek. Bu yüzden tüm partiler kampanya stratejilerini sağ seçmeni ikna etme üzerine kurdu. CHP bile ilk kez geleneksel tabanından ziyade milliyetçi ve muhafazakar kesime hitap edecek. Merkez sağda kararsızların fazlalığı nedeniyle ekonomi, terör, üniter yapı, rejim başlıkları ön plana çıkarılacak. AK Parti’nin kampanyasında istikrar ve terörle mücadele vurgusu yapılarak, ‘hayır’ bloğu tarafından ortaya atılan iddialar çürütülmeye çalışılacak. MHP de kendi seçmen kitlesini koruma ve ‘küskünleri’ tekrar kazanma refleksiyle hareket edecek. CHP ise sahada milliyetçi ve muhafazakar seçmenin hassasiyet gösterdiği konuları dillendirecek.
7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde MHP oylarında yaşanan dalgalanma nedeniyle bu kritik süreçte MHP tabanına ayrı bir önem veriliyor. MHP’nin 1 Kasım’da en fazla oy kaybettiği illerde kampanyalara ağırlık verilecek. AK Parti ve MHP, ülkücü seçmenin sandıkta ‘evet’ demesi için tüm imkanları seferber edecek. CHP de ‘küskün’ milliyetçilerin peşine düşmüş durumda. CHP yönetimi, MHP’nin 1 Kasım’da 7 Haziran seçimlerine göre 2 milyona yakın oy kaybetmesini masaya yatırdı. MHP’den kopanlara nasıl ‘hayır’ dedirtilebileceği konusunda analizler yapılarak, MHP’nin bu kaybı sandıklar düzeyinde karşılaştırmalı olarak CHP teşkilatlarıyla paylaşıldı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 16.29 oy oranıyla 80 milletvekili çıkaran MHP, 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise 11.93’e geriledi. MHP’nin milletvekili sayısı da yarı yarıya düştü. MHP özellikle ‘Selçuklu Hilali’ olarak bilinen İç Anadolu hattında ciddi bir oy kaybına uğradı. Partinin geleneksel oy deposu Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Tokat ve Kayseri başta olmak üzere birçok ilde seçmen tavır aldı. Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de bile oy oranı yüzde 40.4’ten yüzde 34.3’e geriledi. MHP, 7 Haziran’da vekil çıkardığı Aksaray, Burdur, Bayburt, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta vekillerini kaybetti.