Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ermenistan'ın sivil yerleşim yerlerini hedef almasının savaş suçu olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ermenistan işgal altında olmayan Azerbaycan topraklarına da saldırıyor. Ermenistan’ın bu eylemleri savaş suçudur. Bu durum karşısında Azerbaycan’ın kendi topraklarını ve halkını korumasından daha meşru bir durum olabilir mi? Maalesef bazı aktörler Azerbaycan’ın mağduriyetine sessiz kalıyor, zalim ile mağduru aynı kefeye koyuyor. Bu konudaki BM Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarını görmezden geliyorlar” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi 2020-2021 akademik yılı açılış programına video konferans yöntemiyle katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin haklı mücadelesinde Azerbaycan’ın yanında durmaya devam edeceğini söyledi.
Çavuşoğlu, çevrenin itilaflar ve potansiyel çatışmalar ile dolu olduğuna dikkat çekerek, “Bölgemizde zafiyet içinde, yönetilemez ve saldırgan devletler var. Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik son dönemde yeniden artırdığı saldırganlığı bize bu gerçeği bir kez daha gösterdi. Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’si neredeyse 30 yıldır Ermenistan işgali altında. Ermenistan işgal altında olmayan Azerbaycan topraklarına da saldırıyor. Ermenistan’ın bu eylemleri savaş suçudur. Bu durum karşısında Azerbaycan’ın kendi topraklarını ve halkını korumasından daha meşru bir durum olabilir mi? Maalesef bazı aktörler Azerbaycan’ın mağduriyetine sessiz kalıyor, zalim ile mağduru aynı kefeye koyuyor. Bu konudaki BM Güvenlik Konseyi ve AGİT kararlarını görmezden geliyorlar. Kardeş ülkeler olarak Azerbaycan ile dayanışma sergilememiz büyük önem taşıyor. Türkiye olarak haklı mücadelesinde can Azerbaycan’ın her zaman yanında durduk, durmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında öğrencilere FETÖ terör örgütünün genç beyinleri zehirleyen faaliyetlerine karşı uyanık olmaları konusunda da uyarıda bulundu.
AZERBAYCAN ORDUSU ERMENİSTAN'A KAYIP VERDİRMEYİ SÜRDÜRDÜ
Azerbaycan ordusu, Ermenistan ordusunun saldırı girişimlerini önledi ve Ermenistan güçlerine ciddi kayıplar verdirdi. Azerbaycan, Ermenistan ordusunun araç, mühimmat ve yakıtının tükenmek üzere olduğunu açıkladı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ağdere, Ağdam, Fuzuli, Cebrail ve Hadrut yönünde durumun önceki günlerde olduğu gibi gergin olduğu belirtildi.
Ermenistan güçlerinin gece boyunca düzenlediği saldırıların Azerbaycan ordusunca önlendiği, Ermenistan güçlerinin ciddi kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldığı ifade edildi.
Bakanlığın açıklamasında, Ermenistan ordusuna ait 2 T-72 tankı, 1 Tor-M2KM uçaksavar, 4 Grad füze sistemi, 1 D-20, 1 D-30 ve 2 D-1 obüsü, birkaç İHA ve birkaç personel aracının imha edildiği aktarıldı.
İşgal altındaki bölgelerdeki Ermenistan güçlerine ağır darbe vurulduğu, düşmanın araç, mühimmat ve yakıtının tükenmek üzere olduğu belirtildi.
Azerbaycan ordusunun insani ateşkese uyduğu ve tüm cephe boyunca avantajlı durumda olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Ermenistan ordusunun insani ateşkesi alenen ihlal ettiği ve Goranboy, Terter, Ağdam ve Ağcabedi illerini top atışına tuttuğu kaydedildi.
ERMENİSTAN KÖY OKULUNA SALDIRDI
Azerbaycan’ın sivil yerleşim yerlerine yönelik Ermenistan’ın saldırıları devam ediyor. Terter kenti Düğerli köyüne yönelik sabah erken saatlerde yapılan atışlarla tek katlı bir okul ve okulun yanında park halinde bulunan bir otomobil kullanılmaz hale geldi.
Okulun tavanı atılan bombalar nedeniyle çökerken, şarapnel parçalarının duvarları delik deşik ettiği görüldü. Okulun hedef alındığını duyan Terterli bir grup okula bakmaya gittiklerinde Ermenilerin ikinci saldırısına maruz kaldı. Saldırıda şarapnel parçalarının isabet etmesiyle 1 kişi hayatını kaybetti 6 kişi de yaralandı.
TAVAN GAZETECİLERİN ÜZERİNE DÜŞTÜ
Bombalanan okulu görüntülemek için giden Azerbaycan televizyon kanalı AZTV çalışanları da büyük tehlike atlattı. Muhabir Elnur Tofig, okulu görüntülemek için gittiğinde atılan bir bombayla okulun tavanının bir kısmının üzerlerine düştüğünü söyledi.
Bir vatandaşın bacağından ve kolundan ağır şekilde yaralandığını gördüklerini de anlatan Tofig, “Şoförümüz yüzünden ve karnından yaralandı. Tedavisini yaptırdık ama bir yaralı vardı, ağırdı durumu. Onu da alıp aracımızla getirdik, hastaneye yetiştirdik” dedi.
AZTV’nin aracının lastiklerinin patladığı, camlarının şarapnel parçalarıyla kırıldığı görülürken okulun hemen yanında park halindeki otomobilin kaputu, isabet eden şarapnel parçaları nedeniyle delik deşik oldu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirmeye yönelik adımların ele alındığı görüşmede, Azerbaycan-Ermenistan meselesi değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Azerbaycan topraklarına saldırarak yeni bir kriz çıkaran Ermenistan'ın yaklaşık 30 yıldır süren işgalini kalıcı hale getirmeye çalıştığını belirterek, Türkiye'nin gerek Minsk Grubu içindeki statüsü, gerekse ikili ilişkileri çerçevesinde bu meselenin kalıcı bir çözüme kavuşturulmasından yana olduğunu ifade etti.
8 DAHA KÖY KURTARILDI
Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev resmi sosyal medya hesabından bugün yaptığı açıklamada, Fuzuli bölgesinin Garadağlı, Hatunbulaq, Qarakollu köyleri ile Hocavend’in Bulutan, Melikcanlı, Kemertük, Teke, Tağaser köylerinin Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan işgalinden kurtarıldığını duyurdu.
DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?
- Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor ancak fiilen Ermenistan işgali altında bulunuyor.
- Ermenistan, Dağlık Karabağ'ın yanı sıra Laçın, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan gibi Azerbaycan bölgelerini de işgal altında tutuyor.
- İşgal sonucu doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan 1 milyona yakın kişi yaşamlarını ülkenin diğer bölgelerinde sürdürüyor.
- Tarafların 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle imzaladığı "Bişkek Protokolü" diye bilinen ateşkes anlaşması da kağıt üzerinde kaldı.
- Kademeli çözümden yana olan Azerbaycan tarafı, sürecin başlaması için Ermeni askerlerinin işgal altındaki bölgelerden çekilme şartını öne sürüyor.
- Azerbaycan, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadederken, Ermenistan bu bölgenin Azerbaycan'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor.
- Bişkek Protokolü'nün imzalanmasından bugüne kadar geçen 25 yılda yaşanan çatışmalarda, taraflarca net rakamlar verilmese de sayıları binlerle ifade edilen asker hayatını kaybetti.