1995 yılında ilk kez milletvekili olan Bülent Arınç, 2015'e kadar 5. dönem Meclis'te yer aldı. 2002-2007 yılları arasında TBMM Başkanı olarak, 2009-2015 yılları arasında Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. İşte biyografisi...
Eski AK Parti ve Refah Partisi Milletvekili Bülent Arınç, 1995-2015 yılları arasında aralıksız olarak 19,5 yıl boyunca milletvekilliği yaptı. 2019'da kurulan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'na üye olarak atandı. Eski Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'a yönelik çıkışı, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili sarf ettiği sözlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan tepki gelince, 24 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğinden istifa etti.
BÜLENT ARINÇ'IN HAYATI
25 Mayıs 1948 tarihinde Bursa'da dünyaya geldi. Bülent Arınç aslen Manisalıdır. Jandarma Astsubayı İbrahim Arınç ile Sevdiye Arınç'ın dördüncü çocuğu olarak, babasının görev yaptığı Bursa'da doğdu, 12 yaşındayken babasını kaybetti. Lise eğitimini Manisa Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1970 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve uzun süre Manisa'da serbest avukatlık yaptı.
SİYASİ KARİYERİ
Gençlik yıllarından itibaren siyasete ilgi duydu. Genel başkanlık görevini Necmettin Erbakan'ın üstlendiği, sağ görüşlü Millî Selamet Partisi'nin (MSP) Manisa Gençlik Kolları Başkanlığı ve Manisa İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. 13 Ekim 1985'te Refah Partisi'nin İzmir'de düzenlediği Refah Gecesi'nde yapılan konuşmalar nedeniyle daha sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde, aralarında RP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın da bulunduğu partililer hakkında dava açıldı. Arınç yargılama sonunda iki yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak cezası Yargıtay tarafından iptal edildi.
1991'DE MECLİS'E GİRDİ
1991 Türkiye genel seçimlerinde Refah Partisi Manisa milletvekili adayı oldu fakat seçilemedi. 1994 Türkiye yerel seçimlerinde Refah Partisi'nden Belediye Başkan adayı oldu fakat seçimde başarısız oldu.
1995 Türkiye genel seçimlerinde tekrar Refah Partisi Manisa milletvekili adayı oldu ve seçimi kazanarak ilk defa TBMM'ye girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nda çalıştı. Yurt içi ve yurt dışı resmi toplantı ve sempozyumlara katıldı. 1999 Türkiye genel seçimleri'nde Refah Partisi'nin kapatılmasından sonra kurulan Fazilet Partisi milletvekili olarak tekrar meclise girdi ve Fazilet Partisi Grup Başkan Vekilliği görevini icra etti.
TBMM BAŞKANLIK KOLTUĞUNA OTURDU
Bülent Arınç, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kurucuları arasında yer aldı ve 2002 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Manisa milletvekili olarak meclise girdi. Kasım 2002'de yapılan TBMM Başkanlığı seçiminde AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayı oldu; birinci turda 369 oy alarak TBMM'nin 22. Başkanı seçildi. 8 Ekim 2004 tarihinde yapılan TBMM Başkanlığı seçiminde aynı göreve yeniden seçildi ve görevini 22 Temmuz 2007 tarihine kadar sürdürdü.
BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI YAPTI
Arınç, 2007 Türkiye genel seçimlerinde tekrar AK Parti Manisa milletvekili olarak meclise girdi. 1 Mayıs 2009 tarihinde yapılan kabine revizyonunda Türkiye başbakan yardımcılığı makamında bulunan Hayati Yazıcı yerine Arınç getirildi. Hükümet sözcülüğü görevini de üstlenen Arınç, 2011 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti Bursa milletvekili olarak meclise girdi. AK Parti'nin seçim zaferi sonrası Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 61. Türkiye Hükümeti'nde Başbakan Yardımcılığı görevini sürdürdü. Erdoğan'ın 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükûmeti'nde de görevine devam etti.
2 Ocak 2014 tarihinde KIRSİAD isimli derneğin açılış töreninde 2015 yılının ilk çeyreğinde yapılması planlanan genel seçimleri işaret ederek "Refah'tan bu yana da beş dönemdir parlamentoda milletvekiliyim. Kaldı şurada altı ayımız. Allah hayırlı, uzun ömür verirse altı ay sonra gençlere yerimizi terk edeceğiz. 'Bize bu kadar yeter kardeşim, biraz da kendimize gelelim, işimize bakalım, biraz dinlenelim, siyasete dışarıdan katkı sağlayabilirsek sağlayalım' diyeceğiz." diyerek siyasete devam etmeyeceğini açıklamış olsa da siyasi kariyeri devam etti.
SUİKAST İDDİALARI VE 'KOZMİK ODA' TARTIŞMASI
19 Aralık 2009'da Bülent Arınç'ın Ankara'daki evinin yakınlarında hareketleri şüpheli görülen iki kişi gözaltına alındı. Daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri personeli olduğu anlaşılan kişilerin sorguları sürecinde Ankara’daki Özel Harp Dairesi’ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığında arama yapıldı. 11 ve 16 numaralı kozmik odalarda aramalar 'devlet sırrı' gerekçesiyle Hakim Kadir Kayan tarafından yapıldı. Bu arada, Arınç’ın evinin etrafında yakalanan iki subay tutuklanma talebiyle çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Kozmik Oda soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili, darbe girişiminin ardından kayıplara karıştı ancak 9 Kasım 2016 günü sahte kimlikle yakalandı. Kozmik odada arama yapan hâkim Kadir Kayan; CD, dosya ve hard diskten oluşan devletin en gizli belgelerini dışarı çıkarttı. 2005 yılında örgüt elebaşı Fethullah Gülen'e yönelik açılan davada beraat kararı verdi. Darbe girişiminin ardından firar etti. Fethullahçı hâkim ve savcıların kozmik odada arama yapmasını sağlayan Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse; 15 Temmuz'dan sonra tutuklandı, darbe girişiminin planlayıcılarından olduğu tespit edildi.
Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, 3 Mayıs 2020'de Halk TV'ye yaptığı açıklamada kozmik odaların açılıp aranması sonrası devletin yabancı istihbarat servislerine ve terör örgütlerine yerleştirdiği görevlilerin ifşa edildiğini ifade etti. İfşa olmaları sonucu 848 Türk devlet görevlisinin şehit edildiğini belirtti. Ayrıca bu aramaların Gülen Hareketi'ne mensup kişilerce tezgahlandığı belirtildi.
Bu durumların ortaya çıkması sonucu, Arınç'a sosyal medyadan önemli tepkiler geldi. Arınç'ın Gülen destekçileriyle hareket edip onların devlet sırlarını ifşasına önayak olduğu öne sürüldü.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Mart 2015'te Çözüm sürecindeki ilerlemeyi gözlemleyecek bir ‘izleme heyeti’ kurulmasına sıcak bakmadığını söyleyerek, Bülent Arınç'ın da içerisinde bulunduğu 62. Türkiye Hükûmeti'ni eleştirdi.
Ertesi gün Bülent Arınç, Erdoğan ne zaman isterse kendisine bilgi verildiğini, dolayısıyla Erdoğan'ın izleme heyetinden habersiz olamayacağını ve Erdoğan'ın sözlerinin ancak 'kendi özgün düşünceleri' olarak yorumlanabileceğini söyledi. Ayrıca izleme heyetini kurmada hükûmet olarak kararlı olduklarını, heyeti de faydalı bulduklarını ve heyette yer alması muhtemel isimlerin de geçmişte Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan isimler olduğunu belirtti. Aynı gün, AK Parti milletvekili Mehmet Metiner, Arınç'a tepki gösterdi.
22 Mart'ta açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzleme Heyeti'ne karşı olduğunu yineledi ve "Hükümetle Cumhurbaşkanı her an her konuyu görüşüyor diye bir şey yok" diyerek izleme heyeti konusunda hükümetin kendisi ile mutabakata varmadan hareket ettiği mesajını verdi.
İ. MELİH GÖKÇEK İLE YAŞADIĞI POLEMİK
23 Mart 2015'te Ankara Büyükşehir Belediye Melih Gökçek, Bülent Arınç'ın FETÖ'nün talimatıyla Erdoğan'a karşı çıkışlar yaptığını iddia etti ve artık AK Parti'ye yakışmadığını söyleyerek Arınç'ı istifaya çağırdı. Hatta istifa etmeyip direnmesi ihtimaline karşılık Arınç'ın direkt görevden alınması gerektiğini söyledi.
14 Mart 2017'de Melih Gökçek, Hüseyin Gülerce'ye dayandırdığı kaynağına göre Gezi Parkı protestoları başarıya ulaştığı takdirde, o sırada Fas'ta bulunan Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden alınıp AKP içindeki FETÖ'cü milletvekilleri tarafından Bülent Arınç'ın başbakan yapılmak istendiğini iddia etti.
DEMİRTAŞ'IN TUTUKLULUĞUNA İTİRAZI
Kasım 2020'de Bülent Arınç, "Ekonomide sıkıntı yok, bu psikolojik" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a "Ekonomide sıkıntılar mutlaka var. Hatta bakanımız ekonomide sıkıntı yok, bu psikolojik dediği zaman kendisine itiraz ettim" dediğini açıkladı.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk süreleri ile ilgili de Arınç'tan dikkat çeken çıkış gelmişti. Arınç "Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş'ın da tahliyesi olabilir" ifadelerini kullandı.
Bülent Arınç'ın sözleri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdırdı. Erdoğan isim vermeden Arınç'ı sert sözlerle eleştirdi, "Son günlerde yeni bir fitne ateşi yakıldığını görüyorum. Geçmişte birlikte çalışmış olsak bile hiç kimsenin şahsi ifadeleri Cumhurbaşkanıyla, hükümetimizle ilişkili hale getirilemez" dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Bülent Arınç'tan "Çok rencide oldum" açıklaması geldi. Arınç, ifadelerini kullandı: "Ben duygusal bir insanım. Dünkü konuşma beni çok rencide etti. Sayın Cumhurbaşkanı çok ağır bir konuşma yaptı. İstifa ettiğim yönünde bazı söylentiler çıkmış ama şu an için bu doğru değil. Ben başkaları gibi Twitter'dan, Instagram'dan istifa etmem."
ÖZEL YAŞAMI
Koronavirüs salgını sırasında 10 Eylül 2020 tarihinde covid-19 teşhisi kondu ve tedavi gördü.
1948 doğumlu olan Bülent Arınç, 2020 yılı itibariyle 72 yaşındadır.
2 Eylül 1979'dan beri Münevver Arınç ile evlidir. Mücahit Arınç, Ayşenur Arınç, Mehmet Fatih Arınç adında çocukları vardır. (Mehmet Fatih Arınç, 1997'de geçirdiği trafik kazası sonucu 16 yaşında hayatını kaybetti)
Bülent Arınç 1.77 metre boyunda ve oğlak burcudur.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da @bulent_arinc kullanıcı adıyla yer almaktadır.