Prof. Dr. Ahmet Yaramış görevinden istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na Prof. Dr. Birol Çetin getirildi. Birol Çetin'in hayatı ve kariyer geçmişi merak ediliyor. Detaylar haberimizde...
'Birol Çetin kimdir, kaç yaşında, nereli?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış'ın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarıyla ilgili yaptığı açıklamalar kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. İktidar kanadında eleştiri oklarının hedefi olan Yaramış istifa ederek görevinden ayrıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TTK Başkanı olarak Prof. Dr. Birol Çetin'in atanmasına karar verdi. İşte, 'Birol Çetin'in biyografisi'...
BİROL ÇETİN KİMDİR?
Ekonomi tarihçisi olan Birol Çetin, 1965 Sivas doğumlu ve ilkokulu Sivas'ta, liseyi Tekirdağ'da tamamladı.
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi İktisat Bölümünde lisans (1986), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk İktisat Tarihi Anabilim Dalında yüksek lisans (1992) çalışmasını tamamladı.
Aynı bilim dalında 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Barut Sanayi 1700-1900' adlı doktora tezi ile doktor unvanını (1997) aldı.
Kurucu üyeliğini yaptığı Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İktisat ve Enformatik bölümlerinin başkanlığını yaptı. Osmanlı İmparatorluğu'nda 'Barut Sanayi 1700-1900' (2001) adlı bir araştırma kitabı vardır.
AHMET YARAMIŞ NEDEN İSTİFA ETTİ?
Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, 22 Temmuz 2020 günü görevinden istifa etti. TTK'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "14 Temmuz 2020 tarihinde '15 Temmuz'u Anlamak' konulu toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle kamuoyundan özür dileyen Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Türk Tarih Kurumu Başkanlığından istifa etmiştir." ifadesi kullanıldı.
AHMET YARAMIŞ NE DEMİŞTİ?
15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin 4. yılında katıldığı panelde konuşan Ahmet Yaramış, "Bu darbelerin topluma vermiş olduğu zararı azaltmak için, zaman içinde nedamet duyan, pişmanlık duyan insanları da bizim kazanmaya çalışmamız gerekiyor. Neticede bu bir sosyal yaradır aynı zamanda" ifadelerini kullanmıştı.
Yaramış daha sonra yanlış anlaşılmaya neden olan sözlerinden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, "Özrümün kabul edilmesini arz ve rica ederim" demişti.