BES nedir, zorunlu mu? Maaşlardan ne kadar kesilecek? Cayma hakkı var mı? | BES haberleri

BES nedir, zorunlu mu? Maaşlardan ne kadar kesilecek? Cayma hakkı var mı? | BES haberleri

Zorunlu Bireysel Emeklilik yeni yılla birlikte başlıyor. Çalışan maaşlarından kesinti ne zaman başlıyor? Bireysel emeklilik sistemine otomatik geçiş 2017 yılı ile birlikte başlayacak ve çalışan maaşlarından zorunlu bireysel emeklilik için kesinti yapılacak. Maaş kesinti ne zaman ve ne kadar yapılacak? Ayrıntılar haberimizde.

Zorunlu Bireysel Emeklilik uygulaması 2017 yılı Ocak ayı itibariyle başlıyor. Çalışan maaşlarından yapılacak olan kesinti ne kadar olacak ve kesintiler ne zaman  başlayacak? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla yurtiçi tasarruf oranının artırılması ve çalışanların çalışma döneminde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de korunması için emekliliğe yönelik olarak tasarruf etmeye özendirilmesi amaçlanıyor. Otomatik BES uygulamasını getiren yürürlük 1 Ocak 2017'de başlayacak.

İşveren, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı'nca uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edecek. Sisteme otomatik olarak her ay belli bir para yatırılacak. 1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme girecek. Yani 45 yaş altı çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik geliyor. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak. Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.

BES İLE İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİNİ İÇİN TIKLAYIN

BES NEDİR, NE ZAMAN BAŞLAYACAK? ZORUNLU MU?

Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı halkası olan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 'otomatik katılım' için geri sayım başladı. 1 Ocak 2017 itibariyle çalışanlar otomatik olarak sisteme geçmeye başlayacaklar. Peki Bireysel Emeklilik Sistemi olan BES kimleri kapsayacak? Kimler zorunlu olarak BES kapsamına girecek? BES kapsamında çalışan maaşlarından aylık ne kadar para kesilecek? BES için devlet katkısı var mı, ne kadar? Zorunlulu Bireysel Emeklilik konusunda tüm sorular, tüm ayrıntılar haberimizde.

1 Ocak 2017 tarihi ile 45 yaş altı çalışanlar zorunlu BES kapsamında kademeli olarak BES primi ödeme kapsamına alınacak. Uygulama ile her yıl çalışma hayatına başlayan yaklaşık 800 bin kişinin, 2019 yılına kadar ise 14 milyon çalışanın sisteme dahil olması hedefleniyor. 

16-12/21/585a724067b0a932c8420e11.jpg

ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK'TE DEVLET DESTEĞİ VAR MI?

Çalışanların emeklilik tasarrufu yapmasını amaçlayan BES için devletin BES ödemelerinin yüzde 25'lik kısmını karşılayacağı belirtildi. BES kapsamına kimler girecek? 45 yaş altında olan kamu ya da özel sektör çalışanları sisteme zorunlu olarak dahil edilecek. Maaşlarında emeklilik fonu için kesilecek olan maaşın %3'lük kesimi, fon için maaştan kesilecek rakam olarak belirtildi. Bugüne kadar 6 milyon 570 bin kişiye ulaşan BES katılımcılarının fon tutarı 51 milyar 996 milyon liraya ulaştı. Otomatik Katılım ile yeni döndemde 14 milyon kişinin sisteme katılması ve 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması bekleniyor.

16-12/19/1704113_2_1470229989hbswc.jpg

BES İÇİN MAAŞIN YÜZDE 3'Ü KESİLECEK

Zorunlu bireysel emeklilik için çalışan maaşlarından ne kadar kesinti yapılacak? Otomatik Katılım uygulaması ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlı, 45 yaşını doldurmamış, özel sektör ve kamu çalışanları otomatik olarak bu sisteme dahil olacak. Mevcut sistemde olduğu gibi yüzde 25 devlet katkısı uygulaması devam edecek. Ek olarak cayma süresi sonrasında sistemde kalan katılımcılara 1.000 TL ek devlet katkı payı sağlanacak. 56 yaşını tamamlayıp, emeklilik hakkı kazanıldığında da en az 10 yıl süreli yıllık gelir planına dahil olunduğu takdirde birikimlerinin yüzde 5'i kadar ek devlet katkısı verilecek. Sistemde SGK tarafından belirlenen prime esas matrahın yüzde 3'üne karşılık gelen katkı payı tutarı BES Otomatik Katılım hesabına aktarılacak.

KADEMELİ GEÇİŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Otomatik Katılım'ın nasıl uygulanacağına ilişkin yaptığı açıklamalara göre, uygulamaya kademeli bir geçiş sağlanacak. 1 Ocak 2017'den itibaren bin kişi ve daha fazla çalışanı olan özel işletmeler sisteme dahil olacak. Ardından 1 Nisan 2017 tarihinde, memurlar ve 250-1000 arası çalışanı olan özel işletmeler sisteme dahil olacak. 1 Temmuz 2017 tarihinde ise, 100-249 çalışanı olan özel sektör firmaları, 1 Ocak 2018 tarihinde, mahalli idareler ve KİT'ler, 1 Temmuz 2018 tarihinde 1-50 arası çalışanı olan özel işletmeler ve son olarak 1 Ocak 2019 tarihinde ise 5-9 çalışanı olan özel işletmeler sisteme dahil olacak. Bu şekilde yaklaşık 14 milyon çalışan sisteme dahil edilmiş olacak. Ayrıca her yıl çalışma hayatına başlayan yaklaşık 800 bin kişinin de sisteme katılması bekleniyor.

16-12/19/bes.jpg


Sektör temsilcileri ve işverenler Otomatik Katılım konusunda mekanizmanın netleşeceği mevzuatın çıkmasını bekliyor. Hazine'nin yılbaşına kadar bu yönetmelikleri ve detayları tamamlaması öngörülüyor. Şu anda Otomatik Katılım'da birçok ülkede uygulanan ‘işveren katkısı' yok. İşveren katkısının hem sistemin daha sağlıklı yürümesi ve hem de tasarruf açığımıza daha fazla katkı yapması açısından önemli olduğu belirtiliyor.

ÇOCUKLAR DA BES KAPSAMINA GİRECEK

Yeni düzenleme ile 18 yaş altının da sisteme katılımının önü açılacak. Önümüzdeki yıl yapılacak düzenlemede 18 yaşın altında olan çocuklar ve gençler velileri aracılığıyla 2017'den itibaren sisteme dâhil edilebilecek. Bu düzenleme, küçük yaşlardan itibaren düzenli tasarruf alışkanlığının kazanılması açısından büyük önem taşırken, BES'in katılımcı bazının tabana yayılması ile kapsayıcılığı da genişleyecek.

BES'Lİ OLANLAR DEVLET KATKISI KAZANMAYA DEVAM EDECEK

Otomatik Katılım'ın faaliyete başlamasıyla, halihazırda bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanlar, bu sözleşme kapsamında ayrıca devlet katkısı kazanmaya devam edecek ve burada bulunan devlet katkısı tutarına ilişkin kazanılan süre hakları aynen korunacak. Söz konusu çalışanların, Otomatik Katılım hesabının yanı sıra, mevcut bireysel emeklilik hesabına da katkı payı ödemeye devam etmesinin avantajlı olacağı belirtiliyor. Böylece daha fazla devlet katkısına hak kazanarak, daha yüksek bir emeklilik birikimine ulaşılabilecek.

Zorunlu Bireysel Emeklilik yeni yılla birlikte başlıyor. Çalışan maaşlarından kesinti ne zaman başlıyor? Bireysel emeklilik sistemine otomatik geçiş 2017 yılı ile birlikte başlayacak ve çalışan maaşlarından zorunlu bireysel emeklilik için kesinti yapılacak. Maaş kesinti ne zaman ve ne kadar yapılacak? Ayrıntılar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN