Bebeklerde ishal aileleri endişeye sokan bir rahatsızlıktır. Bebeklerde ishalin en büyük tehlikesi bebeğin vücudunun susuz kalmasıdır. İlaç kullanmak istemeyen ebeveynler için evde hazırlayabilecekleri doğal yöntemleri sıraladık. İşte bilmeniz gerekenler…
Bebekler ishal, 1 gün içerisinde 3’ten fazla sulu dışkılamaya denir. Bebeklerde ishal bir enfeksiyon belirtisi de olabilir. Aileleri paniğe sokan bu durumu ilaçsız geçirmek mümkün. Evinizde uygulayacağınız basit yöntemlerle bebeğinizin rahatsızlığını hafifletebilirsiniz. İşte tüm bilgiler…
BELİRTİLERİ
Gün içerisinde 3’ten fazla sulu dışkı,
Karın ağrısı,
Karında şişkinlik,
Mide krampı,
Ateş,
Dışkıda kan
NEDENLERİ
Diş çıkarma,
Çeşitli virüsler,
Enfeksiyonlar,
Alerji,
Antibiyotik,
Kulak enfeksiyonu,
Parazitler,
Çok fazla meyve suyu tüketimi,
Zehirlenme,
Gıda duyarlılığı.
SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
NE İYİ GELİR?
Bol sıvı alımı: İshal olan bebeklerde vücut susuz kalmaktadır. Bu nedenle sıvı alımı önemlidir. 6 aydan küçük bebeklere su verilmediği için bol bol emzirilmelidir. Bebeğiniz 6 aydan büyükse çorba, meyve suyu gibi sıvılarla beslenebilir. Bebeğin susuz kaldığını anlayabilmek için bezini takip etmeniz gerekmektedir. 3 saat geçmesine rağmen bezi kirlenmemişse bebek susuz kalmış olabilir.
Tuzlu şekerli su: Vücudun tuz dengesini geri kazanması için bebeğinize tuzlu şekerli su vermelisiniz. 5 su bardağı su içerisine 2 çorba kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz koyun ve bebeğinize içirin.
Diş eti masajı: Diş çıkarma döneminde bebeklerde ishal görülmektedir. Bebeğinizi rahatlatmak için bebeğinize diş kaşıyıcı oyuncaklar verebilir ya da diş etlerine masaj yapabilirsiniz.
Sindirimi kolay yiyecekler: Kabız olan bebeğinize muz, elma ve şeftali verebilirsiniz. Muz ishali kesen meyvelerdendir. Yetişkinlerde bağırsak çalıştıran şeftali bebek ve çocuklarda ishali keser. Pirinç ve yulaf da bebeğinize iyi gelecektir. Asitli içecekler, yağlı yiyecekler ve süt vermekten kaçının. Öte yandan ishal olan bebeğinize yoğurt da yedirebilirsiniz. Probiyotik kaynağı olan yoğurt, ishale iyi gelmektedir.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?
39 C’ın üzerinde ateş varsa,
Gözyaşı dökmeden ağlıyorsa,
Dışkıda kan varsa,
Ağzı kuruysa,
Karın, göz ve yanaklarda çöküklük varsa,
Cildi sıkılıp bırakıldığında düzleşmiyorsa mutlaka bir doktora gidilmelidir.