Zamanında tedavi edilmediği sürece, işte, evde, okulda veya sosyal olarak tutarlı bir şekilde başa çıkmayı zorlaştıran bipolar bozukluğu, son zamanlarda araştırılan konuların arasında yer alıyor. Peki ilerleyen aşamalarda tehlikeli olacak olan Bipolar belirtileri nelerdir? İşte o bilgiler…
İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak bilinen ve manik-depresif hastalık olarak da adlandırılan kişinin enerjisinde, hayatının büyük bir bölümünde oldukça etkili ve baskın olan bir hastalıktır. Peki bipolar bozukluk nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır? Ayrıntılar haberimizde…
BİPOLAR BOZUKLUK NEDİR?
Bipolar bozukluk, maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişiklikler olarak tanımlanır. Daha önceleri manik depresif bozukluk veya manik depresyon adıyla bilinir.
Günümüzde ise iki uçlu duygudurum bozukluğu olarak tanımlanan bipolar afektif bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği zaman intihara bile yol açan ciddi bir ruhsal hastalıktır.
Kişinin duygudurumunda, enerjisinde ve sosyal aktiviteleri tamamlama yetisinde bozulmalara neden olur.
Hayatın günlük akışında gerçekleşen iniş-çıkışlarda farklı olarak değerlendirilmelidir. Bu bozuklukta keskin iniş-çıkışlara bağlı iş ortamında, okul hayatında, aile ve arkadaş ilişkilerinde sorunlar yaşayabiliyor.
SAĞLIKLA İLGİLİ TÜM BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kişilerin duygudurumu mani ve depresyon kutupları arasında değişkenlik gösterir. Bipolar bozukluğu olan kişilerde sabit ve dengeli bir ruh hali gözlemlenmez. Bu hastalığın birbirine zıt iki evresi vardır. bunlardan biri Mani veya Hipomani evresidir. Diğer evresi ise bipolar depresyon evresidir.
Mani ve hipomani belirtileri:
Kişi kendini aşırı derecede enerjik hisseder. Sürekli heyecanlı, düşünce değişiminde hız, iyimserlik, odaklanmakta sorunlar yaşama, az uyuma, hızlı konuşma, cinsel istekte artış, iştah problemleri, dikkatsizlik ve bu belirtilere bağlı olarak uyuşturucu madde ve alkol kullanma durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtilerden en az üç tanesi bir arada görülürse bu durumda mani veya hipermani tanısı koymak mümkündür.
Bipolar depresyon belirtileri:
Mani dönem aksine çok enerjisiz hissetmek, unutkanlık hali, ümitsizlik hissi, hiç bir şeyden zevk alamama, iştah problemleri, yorgunluk, aileden ve yakın çevreden uzaklaşma, uyku esnasında sık sık uyanma, içe kapanıklık, keyif alarak yapılan faaliyetlere karşı ilgisiz olma, kendini değersiz hissetme ve intihara meyletme-intihar girişiminden bulunma gibi belirtilerin olması gibi durumların bipolar depresyon belirtileri olarak adlandırılabilir.
HASTALIK GENETİK MİDİR?
Bipolar bozuklukta genetik yatkınlık bir risk olarak değerlendirilir. Aile ve akrabalarında bipolar rahatsızlık görülmeyenlerde görülme olasılığı % 1 veya %2 civarındadır. Aile ve akrabalarında bu rahatsızlığın görülmesi durumunda kişide %7 veya %8 görülme olasılığı tespit edilmiştir.
Tek yumutra ikizlerinden birinde bipolar rahatsızlığı görülüyorsa diğerinde de görülme olasılığı %60 civarındadır.
TEDAVİSİ
Bipolar bozukluğu her insanda farklı alt tipte, farklı yoğunlukta, farklı şiddette ve farklı sıklıkta gerçekleşir. Bipolar tedaviye başlamadan önce doktoru tarafından test yapılarak bipolar bozukluk teşhisi konulmalıdır. Ve kişiye özel tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Bipolar tedavisinde, akut alevlenme dönemlerinin tedavisi ve koruma tedavisi olmak üzere iki aşamalı tedavi şekli söz konusudur.
Bipolar bozuklukta atak tedavisi, modern tıbbın başarıyla tedavi edebildiği, hastanın zaman zaman geçirdiği manik veya depresif atakların tedavisidir.
Bipolar tedavisinde doktor tarafından planlanan duygudurumu dengeleyen ilaçlar (bipolar bozukluk ilaçları) ile birlikte destekleyici psikoterapi ve psikososyal terapilerin uygulanması bipolar hastalığının kontrolü açısından önemlidir.