Basur anüsteki damarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşam kalitesini düşürür ve tedavi edilmezse hastalık ilerler. Basur, doğru beslenme programıyla tedavi edilebilir. İşte bilmeniz gerekenler…
Basur, kadın erkek ayırt etmeksizin düzensiz beslenen kişilerin anüsteki damarlarının iltihaplanmasını sonucu meydana gelen, kişinin yaşamını olumsuz şekilde etkileyen bir hastalıktır. Basur olan kişiler mahremiyet ve utanma nedeniyle rahatsızlıklarını gizlerler ve bu durum hastalığın tedavisini zorlaştırır. İşte tüm bilgiler…
BASUR
Basurun tıptaki adı hemoroid’dir. Makat bölgede meydana gelen şişlikle ortaya çıkar. Kabızlık, doğum, uzun süre ayakta kalmak, ıkınma basurun oluşma nedenleridir. Tuvalet sırasında kanama oluşur ve erken evrede tedavi edilmezse ağrı ve kanama artar. Erken evrede bol su içerek, çeşitli ağrı kesicileri kullanarak ve diyet yaparak tedavi olunabilir. Öte yandan lifli gıdaların tüketilmesi ve oturma banyosu yapmak da şikayetleri azalır.
NEDENLERİ
Aşırı kilo
Hamilelik
Doğum
Karaciğer hastalıkları
Kabızlık
Uzun süre ayakta kalmak
Oturarak çalışmak
NASIL GEÇER?
Baharatlı, bol salçalı yiyeceklerden uzak durun.
Lifli besinler ve zeytinyağlı yemekler yiyin. Lifli yiyecekler sindirimi kolaylaştırır. Gün içerisinde bol sıvı alın.
Kırmızı et ve karbonhidratlı yiyecekleri sınırlandırarak tüketin.
Uzun süre oturmaktan kaçının.
Ananas, kavun ve avokado içerdikleri yüksek antioksidan maddeler sayesinde basura iyi gelir.
Günde bir bardak kefir içmeniz, içerisindeki doğal maddeler sayesinde basurun gelişmesini engeller. Vücudunuzdaki iltihabı atmanızı sağlar.
Doğal probiyotik kaynağı olan yoğurt, basurun büyümesini engeller.
NE İYİ GELİR?
1 çay bardağı kuşburnu tozu, 1 tatlı kaşığı kantaron yağı, 1 çorba kaşığı ozon yağı ve 1 çay kaşığı at kestanesi tozunu bir kapta kaynatın. Lapa haline gelen karışımı ılıttıktan sonra basurlu bölgeye sürün.
1 bardak suyun içerisine 1 tutam ince kıyılmış maydanozu katıp 10 dakika kaynatın. Demledikten sonra basurlu bölgeye sürün.
Kaynayan suya 1 su bardağı ısırgan yaprağını, 1 çorba kaşığı kantaron yağını ekleyip kısık ateşte kaynatın. Ilınmasının ardından pamuk yardımıyla basurlu bölgeye sürün.
1 tutam çoban çatanasını 1 bardak suda kaynatın. Demlenen karışımı günde 1 kez aç veya tok için.