Bakan Koca: Çin aşısından kayda değer bir yan etki görülmedi

Bakan Koca: Çin aşısından kayda değer bir yan etki görülmedi

İlk dozlarının 11 Aralık'ta geleceği söylenen ve henüz teslim edilmeyen Çin aşısı hakkında açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Koca, Sinovac'ın Türkiye'de de yürütülen Faz III çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısına ilişkin, Çin'den temin edilecek koronavirüs (Kovid-19) aşısının miktarının artırılması ve alternatif aşı teminine ilişkin çalışmalar ve görüşmeler hakkında Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. 11 Aralık'ta Türkiye'de olması beklenen Çin aşısıyla ilgili Bakan Koca'nın herhangi bir tarih açıklamaması dikkat çekti.

Bakan Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu'nda mevcut verilere dayalı olarak, Çin merkezli Coronavac şirketinin ürettiği Sinovac isimli inaktif Kovid-19 aşısnın güvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında, Türkiye'de de yürütülen Faz III çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediğini açıkladı.
      
Koronavirüs pandemisinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de can almaya devam ettiğini bildiren Bakan Koca, "Bütün kurumlarımızla mücadelemiz sürüyor. Son birkaç hafta içinde uyguladığımız kısıtlayıcı tedbirlere vatandaşlarımızın daha bir titizlikle uyum göstermesinin sonuçlarını almayı umuyoruz. Gerek tedbirlerin uygulamaya konması, gerek uyumun ve sonuçlarının takibi yönünde Bakanlık olarak yoğun bir gayret içindeyiz" dedi. 

Seçkin bilim insanlarından oluşan Bilim Kurulu üyelerinin hiçbir karşılık beklemeden süreci yürüttüğünü Söyleyen Koca, "Bilim Kurulumuzun bugünkü toplantısında öncelikle aşı konusundaki gelişmeler değerlendirilmiştir" ifadelerini kullandı. 

"YERLİ AŞI SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE YER YER ALACAK"

"Yapılan sözleşmeye bağlı olarak ülkemize ilk partisinin gelmesi beklenen inaktif aşının gelişinden itibaren yürütülecek strateji üzerinde görüşmeler yapılmıştır" diyen Bakan Koca, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:


"Temin edilecek aşı miktarının artırılması ve alternatif aşı teminine ilişkin çalışmalar ve görüşmeler hakkında bilgi paylaşılmıştır. Bu arada umut vadeden yerli aşı çalışmalarımızın orta ve uzun vadede sorunun çözümünde rol alacağı belirtilmiştir. Halihazırda bir inaktif aşımızın Faz 1 klinik çalışmasında sona gelinmiş ve Faz 2 çalışmalarına hazırlanılmaktadır. Eş zamanlı olarak 2 inaktif ve 2 adenövirus temelli aşı ile bir virüse benzer parçacık aşısı da Faz 1 aşamasına gelmiş ve gerekli incelemelerden sonra ilk araştırma ürünleri üretilerek devreye alınacaktır" 

Öncelikle erken dönemde yapılacak olan aşılamaya odaklanmanın önemine vurgu yapan Koca, "Ülkemizde bir inaktif (sinovac) bir de mRNA (pfizer-BioNTech) aşının Faz 3 çalışmaları sürmektedir. Bir adenövirüs (sputnik V) aşısının da Faz 3 öncesi kronik toksisite çalışmaları yürütülmektedir. Bu aşının da en kısa sürede Faz 3 çalışmasının başlaması beklenmektedir" diye konuştu. 

Sinovac aşısıyla ilgili değerlendirmede bulunan Koca, "Mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının güvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında ülkemizde de yürütülen Faz 3 çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediği ifade edilmiştir" dedi.

Koca ayrıca; Bilim Kurulu'nun, Çin'den temin edilecek aşının lojistiği, öncelikle aşılanacak olan sağlık personelinin kapsamı, yaygın aşılama programı ve aşı kayıt sistemi hakkında önerilerde bulunduğunu ifade etti. 

'DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, VERDİĞİ MÜJDE İLE AZMİMİZİ BİR KAT DAHA ARTIRMIŞTIR'

Bakan Koca, açıklamasında, "Kovid-19 aşısının ve aşı yapabilme yeteneğinin gündemin en üst noktasına oturduğu bugünde, Dünya Sağlık Örgütü, verdiği müjde ile azmimizi bir kat daha artırmıştır. Bilim Kurulu üyelerimizce de sevinçle karşılanan bu gelişme, polio ve tetanozdan sonra kızamıkçığın da tamamen yok (elimine) edildiği bir ülke konumuna gelmemizdir." bilgisini paylaştı.      

Salgın mücadelesi ile yoğun çaba içinde olunan 16 Aralık 2020 tarihinin, ülkenin bağışıklama başarısı açısından çok önemli bir gün olduğunu belirten Koca, "DSÖ Avrupa Bölgesi'nin resmi kurulu olan Bölgesel Doğrulama Komitesi tarafından 2017-2019 yılları arasında kızamıkçık virüsü dolaşımının üç yıl art arda kesilmesi nedeniyle Türkiye'de kızamıkçığın tamamen yok edilmiş olduğu beyan edilmiş, bu nedenle kutladıklarını ve ilgili sertifikanın önümüzdeki haftalarda gönderileceği ifade edilmiştir." açıklamasını yaptı.       

Bakan Koca, şunları kaydetti:      

"Toplum olarak önemli bir aşı kültürüne sahibiz. Çocukluk çağı aşılarında en fazla antijenle en yaygın aşılama yapan ve yüksek başarı elde eden ülkelerin başında geliyoruz. Aşı kayıt sistemi ve online takip edilen soğuk zincir lojistiği ile desteklenen güçlü bir birinci basamak sağlık ağı yanında,
 yıllardır bu konuda emek veren sağlık personelimizin ısrarlı çabaları ve fedakarlığı bu başarının esas sahipleridir.      

Sahada yıllardır emek veren, aşı uygulayan personelimizi kutluyor, hepsine teşekkür ediyorum. Kovid-19 aşı kampanyasında bu başarı hikayesi, yol gösterecektir. Bu sefer başta Aile Sağlığı Merkezlerimizde olmak üzere üniversite, kamu ve özel sağlık kuruluşlarımız ve bütün vatandaşlarımızla birlikte dünyaya örnek olacak bir aşılama kampanyası yapacağımıza inanıyoruz."      

"KIZAMIKÇIKTAKİ BAŞARIYI KORONAVİRÜSTE DE GÖSTERECEĞİZ"

Sağlık Bakanı Koca, Twitter'daki değerlendirmesinde de Türkiye'de kızamıkçık hastalığının elimine edilmesinde olduğu gibi aynı başarıyı Kovid-19 mücadelesinde de gösterme kararlılığında olduklarını vurguladı.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN