İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun, 9 yaşındaki oğlu Atlas’ın fikriyle geliştirdiği Lego mikrotonal gitar ‘Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda finale kaldı.
SALİHA SULTAN / KARAR
Oğlu Atlas’ın fikriyle icad ettiği ‘Lego mikrotonal gitar’ ile ‘Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda finale kalan ve destek bekleyen Tolgahan Çoğulu KARAR’a konuştu: “Hedefimiz icat ettiğimiz gitarın çocuklara verilen gitar eğitiminde yayılması. Gitarımızın bir başka özelliği daha var, çocuklar bu gitarla Aşık Veysel’in türkülerini de çalabilirler.”
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun dün sosyal medya hesabından paylaştığı, dünyanın tek yeni enstüman müzik yarışması ‘Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’na başvuran 100 proje arasında icad ettikleri ‘Lego mikrotonal gitar’ ile finale kaldıkları haberi sosyal medyada büyük yankı buldu. Pandemi günlerinin hayatımıza getirdiği kaygı verici haberler arasında izleyen herkesi sevince boğan videoda ise Çoğulu’nun oğlu, 9 yaşındaki Atlas herkesin büyük sempatisini topladı.
Paylaşımın ardından telefonla ulaştığım Tolgahan Çoğulu, KARAR’a yaptığı açıklamada öncelikle paylaşımın gördüğü ilgiden büyük bir memnuniyet duyduklarını aktardı. Yarışmada finale kalan, 3D yazıcı ile üretilen ‘lego mikrotonal gitar’ın ardında uzun süren çalışmalar aktaran Çoğulu, gitarın icadının ardında ise “Bu gitarı yapma fikrini bize oğlum Atlas’ın 7 yaşındayken verdi. 2,5 yıl boyunca Ruşen Can Acet ile birlikte defalarca denemeler yaptık ve sonunda başardık” dedi.
Çoğulu, Türkiye’de büyük yankı uyandıran yarışmaya başvurma amacını ise şu sözlerle paylaştı: “Hedefimiz icat ettiğimiz lego mikrotonal gitarın bütün dünyada gitar eğitiminde yayılması. Çünkü gitar dünyanın en popüler enstrümanı ve çocukları gitara başlarken lego bir gitarla başlatmak pedagojik olarak da sağlıklı bir yol.”
‘FARKI TÜRKÜLERİ DE ÇALABİLMESİ’
Prof. Dr. Çoğulu bu gitarın diğer lego gitarlardan farkı ne soruma ise “Bizim gitarımızın özelliği bizim türkülerimizin de çalınabiliyor olması. Gitarla türkü çalmak normalde zordur, bu gitar ile Aşık Veysel’in türkülerini de çalabilirler” cevabını verdi.
Çoğulu, türkü icrasına uygun ürettikleri gitarın Türkiye’deki güzel sanat liseleri, devletin BİLSEM gibi müzik eğitimi veren merkezlerinde yer almasını hedeflediğini paylaştı. Yarışma sonucu için heyecanlı olduklarını kaydeden Çoğulu, finale kalan 29 tasarım arasında halk oylamasıyla belirlenecek ‘seyirci ödülü’nü kazanan tasarıma özel bir video hazırlanacağını, jürinin belirleyeceği ilk üç tasarıma ise para ödülü verileceğini kaydetti.
Çoğulu “Atlas paylaşımın gördüğü ilgiyi nasıl karşıladı?” soruma ise gülerek, “Atlas da bütün çocuklar gibi, çok sallamadı” cevabını verdi. Çoğulu, yarışmanın ardından Meksika dahil birçok yerden gitar meraklılarının kendisinden tasarımı istediğini de aktararak, sitesi üzerinden ulaşanlarla tasarımı paylaştığı bilgisini verdi. İTÜ’de görevine devam eden Çoğulu, 2008’de de İTÜ Bilimsel Araştırma Projesi desteğiyle ‘ayarlanabilir mikrotonal gitar’ tasarlamıştı.
Türk müziğinin gitarda, gerçek sesleriyle icra edilebilmesine imkan tanıyan gitar, büyük ses getirmişti. Bu gitarla da 2014’te Georgia Tech Üniversitesinin yarışmasına katılan Çoğulu, yarışmada birincilik elde etmişti. Çoğulu, Meksika’dan Singapur’a 34 ülkeden davet almış ve kendi ürettiği bu gitarla konser vermişti.
"BEN SÖYLEDİM, BABAM YAPTI"
Tolgahan Çoğulu’nun şu an 9 yaşında olan oğlu Atlas gitarın icadını şu sözlerle anlatıyor:
“Her şey iki sene önce babamın eve profesyonel gitar klavyesiyle getirmesiyle başladı. Salonda Legolarımla oynuyordum bu klavyeyi görünce kopyasını yaptım ve evdeki gitarın üzerine yerleştirip babama bunu yapmasını söyledim.
Beraber YouTube’da şimdiye kadar legodan yapılmış gitarları inceledik ve çok ilginç bir şey fark ettik, çalınabilen bütün lego gitarların klavyesi lego değildi. Ruşen abi bu gitarı yapabileceğimizi söyledi. Önce lego parçalarının yerleşeceği lego klavyesini tasarlayıp üç boyutlu yazıcıda ürettiler.
Gitar bitince denedim ve çok sevdim. 2 ay önce gitar öğrenmeye başlamıştım ve bazı parçaları çalmayı kabul ettim. Sonra Aşık Veysel’in bağlamada türkü çalarken kullandığı koma perdesinin yerini babamdan öğrendim oraya bir perde taktım ve eseri lego gitarla Aşık Veysel’in çaldığı gibi çalabildim.”
DESTEK VERMEK SADECE İKİ DAKİKA
ABD’de bulunan Georgia Tech Üniversitesince düzenlenen ‘Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda yarışan, Tolgahan Çoğulu, Atlas Çoğulu ve Ruşen Can Acet’in icat ettiği ‘Lego mitrotonal gitar’ tasarımına oy vermek isteyenler yarışmanın ‘guthman.gatech.edu/gallery’ adresinden girerek ‘seyirci ödülü’ kısmından oy verebilir.