Performans sanatçısı Marina Abramović ve kurucusu olduğu Marina Abramović Enstitüsü’nün (MAI) Türkiye’deki ilk sergisi olan “Akış / Flux” yeniden Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyarete açıldı.
“Akış / Flux” sergisi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) 31 Ocak 2020’de kapılarını açmış, ancak salgından dolayı alınan tedbirler kapsamında ziyaretlere ara verilmişti.
YENİDEN ZİYARETE AÇILDI
Yeniden ziyarete açılan sergi 20 Aralık 2020 tarihine kadar pazartesi günleri hariç 12.00 – 18.00 saatleri arasında görülebilecek.
CANLI PERFORMANS VE VİDEO GÖSTERİMLERİ
Performans sanatının tarihini ulaşılır ve anlaşılır kılmanın amaçlandığı sergi, Abramović’in performanslarının dokümantasyonlarının yer aldığı kapsamlı bir retrospektifi, açık çağrıya cevap veren ve projeye davet edilen sanatçılarla MAI ortaklığında geliştirilen canlı performansları ve video gösterimlerini kapsıyor.
İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
İki bölümden oluşan serginin ilk kısmında sanatçının erken dönem resim çalışmaları ile “Rhtyhm 0” (Ritim 0), “Rhtyhm 10” (Ritim 10), “The Artist is Present” (Sanatçı Burada) ve “Confession” (İtiraf) gibi zihninin ve bedeninin sınırlarını zorladığı performanslarıyla Abramović’in 50 yıllık sanatsal yolculuğunun ayrıntılı bir incelemesi sunuluyor.
İkinci bölüm ise Türkiye’den 12 sanatçının ve bu projeye dahil olması için davet edilen dört uluslararası sanatçının canlı performanslarından oluşuyor. Her güne özel tasarlanan performansların güncel programında Metehan Kayan ve Umut Sevgül, Murat Adash, Evren Kutlay, Halil Atasever, Merve Vural, İlyas Odman, Dilek Champs ve Bahar Temiz’in canlı performansları yer alıyor.
KESİNTİSİZ PERFORMANS
Sadece uzun süreli canlı performansların yer aldığı bu bölümde tüm performanslar, müzenin açık olduğu her gün, günde altı saat olmak üzere kesintisiz gerçekleşiyor. Sergi kapsamında daha önce gerçekleştirilen performanslardan, Virginia Mastrogiannaki’nin “SJ” ve Murat Ali Cengiz’in “Müzisyensiz Bölge” adlı çalışmalarının dokümantasyonları da yine bu bölümde gösterilecek.
Ayrıca Abramović’in sanat pratiğine ve MAI’nin etkinliklerine dair bilgilendirici bir nitelik taşıyan videolar da sergi boyunca müzenin konferans salonunda izlenebilecek.
TEK GİRİŞLİ VE ÇOK GİRİŞLİ BİLET SEÇENEĞİ
Ziyaretçiler müzenin web sitesi üzerinden veya gişeden tek giriş veya çok girişli olarak farklı kategorilerde bilet satın alabilecek. Önceden satın alınmış çok girişli sergi biletleri de yeni dönemde geçerliliğini koruyacak.
Pandemi şartları sebebiyle sergiye girişlerde kişi sayısı sınırlamaları olacağı gibi, web sitesi üzerinden rezervasyon yapan ziyaretçilere de girişte öncelik tanınacak.
Tüm ziyaretçilere ana kapı girişinde mobil termal kamerayla temassız ateş ölçümü yapılacak ve ayrıca ana bina girişi x-ray’de termal kamera ile kontrol sağlanacak. Ziyaretçilerin maske takması zorunlu olacak ve ziyaretler sırasında sosyal mesafe kuralları geçerli olacak.