Çin tarafından geliştirilen Sinovac firması tarafından geliştirilen inakftif CoronaVac aşısı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarındaki test süreçlerinin ardından sağlık çalışanlarına uygulanacak. MHRS ve Alo 182 üzerinden aşı randevusu alınıyor.
Aşı sıralamasıyla ilgili de bilgi veren Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara, inaktif aşıların etkisi ve güvenliğini iyi seviyede olduğunu belirtti. Sistem üzerinden aşı randevusu alınacağını anımsatan Kara, e-Nabız üzerinden aşı sırasının öğrenilebileceğini söyledi.
KORONAVİRÜS AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?
30 Aralık 2020 tarihinde Çin'den ülkemize getirilen ve Ankara Esenboğa Havaalanı'ndan, tüm sıcaklık kontrol sistemi, yedek ve jeneratör sistemleri yer alan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'na nakli gerçekleştirilen kabulü, sıcaklık kaydedici cihazlarla kontrolü ve uygunluğunun teyidinin ardından yapılmıştı.
Rastgele bir şekilde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarından alınan numuneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarına sevk edilerek, en az 2 haftalık devam eden analiz süreci başlatılmıştı. Aşılamanın da 14-15 Ocak tarihlerinde başlaması bekleniyordu.
3 milyon dozluk CoronaVac aşısının Türkiye'ye gelmesinin arkasından test süreci devam ederken, koronavirüs aşısı için sağlık çalışanlarına randevu sisteminin açıldığı belirtildi.
Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından çeşitli nüfus grupları arasında ölüm oranı, enfeksiyon kapma, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlara bakılarak aşılamadaki genel öncelikler belli oldu. Buna göre aşılama çalışmalarının 4 aşamada sürdürülmesinin planlandığı aktarıldı.
Analiz çalışmaları biten CoronaVak aşısının yaygın uygulanmasına başlanacağını ifade eden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, hastaneler, aile sağlığı merkezleri de dâhil olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarında yapılacak aşı uygulamasında randevu sistemini anlattı.
İlk etapta e-Nabız üzerinden ya da sağlık kayıt sistemleri üzerinden aşı sırasının öğrenilebileceğini vurgulayan Kara, 65 yaş üstü ve sırası gelenlerin aşı olabileceği ile ilgili bilgiye ulaşabileceğini söyleyerek, ancak temaslı olanların 10 gün içerisinde temas süresi bittiğinde yeniden sorgulaması gerektiğini kaydetti.
Yeniden sorgulanması durumunda aşı sırasının geldiğini gören kişilerin bu kez sistem üzerinden randevu alması gerektiğini belirten Kara, MHRS, mobil uygulama ya da Alo 182 üzerinden randevu alınarak aşı olunabileceğini anlattı.
'HANGİ AŞI VARSA SIRADAKİ KİŞİYE UYGULANACAK'
Çin aşısının hâricinde Pfizer*Biontech’in mRNA aşısının gelmesinin planlandığına dikkati çeken Prof. Dr. Kara, aynı şekilde Türkiye'de testleri yapılacak olan aşının, gidilen sıralamaya göre yapılacağını duyurdu.
İnaktif aşının güvenliklerinin ve etkinliğinin çok iyi olduğunu belirten Kara, Brezilya'nın açıkladığı verilerin incelendiğinde güvenlik tarafının çok çok iyi olduğunu ve etkinlik tarafında da en azından iyi olduğunun görüldüğünü bildirdi.
Hafif hastalığı önlemede yüzde 78 etkinliğin iyi bir oran olduğunu kaydeden Kara, ancak hastaneye yatma, ağır hastalık, yoğun bakıma yatmayı etkilemede de çok başarılı olduğunu vurguladı.
Aşıla nedir, nasıl indirilir? Koronavirüs aşı sırası uygulamasıKoronavirüs aşısı etkili mi, ne kadar süre koruyor?Koronavirüs aşısı ne zaman ve nasıl yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi!Koronavirüs aşısı için randevu verilmeye başlandıİsçivre'den Moderna aşısına onay