Birinci Dünya Savaşı’nda esir düşen ve Arakan’a götürülen Osmanlı askerlerinin ailelerine yazdığı mektuplar arşivden çıkarıldı. Kızılay, 20 bin mektubun ailelere ulaştırılması için çalışma başlattı.
Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizlere esir düşen ve Arakan’daki esir kampında büyük bölümü şehit olan Türk askerlerinin ailelerine yazdığı mektuplar, Türk Kızılayı tarafından arşivlendi. Mektupların, şehit askerlerin torunlarına ulaştırılması için çalışma başlatıldı. Dört yıl süren savaş döneminde esir düşen yaklaşık 12 bin Osmanlı askeri, Türk Kızılayı tarafından kurulan köprüyle Osmanlı İmparatorluğu’nun dört bir tarafındaki aileleriyle haberleşti. Kızılay, mektupları Selanik’ten Halep’e, Diyarbakır’dan İzmir’e kadar birçok bölgedeki asker ailesine ulaştırdı.
Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan, “Bizim elimizde esir düşen askerlerle ilgili 308 bin esir kartı var. Bunlar sadece Osmanlı askerleri değil, çeşitli milletlerden esir alınan askerleri de kapsıyor. Balkan Savaşları ve Dünya savaşlarına ait elimizdeki esir kartlarında, askerlerin hangi cephede esir alındığı ve sağlık durumlarına ilişkin notlar bulunuyor” dedi.
Birinci Dünya Savaşı’nda özellikle Basra Cephesi’nde İngilizler tarafından esir alınan yaklaşık 12 bin Osmanlı askerinin Hindistan ve Arakan bölgesine götürüldüğüne dikkat çeken Kızılay Genel Müdürü, şunları kaydetti: “Kızılay, tarafsızlığı itibarıyla Birinci Dünya Savaşı’nda da esirlerle direkt muhatap olan bir kuruluş. Kızılay, bölgelerdeki esirlerin hem yazışmalarını topladı hem de esir kartlarını ve defterleri tuttu. Arşivlerimizin derlenen bölümlerinde 20 binin üzerinde esir mektubu bulunuyor. Bunlar arasında Selanik’teki ailesine ulaşmak isteyen de var Halep’teki ailesine ulaşmak isteyen de. Esir askerlerimizin mektupları bizim için çok kıymetli.”