Türkiye'de üretiyoruz dışarıdan alıyorlar! Fıstık üreticisi isyan etti: Tonlarcası elimizde kaldı

Türkiye'de üretiyoruz dışarıdan alıyorlar! Fıstık üreticisi isyan etti: Tonlarcası elimizde kaldı

Ticaret Bakanlığı tarafından Antep fıstığının Suriye’den ithalatına dair başlatılan çalışmalar, Gaziantep’teki üreticinin tepkilerine yol açtı. Tonlarcası elimizde kaldı diyen üreticiler bu karara resmen isyan etti…

Ticaret Bakanlığı'nın, Antep fıstığının Suriye'den ithalatına yönelik başlattığı çalışmalar, Gaziantepli üreticiler tarafından tepkiyle karşılandı. Fiyatların yükselmesi ve talebin baklavacılardan gelmesi üzerine ithalatın gündeme gelmesi, üreticilerin isyanına yol açtı. Gaziantepli çiftçiler, "Fıstık bitti mi?" sorusunu sorarak, ithalatın gereksiz olduğunu savundu.

"FISTIĞIMIZ YETER İTHALAT NİYE?"

Gaziantepli fıstık üreticileri, 2024 sezonunda yaşadıkları ekonomik zorlukları dile getiriyor. Bir önceki yıl 110 liraya sattıkları Antep fıstığını, bu yıl 100 liraya satmak zorunda kaldıklarını belirten üreticiler, fiyatların birkaç tüccar tarafından belirlendiğini ve üreticilerin tüccara maliyetin altında satış yapmak zorunda kaldığını ifade ediyor. Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz, üreticinin elinde yeterince fıstık olduğunu vurguladı. Durmaz, "Fıstığımız bize yeter, niye ithal ediyorlar ki?" diyerek ithalatın gereksiz olduğunu savundu.

gaziantepli-fistik-ureticileri-ithalata-karsi-2.jpg

İTHALATIN ÜRETİCİYE ETKİSİ NE OLACAK?

Antep fıstığı, yaz aylarında fazla üretim nedeniyle düşük fiyatlarla satılmasına rağmen, şu anda piyasada tonlarca fıstık bulunuyor ve fiyatlar 350 TL civarında. Üreticiler, ithalatın fiyatları daha da düşürebileceğinden endişe ediyor. Durmaz, "Fıstık fiyatı düşüyor ama baklava fiyatları hala yüksek. Fıstığın fiyatını daha da ucuzlatmak istiyorlar" diye konuştu.

"DÜNYADA EŞİNE RASTLANMAZ NİMET"

Gaziantepli üreticiler, Antep fıstığının dünyada eşi benzeri olmayan bir lezzet ve aroma sunduğunu belirtiyor. Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz, Antep fıstığının, İran ve Amerika'daki fıstıklardan çok farklı olduğunu, özellikle sanayi sektöründe Antep fıstığının tercih edildiğini söyledi. "Bu fıstığın lezzeti, ocağa koyduğunuzda simsiyah olur, başka hiçbir ülkede bulunmaz" diyerek, yerli üretimin önemini vurguladı.

gaziantepli-fistik-ureticileri-ithalata-karsi-1.jpg

“İTHALAT ÜRETİCİYİ ZOR DURUMA SOKACAK”

Kilis Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara da, üreticilerin elinde hâlâ tonlarca fıstık bulunduğunu belirterek, ithalatın üreticiyi tamamen zor duruma sokacağını ifade etti. Kara, Kilis'te 5 bin ton fıstık bulunduğunu ve fiyatların 350 TL civarında olduğunu belirterek, ithalatın fıstık fiyatlarını daha da aşağıya çekebileceğini belirtti. "Üreticinin elinde mal varken başka ülkeden fıstık almak bizi tamamen bitirir" diye konuştu.

BAKLAVA FİYATLARINDA YÜZDE 40 ARTIŞ YAŞANDI

Fıstık fiyatlarının yanı sıra baklava fiyatlarında da büyük bir artış yaşandı. 2025 yılına girilmesiyle birlikte baklavacılar, fiyatlarını yüzde 40 oranında artırdı. Normal dilim baklava 1200 TL, kara dilim baklava 1500 TL, dolama baklava 1650 TL, özel şöbiyet ise 1650 TL’ye yükseldi. Ancak, üreticiler bu artışın fıstık fiyatlarındaki düşüşe rağmen baklava fiyatlarının düşmemesini eleştiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN