Ankara'ya yeni Washington modeli yeni güvenlik konsepti

Ankara'ya yeni Washington modeli yeni güvenlik konsepti

Ankara saldırısından sonra valilikte düzenlenen zirvede güvenlik açıkları mercek altına alındı. Sınırlarda ve Otobüs terminallerinde yüz tarama ve X-ray cihazlar konulacak. Güvenlik birimleri ortak istihbarat havuzu oluşturacak. Şehre girişlerde de Washington'da olduğu gibi kayıt tutulacak.  

HİLAL ÖZTÜRK / KARAR
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık ettiği güvenlik toplantısında önerilen ve değrlendirmeye alınan bazı başlıklara KARAR ulaştı. Anayasal düzene karşı işlenen suçlarda Ankara, İstanbul, İzmir'de savcılıklara bögesel yetkiler verilmesi içn yasal çalışma yapılması konuşuldu. Böylece soruşturmaların tek elden yürütülmesi ve hızlanması sağlanacak. Bu sistem kapatılan DGM'lerde uygulanıyordu. Her DGM 10-15 ilden oluşan bölgede yetkiliydi ve sorumlu olduğu illerde operasyon yapabiliyordu. Terör ve örgütlü suçlarda birden fazla ilde yapılacak operasyonlarda zaman kaybı önleniyor, bilgi sızması, faillerin kaçması gibi durumlar engellenebiliyordu. 

Sınırda elektronik sistem

Öneriler arasında, Teröle Mücadele Yasası'nın ülkede ve bölgede değişen şartlar doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerektiği de konuşuldu. Bombacının Suriye sınırından giren bir terörist olması nedeniyle, öncelikli ele alınan konu da sınırlar oldu. Bunun için sırınırlara asker takviyesinin yanında sınırlara duvar ve ıyor elektronik sistemler kurulacak.
Sınır geçişlerinde terör PKK, YPG ve IŞİD terör örgütleri üyelerinin mülteci gibi ükeye girmesi engellenecek. Sınırlara havaalanlarına, otobüs terminallerine yüz tanıma sisteminin kurulması da önerildi. Sistem ulusal ve uluslararası suçluların biyometrik sistemle çekilmiş fotoğafları kaydediyor. Arananlar listesindeki kişi herhangi bir kameraya takıldığında sistem merkezi uyarıyor.  

Güvenlik takviyesi

Emniyet ve istihbaratta personel sayısı alanlarında uzman kişilerlele takviye edilecek, sayı artırılacak. Ankara'dan Güneydoğu''ya takviye olarak gönderilen polis sayısının fazla olması nedeniyle Ankara'da polis eksiği olduğu belirtildi ve sayının artırılmasına kararı alındı. Toplantıda Güneydoğu'da asker ve polisin ortak istihbarat havuzu oluşturmasının başarılı olduğu berlirtildi, aynı sistemin ülke genelinde de yapılması gerektiği açıklandı.
İstihbarat havuzundan tüm birimlerin anında yararlanarak harekete geçmesi gerektiği ifade edildi. Kaçakçılık ve Organize, Narkotik ve Asayiş Şube Birimleri'nin istihbarat birimleriyle birlikte çalışmasının gerekliliği belirtildi.

Kayıtdışı işçiye önlem

Terör örgütlerinin son dönemde araç takiplerinden kaçmak, dikkat çekmemek için otobüs firmalarını kullandıklarına dikkat çekildi. Teröristlerin terminalleri kullanmasına yönelik otobüs firmalarının terminal dışında, yol üzerinde yolcu indirmemesi konusunda uyarılmaları ve bunu uygulamayanlara ceza verilmesi gerektiği konuşuldu.

Zirvede, Suriyeli kayıt dışı işçi çalıştırmamak, bunun için kontrollerin artırılması ve ağır para cezaları uygulanması da konuşuldu. Bombacı teröristin Ankara'da bir inşaatta çaycı olarak çalışmasına dikkat çekilerek, terör örgütlerinin bu açığı da kullandığı belirtildi. 

Washington modeli

Başkent Ankara ve İstanbul'a Washington'da olduğu gibi girişlere özel şartlar getirilmesi de konuşuldu. Ankara'ya gelecek kişilerin Kayıt sistemi gibi bir yöntemle her isteyenin kolayca başkente girmesinin engelenmesi gerektiği vurgulandı. Ankaraya girişlerde kayıt tutulacak. Toplantıda ayrıca Ankara saldırısında olduğu gibi internet üzerinden araç satışları zorlaştırılacak. Terör örgütlerinin internet üzerinden araç satışı yapan vatandaşların plakalarını kopyalayarak polis takibinden kolayca kurtulabildikleri bilgisi paylaşıldı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN