Ankara saldırısında YPG bağlantısı 'büyük abi' Bahri

Ankara saldırısında YPG bağlantısı 'büyük abi' Bahri

Ankara Cumhuriyet Savcılığı 28 kişinin şehit edildiği Ankara saldırısında kritik bilgilere ulaştı. Mardinden Türkiye'ye giriş yapan ve saldırıdan 6 gün önce Ankara'ya gelen, tutuklanan Kubbettin Onur ile defalarca telefonda görüşen Bahri Deniz, soruşturmanın kilit ismi. Savcılık 'Büyük abi'nin YPG bağlantıları üzerinde duruyor.

HİLAL ÖZTÜRK/KARAR

Ankara Merasim Sokak'ta 29 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili soruşturma, 10'uncu gününde büyük ölçüde tamamlandı. Şüphelilerden Bahri Deniz'in saldırıyı organize eden kişi olduğu düşünülüyor. Bahri Deniz ve diğer şüphelilerin YPG bağlantıları araştırılıyor.

Telefonda talimat

Savcılık tutanaklarında şüpheli Bahri Deniz'in 11-12 Şubat tarihlerinde Ankara'da olduğu, burada dört kez otel değiştirdiği, Kutbettin Onur ile saldırıdan önce ve sonra çok defa telefonla konuştuğu belirtildi. Askeri servis araçlarını hedef alan organize eden kişinin Bahri Deniz olduğu tespiti yapıldı. Şüpheli Bahri Deniz'in, Kudbettin Onur'a saldırıyla ilgili talimatlar verdiği vurgulandı. Sorgusunda konuşmayan Bahri Deniz'in YPG bağlantıları araştırılıyor.

Bir katliamın anatomisi

Ankara katliamı nasıl planlandı, arkasında hangi örgüt var, soruşturma ne aşamada? İşte ayrıntılar..

* Bombalı saldırıda kullanılan araç, dolandırıcılık çetesi üzerinden temin edildi. İzmir'de Tuncay Uluçay'a ait kiralık araç şirketinden sahte kimlik belgesi düzenlenerek 2013 model Volkswagen Sriocco marka araç kiralandı.

* Şüpheli Metin Cura aracılık etti, şüpheli İsmail İpar'la bağlantı kuruldu. Şüpheli İsmail İpar da firari şüpheli Hasan Avsan ile bağlantıya geçti.

* PKK/KCK terör örgütü adına faaliyet yürüten şüpheli Metin Arslan bombalı saldırıda kullanılacak aracı Firari şüpheli Hasan Avsan'dan piyasa fiyatının çok altında bir fiyatla satın aldı.

* Metin Arslan'a talimatı, Lice kırsalında oldukları belirlenen Baran kod adlı Mehmet Doğan, Porsipi olarak tanınan Erhan Kod adlı İshak Özçaptu, Hoca ve Şirin kod adlı ancak isimleri henüz belirlenemeyen PKK'lılar verdi.

* Metin Arslan, aracı Lise kırsalına götürdü. Ardından da Porsipi'nin talimatıyla Ankara Ulus meydanında şüpheli Kudbettin Onur'a teslim etti.

* Dolandırıcılık çetesi bir kez daha devreye girdi. Saldırı sırasında aracın üzerindeki ikiz plaka temin edildi.

* Plaka şehirlerarası otobüsle şüpheli Kutbettin Onur'a gönderildi.

* Şüpheli Kudbettin Onur, şüpheliler Hüseyin Karadaş ve Hayrettin Tomak aracılığıyla Lice kırsalında Baran kod adlı Mehmet Doğan, Porsipi olarak tanınan Erhan Kod adlı İshak Özçaptu, Hoca ve Şirin kod adlı isimleri belirlenemeyen PKK'lılarla tanıştırıldı. Şüpheli Kudbettin Onur'a bir kişi gönderecekleri, 15-20 gün onunla kalacağı söylendi.

* Sözü edilen kişi bombacı. Savcılık tutanaklarına göre Zinar kod adlı Abdulbaki Sömer veya diğer ismiyle Ali kod adlı Salih Neccar'dı.

* 17 Şubat saat 18.10'da Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarını hedef alan saldırı gerçekleşti.

Eylem talimatını kim verdi?

Şüphelilerin sorgularında, terör örgütü PKK üyesi oldukları belirlendi. Savcılık tutanaklarına göre, eylem talimatı Erhan kod adlı, PORSİPİ (Beyaz saçlı) olarak bilinen İshak Özçaptu, Baran kod adlı Mehmet Doğan ve isimleri henüz belirlenemeyen Hoca ve Şirin kod adlı kişiler tarafından verildi. Saldırıyı TAK'ın üstlenmesi, Başsavcılık açısından önem taşımıyor.

++

Bombacı nerede

eğitim aldı?

Saldırının arkasındaki örgüt PKK ancak, savcılık tüm şüphelilerin YPG bağlantılarını araştırıyor. Savcılık dosyasında henüz kesinleşmeyen bilgilere göre bombacı, YPG/PYD bölgesinde bomba eğitimi aldı. Ali kod adıyla Salih Neccar kimliğini kullanan Abdulbaki Sömer, Kobani baþta olmak üzere Suriye'de YPG saflarında savaştı. Türkiye'ye de Suriye'li kimliğiyle geçti.

Soruşturma neden TCK 302'den?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili soruşturmayı TCK 302. Madde kapsamında yürütüyor. Bu önemli ayrıntı, soruşturmanın yalnızca bombalı terör eylemi kapsamında yürütülmediğinin de göstergesi. Başsavcılık böylece elindeki delillerle saldırının çok boyutlu olduğunu da ortaya koyuyor. Buna göre, saldırı "Devletin topraklarının tamamı veya bir kısmını bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmayı' planlıyor.

Kaç günde kaç şehir?

Saldırıda kullanılan 34 KK ... plakalı araç İzmir'den 20 Aralık 2015'te kiralandı. Ardından İstanbul'a getirildi ve düşük fiyata şüphelilere satıldı. Metin Arslan 5 Ocak'ta aracı Diyarbakır-Lice'de saldırı talimatını veren İshak Özçaptu'ya teslim etti. 8 Ocak'ta Metin Arslan'a tekrar verilen araç, Ankara'da Kutbettin Onur'a götürüldü. Abdulbaki Sömer 14 Şubat'ta araca bomba düzeneğini yerleştirdi.

Dördüncü araç hala kayıp

Ankara saldırısında kullanılan aracın, şüphelilerden Metin Arslan'ın PKK'ya bombalı eylemlerde kullanılması için temin ettiği üçüncü araç olduğu belirlenmişti. Metin Arslan sorgusunda dört çalıntı araç olduğunu, üçünün Çınar, Sultanbeyli ve Ankara'daki bombalı saldırılarda kullanıldığını söyledi. Şüpheli Arslan, dördüncü aracın markasını ve plakasını da verdi ancak nerede olduğunu bilmediğini iddia etti. Polis, dördüncü aracı arıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN