Alman Parlamentosu, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan yasa tasarısını bir ret ve bir çekimser oyla kabul etti. Böylece bir ülke daha 'tarihle yüzleşme' adı altında sorunu siyasallaştırarak kendini karar mercii yerine koymuş oldu.
1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan yasa tasarısı, Alman Federal Meclisi'nde ezici bir çoğunlukla kabul edildi. Altında meclisteki beş partiden dödünün imzası bulunan tasarının görüşmeleri, TSİ öğlen 12'de başladı. "1915-1916 yıllarında Osmanlı İmperatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması" başlıklı tasarıya ilişkin görüşmeler yaklaşık bir saat sürdü.
"HUKUKİ BİR İFADE DEĞİL"
Bu sürede söz alan isimlerden Meclis Başkanı Norbert Lammert, tasarıyı destekleyen Türk vekillere yönelik tehditleri kınarken, oturuma Ermeni rozetiyle katılan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir "Konu, Türk dostlarımıza ahlak hocalığı yapmak, başkalarının işine karışmak değil. Bu, Almanya'nın da tarihinin bir parçasıdır" ifadelerini kullandı. İktidardaki Hıristiyan Birlik ittifakının milletvekillerinden Christoph Bergner ise 'soykırım' ifadesini "Hukuki anlamda değil, trajedinin boyutunun ortaya koymak için kullandıklarını söyledi. Oylamaya katılmayan Başbakan Angela Merkel ise tasarının kabul edilmesinin ardından kısa bi açıklama yaparak "Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin kapsamlı ve güçlü olduğunu ve buyük zarar görmeyeceğini" ifade etti. 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen yasa tasarısı her ne kadar iki milletvekili dışında bütün parlamentonun onayıyla kabul edilse de, Almanya'da yasa üzerine büyük tartışmalar yaşanıyor. Ancak bu tartışmanın nedeni, 1915 olaylarının 'soykırım' olup olmadığı değil, yasanın tarihle yüzleşmeyi sağlayıp sağlamayacağı. Zira yasa tasarısını hazırlayan partiler, amaçlarının Türkiye'nin tarihle yüzleşmesini sağlamak olduğunu söylüyor. Alman medyasındaki eleştirilerse yasanın tersi sonuçlar doğuracağı yönünde.
11 TÜRK 'EVET' DEDİ O REDDETTİ
623 üyeli Alman parlamentosu Bundestag'da yapılan oylamada tek 'hayır' oy, Başbakan Merkel'in lider olduğu Hıristiyan Demokrat parti milletvekili Bettina Kudla'dan geldi. Meclis Başkanı Norbert Lammert'in iki kez sormasına rağmen hayır oyu kullanan Kudla "Başka ülkelerde meydana gelen tarihi olayları değerlendirmek Federal Meclis'in görevi değildir. Meclise sunulan önergede kaynak olarak tarihçilerden bunun soykırım olduğunu gösteren bir değerlendirme yok" diye konuştu.
BÜYÜKELÇİ GERİ ÇAĞRILDI
Ankara, tasarının kabul edilmesine ilk tepkiyi Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu geri çağırarak gösterdi. Büyükelçi'nin geri çağrıldığını Kenya'da yaptığı konuşmada doğrulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyükelçi'nin Türkiye'ye gelişinden sonra nihai kararımızı vereceğiz" dedi. Karslıoğlu, daha önce Alman medyasında yaptığı açıklamalarda 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasının, iddia edildiği gibi tarihle yüzleşmeyi sağlamayacağını söylemişti.