Alman Bakan: Davutoğlu'nun Sultanahmet'te yaralılarla Almanca konuşması beni çok duygulandırdı

Alman Bakan: Davutoğlu'nun Sultanahmet'te yaralılarla Almanca konuşması beni çok duygulandırdı

Berlin'de Türk ve Alman hükümetleri arasında düzenlenen Hükümetlerarası İstişare Toplantısı'na Almanya İçişleri Bakanı Maiziere'nin sözleri damga vurdu. Maiziere, "Bir ülkenin Başbakanı, Alman turistlerle Almanca konuşarak yaralıların durumunu soruyordu. Çok duygulandım" dedi. Almanya'nın yakın zamanda yalnızca Fransa ve Polonya ile yaptığı yüksek istişare toplantısını Türk hükümetiyle de yapması iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin işareti olarak yorumlandı.

BERLİN

Bugün Berlin'de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Alman Şansölyesi Angela Merkel'in başkanlığında Hükümetlerarası İstişare Toplantısı yapıldı. Almanya Federal Şansölyelik Binası'nda gerçekleştirilen toplantıya iki ülkeden çok sayıda bakan da katıldı. "Ortak Bakanlar Kurulu" da denebilecek toplantı, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin gelişmesinde önemli bir adım niteliğinde.

"Bir ülkenin Başbakanı, Alman turistlerle Almanca konuşuyordu"

Toplantıya iki ülke ilişkilerinin ele alındığı toplantıya, Alman İçişleri Bakanı Thomas Maiziere'nin sözleri damga vurdu. Maiziere, Sultanahmet'te düzenlenen intihar saldırısında yaralanan Alman vatandaşları için İstanbul'a geldiğinde, Başbakan Davutoğlu'nun yaralı turistlerle Almanca konuştuğuna tanık olmanın kendisini çok duygulandırdığını söyledi. Alman Bakan, "O anı hiç unutamıyorum. Bir ülkenin Başbakanı, Alman turistlerle Almanca konuşarak yaralıların durumunu soruyordu. Çok duygulandım" dedi.

16-01/22/20160122_2_13929283_4806918-1453483589.jpg
Maiziere, Başbakan Davutoğlu'nun yanında oturdu.

"Ortak Bakanlar Kurulu"

İki kabine arasında gerçekleştirilen istişare toplantısının bir başka özelliği de Almanya'nın son dönemde bu tür toplantıları yalnızca Fransa ve Polonya ile yapmış olmasıydı. "Ortak Bakanlar Kurulu" şeklinde gerçekleşen toplantı, Berlin'in Ankara'ya verdiği sratejik önemin altını çizer nitelikteydi.

Öte yandan Hollanda'nın da Türkiye'den benzer bir toplantı gerçekleştirme talebinde bulunduğu, Başbakan Davutoğlu'nun 10 Şubat'ta bu ülkeye gerçekleştireceği ziyarette de iki ülkenin bakanlar kurulu toplantısı şeklinde bir yüksek istişare toplantısı düzenleneceği belirtildi.

16-01/22/thumbs_b2_b970e41da9be17fba4a045af321331da-1453483645.jpg
Toplantı neşeli bir havada geçti.

Davutoğlu'ndan 'güvenli bölge' sitemi

Toplantı sonrası iki lider tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Davutoğlu, Almanya'ya Suriye'nin kuzeyindeki güvenli bölge planının gerçekleşmemesi nedeniyle sitemde bulundu. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Biz 3-4 yıldır Suriye'de güvenli bölge oluşması ve Suriye'lilerin burada kalması gerektiğini savunduk. Ancak malesef destek alamadık. Bakın şimdi sonuçlarını hepimiz görüyoruz. Halep ve Suriye arasında iki yıl önce güvenli bölge olsaydı bugün bu şekilde zarar görmezdik. Uluslararası toplum sesimizi duymadı, neredeyse yalvardık. Rusya'nın müdahalesinden sonra Suriye'de güvenli bir yer kalmadı."

16-01/22/20160122_2_13931833_4812267.jpg
İki lider görüşmeden sonra kameraların karşısına geçti.

Merkel: İnsan kaçakçılarına ortak darbe vurduk

Merkel ise basın toplantısında sığınmacı krizine değinerek "İnsan kaçakçılarına karşı Türkiye ve Almanya'dan ortak bir darbe uygulandı. Her biraraya gelişimizde rakamları ele alacağız. İnsan kaçakçılığının azalıp azalmadığını göreceğiz. Bu olgunun altında yatan sebeplere bakmalıyız" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN