ALES başvurularının bu gün başlaması ile 'ALES Başvurusu nasıl yapılır?' sorusu öğrencilerin gündeminde. Haberimizde ÖSYM ais girişi ve 2018 ALES 3 başvuru ekranı hakkında merak edilen tüm detayı bulabilirsiniz. Ales sınavına katılacak olan adaylar başvuruları internet üzerinden kolayca gerçekleştirebilecek. Fakat ALES başvurusu sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte ALES 3 başvuru ekranı ve dikkat edilmesi gerekenler...
'ALES başvurusu nasıl yapılır?' sorusu ve ÖSYM ais giriş ekranı google aramalarında 2018 ALES 3 başvurularının başlaması ile birlikte trend oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM), 18 Kasım'da yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi başvuruları alınmaya başladı. Peki ALES başvurularında son gün ne zaman? ALES 3 başvuru ekranında nelere dikkat edilmeli?
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ALES 3 başvuruları 19 Eylül ile 27 Eylül tarihleri arasında yapılacak. ÖSYM ALES sınavı ile ilgili ayrıca ales'in 18 Kasım 2018'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da uygulanacağını da açıkladı. Sınav saat 10.15'te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika olacak. Sınava başvurular, bugünden itibaren 27 Eylül'e kadar elektronik ortamda yapılacak.
ALES BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN
ALES'E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.
ALES PUANI NE KADAR SÜRE GEÇERLİDİR?
Adayların ALES’ten alacakları puan, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Başvuru yapılacağı zaman geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanı kullanılabilir. ALES’e girmek için bir sınır olmadığından dileyen adaylar tüm ALES’ler için başvuru işlemi yapabilir.
ALES BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR VE ÖDEMELER NEREYE YAPILACAK?
100 TL olan ALES ödemeleri şu bankalara yapılabilecek:
Sınav ücreti, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
İNG Bank’ın tüm şubeleri, internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);
Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)
ALES SINAVINDA KAÇ SORU SORULACAK?
Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır. Sorular, belirli Yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.