Al kalemi eline ver notunu kendine
Bahsi demokrasiden açtığınızda bazı standartlar kapıya dayanır. Demokrasi demekle, demokrasi olamazsınız.
Kuralları, gelenekleri, ahlakı, prensipleri, standartları ve ihmal edilmemesi gereken güçlü bir “duygu”su vardır. Hepsini birden yaşamak ve yaşatmak zorundasınız.
Biri yaşamazsa, öteki eksik kalırsa, beriki zayıflarsa lafı, sözü edilir.
Mesela derler ki;
1. (Herkesi bağlayan) Kurallar sıklıkla ihlal edilir. Seçimlerin özgür ve adil yapılması engellenir.
2. Muhalefete karşı iktidar baskısı görünür ve belirgindir.
3. Siyasal katılım konusunda yaşanan aksaklıklar bazı durumlarda kusurlu demokrasi kategorisindeki ülkelerden daha vahim ve kalıcı olabilir.
4. Yolsuzluklar yayılma eğilimi gösterirken hukuk devleti kavramı sadece kâğıt üzerinde kalabilir.
5. Medya ve gazeteciler üzerinde baskı ve tacizler medyanın bağımsızlığını zedeleyecek ölçüdedir.
6. Yargı bağımsızlığı yoktur.
Bu, bir kriterler listesidir ve dünya demokrasi endeksi raporu böyle hazırlanıyor. Meraklılar için söyleyelim Türkiye, endekse dahil olan 167 ülke arasında 110’uncu sıradadır. İyi durumda olan demokrasiler 10 tam puan alıyor, bizim puanımız ise 4.09’a kadar gerilemiş durumda.
Ama bırakalım kökü dışarıda endeksleri. Adamlar bize kafayı takmış, ne yapsak beğendiremiyoruz, bizi ölümüne kıskanıyorlar diyelim. Demokrasimizi de iyi, basın da özgür, katılım matılım hepsi mükemmel…
Nasıl olsa son dönemde alıştık kendi puanlarımızı kendimiz vermeye.
Yine öyle yapalım; alalım şu kriterler listesini, verelim kendi notumuzu da bakalım kendi kendimize kaç yazabiliyoruz. Biraz vicdanlı olursak olalım, olmazsak o da dert değil.
Hadi başlayalım…
Kurallar ihlal ediliyor mu? Yalan yok. Ediliyor. Hukukta, ekonomide, siyasette düzenli olarak kural ihlali yaşıyoruz. Ayrıca, bir yasaya bağlı olmadığı halde gelenek ve teamül olarak benimsenen kurallar ise yerle bir edilmiş durumda. Yazılı olanı tanımadıktan sonra teamülü mü tanıyacağız? Tanımıyoruz nitekim. Pek adil ve özgür seçim olmasa da seçim yapıyoruz ama tekrarında fayda mülahaza ediyoruz!
İktidarın muhalefet üzerinde baskını görünür durumda mı? Elhak öyle. Hatta aksi bir tutum görebilmek mümkün değil. Yani, uzlaşma, empati, diyalog veya sempatiden bir işaret bulmak mümkün değil. İllet, zillet, hain, virüs, terörist, bölücü, vs. vs. Böyle muhalefete baskı da şart oluyor!
Siyasal katılım hepten ölmedi ama eksik mi, eksik. Yeni siyasi girişimler bilhassa baskı altında mı, evet. Hatta; milletvekili transferini imkansızlaştıracak son yasa hamlesiyle bir taşla üç kriter birden vurulacak. Kurallar değişecek, muhalefet baskılanacak ve siyasi katılım engellenecek.
Yolsuzluk ve hukuk devleti meselesini açabilecek kadar cesareti olan kaldı mı bilmiyorum ama bu bahisteki kanaati iktidar mensupları verse bile geçer not çıkmaz, onu biliyorum.
Beşinci maddeye mi geldik? Medya özgürlüğü… Hiç zorlamayın, ne yapsanız Türkiye’de bunun varlığını ispatlamak mümkün değildir. Teselli aramak isteyenler dünyada daha kötü ülkeler olduğunu söyleyebilir ama 109 tanesi bizden iyiymiş diye duyduk… Dış güçlerin yalancısıyız.
Geldik sonuna… Yargı bağımsızlığında notu en bol olanımız kalemi eline alsın. En keyifli, en mutlu gününde puanı yazsın, yine de sınıfta kalırız.
Liste bu kadar, puanı da herkes kendi kendine hesaplasın.
Bütün bunları normalleşme döneminin ilk gününde, bir türlü nasip olmayan siyasal ve sosyal normalleşme için bir umut olsun, bir yol bulunsun temennisiyle hatırlatıyorum. Bir yolumuz olsun o da açık olsun umuduyla yazıyorum. Bakarsınız, bir vakit olur.















Bir zamanlar bütün bunlar misliyle yapılırken Reis'ini nasıl da savunuyordun, unuttun mu? Şimdi rantı başka kapılarda arıyorsun. Önce özeleştiri...
Yanıtla (0) (0)"İsmin ne önemi var" Rumuzlu arkadaş Karaalioğlu' na yaptığınız yorumdan dolayı sizi tebrik ediyorum.Yorumda harika bir bütünlük var.Çok kısa bir yorum ama Ahmet Altan yazılarından aldığım hazzı tattırdınız.
Yanıtla (0) (0)Tecrübeli bir yazar olarak senelerdir neredeydiniz diye olağan bir soru sormayacağım. İyi ki varsınız, iyi ki bu düşünceye geldiniz, düşündükçe bu düşünceyi önceden benimsemiş olanlardan çok daha iyi fikirler üretiyorsunuz, kutuplara kapılmadan realist yazılar yazabiliyorsunuz. Merkezci ve bütünleştirici bir yazar olarak yeni türediniz. Unutmayalım Müslümanlık kafirlerin imana gelmesiyle üremiştir, önemli olan doğruyu hangi şartta olursak olalım görebilmel. Velinimet yazar olma yolundasınız helal olsun...
Yanıtla (0) (0)Sayin Mustafa Bey,bizim isimize gelmeyen hersey,yok hükmündedir.
Yanıtla (0) (0)Ne güzel bir makale bu böyle ...Serin derelerden sıcak iklimlere süzülüp gelen soguk sular gibi. Cemil Meriç :" Kelime ormanda uyuyan dilber, Şair uzaklardan gelen şehzade...Öyle seveceksin ki kelimeleri Sana yetecekler!" diyordu...Yazar, uyuyan dilberi bulup, okuyucusunun huzuruna çıkarmayı başarmış bir şehzade gibi ...En güzel çiçekler en verimli toprakta, en temiz suyla, en temiz havayla ve en nazik yaklaşımla yetişir. Biri bile eksik olsa verim düşer...Kalemine ve elinize sağlık kıymetli yazarımız.Bir konu ancak bu kadar güzel dile getirilebilir.
Yanıtla (0) (0)Tek adam, istibdat, müstebit, dikdatör ilh. 1997 - 2002 arasında parlementer sistemde koalisyon ortakları ve onları denetleyen Cumhurbaşkanı, demokrasi namına ne yaptılar. Erbakan'ı devirip halka rağmen çoklu kafayla aynı düşünceyi icraata koydular. Bu mu demokrasi. Bir adil tek adam yönetimi, zalim 10 adam ortak yönetiminden daha mı kötüdür. Basını, iş adamı, askeri, hakimi, stk'sı zulümde birleşip AKP'nin zeminini oluşturmadı mı? Şimdi demokrasi türküsü çalıp söyleyin bakalım. Boşa kürek çekiyorsunuz. Demokrasi, güçlünün yarışta ipi göğüslediği bir sistemdir. Sizin beklentinizse bir ütopya.
Yanıtla (0) (0)Musta bey Allah razı olsun. Kimse yoğurdum ekşi demi yor.Her gelen ülkiyi uçuruyor uz diyor ama ,belli kriterlerde maalesef sonlar dayız.Yandaşlar,eş dostlar ucuyor,herşey onlar için.
Yanıtla (0) (0)bunun adı ''seçimlik demokrasi'' dir. beni seçersen aziz millet, başkasını seçersen illet,zillet al sana demokrasi.
Yanıtla (0) (0)Mustafa Bey,KARAR yazarları bugün değişik yönlerden güzel yazı çıkarmışlar,en güzeli de sizinki olmuş tebrik ediyorum. Tenkitlere kulak asmayıp bildiği gibi devam eden yöneticilerimizin ya vatandaştan rey istemeden devam etme niyetleri var ya da biz seçim zamanı vatandaşı yönlendirecek,tekrar bizi seçtirecek formülleri buluruz diye güveniyorlar. Seçime kadar böyle gideceği anlaşılıyor,dini terimlerle ikaz edilmeleri de işe yaramıyor. Ha seçimde vatandaş tekrar bunları seçerse,el ile gelen düğün bayram der katlanırız.."Nasıl iseniz öyle idare edilirsiniz " hadisi şerifi tecelli etti deriz.
Yanıtla (0) (0)devletin dini adalettir,hukuku ise liyakat ve ehliyettir. bu ölçüleri iplemeyen veya bu ölçülere takla attıranlar(örneğin liyakat ve ehliyeti kendi kabilelerinden olmak diye pazarlayanlar) la Ahiret Günü hesaplaşacağız
Yanıtla (0) (0)Sual: İstibdat nedir meşrûtiyet / demokrasi nedir? Cevap: İstibdat tahakkümdür, muamele-i keyfiyedir, kuvvete istinat ile cebirdir/ zorbalık, rey-i vahiddir/ tekadam yönetimi, suistimalata gayet müsait bir zemindir, zulmün temelidir, insaniyetin mahisidir/ mahvedicisidirMünazarat/ bsaidnursi
Yanıtla (0) (0)ABD'de Washington'da White House önünde insanlar gidebiliyor,protesto yapabiliyorlar begenmediginiz ABD'de ,Demokrasi'nin yolunda oldugunun isbatidir bunlar,bizde Bestepe Sarayi'nin önünden bile gecmek yasak,protesto erisilmez bir hayal..Ömür boyu kodes cezasi gelir hemencecik..
Yanıtla (0) (0)Muhalefetin ve özgür basinin olmadigi,virus gibi görülüp,yok edildigi bir rejim,nasil bir rejimdir ?Hayatin her alanini kutuplastirma,düsmanlastirma siyasetinde cok basarilar.Bunun adi demokrasi degildir.. Bulmussunuz köpeksiz köyü,degneksiz gezmeye alismissiniz,bakalim nereye kadar.
Yanıtla (0) (0)dış borç almanın adı swap oldu herşeyi ters yüz edebilen bir yönetim var, akı kara, karayı ak gösterebilme yeteneği var, ama nereye kadar istanbulda 800 bin farkı yediler hala kandırma peşindeler
Yanıtla (0) (0)“Eksi büyüme”nin bile olabildiği bir yerde akla gelen her şeyi bir neden veya haklı bir açıklama olarak söylemek mümkündür... Mührü de dine dayalı uygun bir söz kümesidir. O bölüm eklenince tastamam doğru ve inandırıcı olmuş olunur... Bu durumda notları rakamların önüne (-) ilavesiyle versek olur mu?
Yanıtla (0) (0)Kibir günah mı?
Yanıtla (0) (0)Bu zihniyetin peşinden gitmeyi bırakıp, yeni yollar arayanların çoğunun iktidar destekçilerinin genel profiline nazaran daha donanımlı olduğu görülüyor. Soru şimdi niye eleştirdikleri değil, geçmişte hangi akla hizmet “demokrasiyi tramvaya benzeten, bu dava için papaz elbisesi bile giyerim” diyenlerin peşine nasıl düştükleri ve demokrasiyi geliştirme gibi bu anlayıştan beklenmeyecek hayallere tüm uyarılara rağmen nasıl kapıldıklarıdır. Bu çağda bağnaz Ortadoğulu anlayışlar böyle düzen kurarlar!! Bunu görememek için bu yönde zihni yıkanmış olmak gerekir.
Yanıtla (0) (0)1-Ben birine not veriyorum lyakat 100 üzerinden 12 çok verdim yani 2- Hukuk hak adalt 100 üzerinden 6 buda çok yüksek 3- Eğitim yetiştirme örgün eğtim 100 üzerinden 16 yaygın eğtim 100 üzerinden 2 ne çıra usta ne aile içi eğtim kaldı telefon bilgisayar herkesi esir aldı 4- İş aş geçim 100 üzerinden 23 çok iyi bir not 5- Hırsızlık rüşvet torpil kuzu olmuş kuzu 100 üzerinden 1 buda çok yüksek bir puan 7- kültür sanat spor başarısı 100 üzerinden 9 puan çok bile 8- sağlık 100 üzerinden 90 hak etti 10 ulaşım 100 üzerinden 86 zoraki 40 puan ve kurul kararıyla hastalık krizini zorakide olsa sın
Yanıtla (0) (0)Tarihin en beceriksiz,cok da kibirli kadrolari elinde oyuncak olan Türkiye toplumu...Bu düzen tüm cürümüslügüyle ortada artik.Onarmaya kalkmak safliktir,vakit kaybidir.Tek care kesip atmak,kangren olmasina izin vermemek...
Yanıtla (0) (0)avm ' lere girmek serbest, ama hes kodu yoksa bir yere gitmek yasak...ileri demokrasi dediler...
Yanıtla (0) (0)Tabi tabi çokkk kötü,nezamandan beri sayın yazar? son 3,4 senedir değilmi neden çünkü siz ve ekibiniz yoksunuz 3,4 senedir.Nemalanma bittti tukaka.Bi size mahsus değil bu türkiyenin acı gerceği herşey ben varsam ben nemalınıyorsam güzel yoksa çok kötü battık mahvolduk
Yanıtla (0) (0)Önce bakış açısının yani kafanın değişmesi lazım bilmemki bu nasıl mümkün olacak?
Yanıtla (0) (0)Şimdi muhalifsiniz ya her şey kötü. Konumuna göre fikrini yüz seksen derece döndürmekle nereye kadar.
Yanıtla (0) (0)Her ülkede aynı yorumları yaparsın.ABD de adamın gırtlağına, polis diziyle bastırıp adamı öldürüyor.Fransada sarı yeleklilere yapılanlar malum.İngilterede Diana kaza süsü ile öldürülüyor.Almanya da pkk lar haraç toplaması serbest tabii onlarda demokrasi var.
Yanıtla (0) (0)Erdoğan varsa demokrasi yok.
Yanıtla (0) (0)Sayın yazar,izninizle ve hoş görünüze sığınarak şunu yazmak istiyorum.Demokrasi endeksinde 110 uncu sıradayız ve puanımız çok düşük.İBAN numarası yazsınlar,biraz Eksi puan göndermek istiyorum.Böylece 111 nci sıraya düşüyoruz.Yine hainmi oldum?
Yanıtla (0) (0)Normalleşme mi dediniz? Daha dün bir yorumcu uluorta "kılıç artığı" dedi insanlara yazısı aynen yayınlandı. Çok beklersiniz normalleşmeyi.
Yanıtla (0) (0)Bizim ülkemizde sınıfta kalma yok, 9 zayıfta alsanız mezun olunabiliyor..
Yanıtla (0) (0)Osmanlı 18. ve 19. Yüzyılları kaybetti ve tarih sahnesinden silindi. Türkiye Çok çabalamasına rağmen 20. Yüzyılı tam yakalayamadı, belki biraz kuyruğundan ama peşinden koştu. Ama 21. Yüzyılı kaybettiği çok açık!
Yanıtla (0) (0)Acaba kaç yıl menfi duruma göz yumdunuz?
Yanıtla (0) (0)Keşke bu değerlendirmelerinizi geçmişte destek verirken de “bu kriterlere-tarihe, bilgi birikimine bakarak- Ortadoğu kültürü ile din üzerinden siyaset yapan aşırı muhafazakar, yer yer bağnaz bir zihniyet ne kadar dikkat edebilir” diyerek yapabilseydiniz!! Uyarı yapanların o gün gördüğünü siz şimdi anlıyorsunuz!! Uyarı yapanlarda “her şey güzel dokunmayın demiyordu, bin beter ederler bu günü ararsınız diyorlardı. Siz geçmişte hukuksuzluğun bu denli ayağa düştüğü, basit sokak münakaşasına CB talimatı ile tutuklama görmüşmüydünüz? Yazık ettik ülkeye.
Yanıtla (0) (0)benim notum 10 üzerinden 2
Yanıtla (0) (0)Notu zaten verdiler. Ne para veriyorlar nede swap açıyorlar. Maske de bağışladı ama olmaz diyorlar.
Yanıtla (0) (0)bu kadrolarla imkansız. iktidarın devamı için daha da çirkinleşeceklerini öngörmek için kahin olmaya gerek yok.
Yanıtla (0) (0)Not vermeye vicdanım varmıyor.
Yanıtla (0) (0)