Adalet Bakanı Bozdağ'dan AYM'nin Can Dündar gerekçesine sert eleştiri

Adalet Bakanı Bozdağ'dan AYM'nin Can Dündar gerekçesine sert eleştiri

Adalet Bakanı Bozdağ, AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararının gerekçesini sert bir dille eleştirdi. "Karar, bal gibi delil incelemesidir' diyen Bozdağ, hukuk cinayeti işlendiğini söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının Meslek Öncesi ve Meslek İçi Eğitim Çalıştayı"na katıldı.

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki "hak ihlali" kararının gerekçesini değerlendirdi. Gerekçeli kararı ser bir dille eleştiren Bozdağ, 'Bunun yanlış olduğunu görmek için Anayasa Mahkemesi Başkanı olmaya gerek yok' dedi. 

Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'BUNU BİLMEK İÇİN BAŞKAN OLMAYA GEREK YOK'

"Anayasa bireysel başvuru için iş hukuk yollarının tüketilmiş olmasının şart olduğunu söylüyor. Bunu anayasa diyor, şarttır diyor. Anayasa kararın 58. paragrafında ne diyor? 'Tutuklama tedbiri nedeniyle ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği iddialarının incelenmesi için devam eden yargılama sürecinin tamamlanması gerekmemektedir' diyor. Kararında yazıyor, nereden çıkardın bunu? Anayasa şarttır diyor. Bunu bilmek için AYM Başkanı olmaya gerek yok. Hukuk fakültesine gitmeye de gerek yok.

'MAHKEME YANLIŞINI DÜZELTMEK İÇİN ÇIRPINIYOR'

Basın özgürlüğü söz konusu olduğu zaman yargı yolunun tüketilmesi gerektiği şartını ortadan kaldırır mı, kaldırmaz. Bu maddeyi Anayasa Mahkemesi çiğnemektedir. İlk derece gibi AYM bireysel başvuruları inceleyemez. Yargıtay gibi temyiz mahkemesi yerine koyup, ilk derece mahkemesi kararını Yargıtay gibi denetleyemez. Kararda mahkeme, yaptığı yanlışı düzeltmek için çırpınıyor. Hukuku nasıl çiğnediklerini kendi kararları içinde görülüyor.

'BAL GİBİ DELİL İNCELEMESİDİR'

Somut delilden bahsedilmediği söyleniyor. Delil incelemesi yapılıyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı'na ve karara imza atanlara soruyorum, bu karar bal gibi delil incelemesidir, bal gibi ilk derece mahkemesinin yerine geçip esas incelemesi yapmaktır. Anayasa, Anayasa Mahkememize böyle bir hakkı, vazifeyi vermemektedir."

'AYM'NİN KARARI HUKUK CİNAYETİ'

Hepimizin bu hukuk cinayeti karşısında mahkemeye bu gerekçelerin yanlış olduğunu söylemeliyiz. Kararın hem delil hem esas incelemesi olduğunu söylemeliyiz. AYM daha davaya el atmadan işi vaziyet edindi.

'BÖYLE GİDERSE ÇOK CİDDİ SORUNUMUZ OLACAK DEMEKTİR'

Anayasa mahkememiz ilk derece mahkemesi değildir, temyiz mahkemesi hiç değildir, süper temyiz mahkemesi hiç ama hiç değildir. Yetki alanını genişletmeye böyle devam ederse Türkiye'de önümüzdeki yıllarda çok ciddi bir hukuksal sorunumuz, tartışmamız daha olacaktır. Türkiye'yi böylesine gereksiz tartışmalara kimsenin itmemesi gerekmektedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN