ABD'li Senator McCain Obama'nın Suriye politikasını topa tuttu

ABD'li Senator McCain Obama'nın Suriye politikasını topa tuttu

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör McCain, Obama'nın Suriye politikasına yönelik ağır eleştirilerde bulundu. McCain, Obama'nın kendisini çağırarak Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) silahlandıracaklarını söylediğini ancak bir hafta sonra anlaşılmaz bir şekilde bundan vazgeçtiğini söyledi. Alman siyasetçi Röttgen de öz eleştiride bulunarak Suriye'de Türkiye'nin istediği güvenli bölgeyi kurmamakla hata ettiklerini itiraf etti.

Münih Güvenlik Konferansı’nın üçüncü ve son gününde “Ortadoğu’nun yeni jeopolitiği” başlıklı panel, Batılı diplomatların itiraflarına sahne oldu.

Panelde konuşan ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain, Ortadoğu’da ve Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmelerden Obama yönetimini sorumlu tuttu.

Obama'yı topa tuttu: ÖSO'yu silanlandırmamak hataydı

McCain, Obama yönetiminin Irak’tan askerleri çekme kararının ilk önemli yanlış olduğunu, Özgür Suriye Ordusu’nun etkili bir şekilde silahlandırılması önerisinin geri çevrilmesinin de bir diğer önemli hata olduğunu kaydetti.

16-02/14/mccain-munih-promo.jpeg

McCain bir diğer önemli kırılma noktasını, bizzat tanıklık ettiği bir olayı anlatarak aktardı:

'Önce ÖSO'yu silahlandıracağız dedi sonra vazgeçti"

“Başkan Obama beni ve Senatör Lindsey Graham’ı Beyaz Saray’a davet etti. Bize, ‘kimyasal silah kullandılar, kırmızı çizgiyi aştılar, Esed’in gücünü kırıp, Özgür Suriye Ordusu’nu güçlendireceğiz, çatışma alanındaki momentumu değiştireceğiz’ dedi. Yaklaşık bir hafta sonra ofisimde ABD’nin bunu yapmayacağını CNN’deki haberden öğrendim. Suudi uçakları havalanmaya hazır beklerken onlar da televizyonlardan öğrendi. Bu ABD’nin güvenilirliğini derinden sarstı ve hala bu güven bunalımını aşabilmiş değiliz. Burada arkadaşlarımızı sorarsanız onlar da bunun Yemen gibi belirli yerlerde tek başlarına harekete geçme nedenlerinden biri olduğunu söyleyeceklerdir.”

"Ateşkes gerçekçi değil"

ABD’li Senatör, Suriye’de çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan anlaşmayı da gerçekçi bulmadığını belirterek, eleştirdi.  

Senatör McCain, “İnsani bir noktadan değerlendirdiğinizde, Rusya’nın bugüne kadar yaptıklarına devam edebilmesini sağlayan bir anlaşmaya nasıl varılabilir? Yani Rusya’nın ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri, ayrım gözetmeksizin sivilleri bombalamasına nasıl izin verilebilir? Bu ahlaki değil” dedi.

Almanya’dan öz eleştiri

Federal Alman Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen,  konuşmasında Avrupa ülkelerinin Suriye krizinde hatalar yaptıklarını söyledi.

Hristiyan Demokrat milletvekili, “Bizler Avrupa’da sadece Ukrayna ve Rusya’ya odaklanabilme lüksüne sahip olduğumuzu düşündük, bölgedeki gelişmelere gözlerimizi kapattık” diyerek öz eleştiride bulundu. Röttgen, “Yaklaşık bir yıl önce Suriye’de bir insani bölge oluşturulması ve bu bölgenin korunmasını temin edecek girişimde bulunabilirdik, en azından deneyebilirdik. Şu anda koşullar bunun için çok kötü ancak bir yıl önce Rusya’yı bu alanda işbirliğine davet edebilirdik, denemeliydik” şeklinde konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN