Amerikan medyasında bugün yer alan haberlerde, Türk ve ABD'li yetkililer arasında Suriye'de tampon bölge için ilke anlaşmasına varıldığı belirtildi. Türkiye, Suriye'deki savaşın başlarından bu yana bir güvenli bölge oluşturulmasının gerekliliğini savunuyordu.
[Karar]
Türkiye'nin, Suriye'deki iç savaşın başlarından bu yana ısrarcı olduğu "uçuşa yasak bölge" uygulaması, "güvenli bölge" adıyla nihayet hayata geçiyor.
Amerika'nın New York Times, Washington Post, CBS gibi önde gelen medya kuruluşları, Türk ve ABD'li yetkililere dayandırarak verdikleri haberlerde, iki ülkenin Suriye'nin kuzeyinde bir "güvenli bölge" oluşturulması konusunda anlaştıkları ifade edildi.
Ayrıntılar üzerinde çalışmalar sürüyor
New York Times'ın haberinde, adı belirtilmeyen üst düzey bir ABD yetkilisinin "Ayrıntılar üzerinde çalışılmaya devam ediliyor ancak Türkiye tarafı ile üzerinde durduğumuz konu, Kuzey Suriye’de IŞİD'e karşı savaşan güçlerin desteklenmesinde işbirliğine gitmek" sözlerine yer verildi.
Güvenli bölge Halep'e kadar uzanacak, muhalifler desteklenecek
Washington Post gazetesi ise, güvenli bölge planının ayrıntılarına yer verdi. Plana göre, güvenli bölge, doğu-batı yönünde IŞİD'in elinde bulunan Cerablus'tan muhaliflerin elinde bulunan Azez'e, kuzey-güney yönünde ise, Türkiye sınırından IŞİD kontrolündeki Halep'e bağlı Bab bölgesine kadar olan alanı kapsayacak. Halep'te Esad rejimi ve IŞİD'e karşı savaşan ılımlı unsurlar desteklenecek.
Güvenli bölge, Türkiye sınırında kırmızı ile gösterilen bölgede oluşturulacak.
İlk karar Erdoğan-Obama görüşmesinde alındı
Öte yandan Amerikan gazeteleri, güvenli bölge konusunun ilk olarak geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde gündeme geldiğini kaydetti.
Amaç Türkiye'nin sınır güvenliği
New York Times'ın ulaştığı ABD'li bir yetkili, tampon bölgenin iki amacının olduğunu söyledi. Buna göre oluşturulacak güvenli bölge ile Kuzey Suriye'de IŞİD güçlerinden arındırılmış bir bölge oluşturulacak ve Türkiye'nin güney sınırının güvenliği sağlanacak. Ayrıca tampon bölge, Türkiye'deki 2 milyon Suriyeli göçmenin barınması için de bir koruma alanı vazifesi görecek.
Resmi değil, fiili tampon bölge
Uluslararası hukuka göre, bir alanın tampon bölge ilan edilebilmesi için, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin oybirliği gerekiyor. Rusya ve Çin'in tampon bölge oluşturulmasına yanaşmayacağı düşünüldüğünden, güvenlik altına alınacak olan alan, resmi olarak "tampon bölge" veya "uçuşa yasak bölge" ilan edilmeyecek. Bunun yerine aynı işlevi gören fiili bir "güvenli bölge" oluşturulacak.
Haberlerin orijinal kaynaklarını buradan görebilirsiniz: New York Times, Washington Post.