Avrupa Birliği ülkelerinin, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları 6 ay uzattığı bildirildi. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, yaptırımların ancak Minsk Anlaşması hükümlerinin tam olarak yerine getirilmesiyle son bulabileceği vurgulandı.
Avrupa Birliği ülkelerinin, Ukrayna'daki savaşa müdahalesinden dolayı Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımları altı ay uzatma kararı aldığı açıklandı.
AB Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, AB'nin Rusya'ya karşı uygulamakta olduğu ekonomik yaptırımların 31 Temmuz 2016'ya kadar uzatıldığı bildirildi.
Minsk Anlaşması uygulanana kadar yaptırımlar devam edecek
Rusya'nın doğu Ukrayna'daki eylemlerinden ötürü AB'nin ilk yaptırım kararını 31 Temmuz 2014'de aldığı anımsatılan açıklamada, yaptırımların Minsk ateşkes anlaşmasının tam uygulanmasıyla son bulacağı hatırlatıldı.
Yaptırımlar uyarınca, AB üyesi 28 ülke, Rusya'ya silah satışı yapmıyor. Yaptırımlarla, Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri, AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor, Rus kamu bankaları Avrupa'da finans sektöründen dışlanıyor.
Ayrılıkçılar da hedefte
Öte yandan AB'nin, Rusya ve Ukraynalı ayrılıkçılara yönelik yaptırımları da devam ediyor. AB'nin ilave yaptırımlar ve vize yasağının hedefinde 149 kişi var. Bu isimler arasında Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Kozak ile Rusya İstihbarat Teşkilatı Başkanı İgor Sergun ve Kırım lideri Sergey Valeryevich Aksyonov da bulunuyor.
Bu yaptırımlarla, Rusya'nın Ukrayna'da Minsk ateşkes anlaşmasına uyması için baskı yapılması amaçlanıyor.
AB ülkeleri, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Minsk Anlaşması'na uymadığı gerekçesiyle Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Yaptırımlar kapsamında Rus şirketleri Avrupa'ya ürün ihraç edemiyor. Minsk Anlaşması'nın süresi 31 Aralık'ta doluyor.
Rusya, Avrupa tarafından uygulanan yaptırımların maliyetinin 20 milyar doları bulabileceğini açıklamıştı.
BRÜKSEL/AA