Yeni askerlik sistemi belli oldu. Kalıcı bedelli nedir, kimler bedelli askerlik yapabilecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni askerlik sisteminde 6+6 aylık uzun dönem askerlik uygulaması da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getiriyoruz. İsteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek' diyerek müjdeyi verdi. İlkokul ve lise mezunları da bedelli askerlik yapabilecek mi? İşte yeni askerlik sistemi ve kalıcı bedellinin detayları.
Askerlik sisteminde son durum ne? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı bilgileri paylaştığı yeni askerlik sistemine dair detaylar belli olmaya başladı. Lise ve altı mezunları için 6 ay artı 6 ay askerlik uygulaması geliyor. 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması da duyurudaki dikkat çeken diğer nokta oldu. Bedelli askerlik ve 6+6 askerlik uygulaması detayları Karar.com'da.
KALICI BEDELLİ VE 6+6 ASKERLİK SİSTEMİ | ASKERLİK SON DURUM
Cumhurbaşkanı Erdoğan merakla beklenen askerlik düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Zorunlu askerlik eğitimi, lise ve lise altı mezunu erler için askerlik süresi 6 aya düşüyor. Bedelli askerlik ise kalıcı hale getirilip herkesin yapabileceği bir sisteme dönüştürülüyor. İlkokul ve lise mezunları da bedelli askerlik yapabilecek mi?
Zorunlu askerlik eğitimi, lise ve lise altı mezunu erler için askerlik süresi 6 aya düştü diyebiliriz. Dileyen erler 6+6 ay olarak askerliğini yapabilecek. 6 aylık zorunlu eğitim bittikten sonra erler dilerse 6 ay daha bu süreyi uzatması söz konusu. Ve bu süre içerisinde de kıta eğitimi dahilinde belirli bir maaş alması da söz konusu olacak. Bu tüm meslek grupları için de geçerli olacak.
İKİ YILLIK MEZUNLARI DA YEDEK ASTSUBAY OLACAK
2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması olacak. Bunlara iki aylık eğitimde harçlık, 10 ay kıta hizmetinde maaş verilecek. Bitince isteyen sözleşmeli olarak devam edebilecek.
Meslek yüksek okullarına yedek subaylık Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ilk kez uygulanacak bir sistem olarak dikkat çekiyor. Bunların hepsinin bir kontenjanı var. TSK, beşer yıllık periyotlar halinde yaptığı toplantılarda ihtiyaç miktarını belirliyor ve seçmeler yapılıyor.
Üniversite mezunları için bu konuda değişen bir husus yok, üniversite mezunları yine istedikleri takdirde 12 aylık yedek subay olarak hizmetlerine devam edebilecekler.
ASKERLİK SÜRESİ 6 AY OLACAK
Lise ve altı mezunu erlerden bahsedecek olursak bu gençlerimiz 6 ay zorunlu askerlik yaptıktan sonra kendi istekleri doğrultusunda ikinci 6 ay da askerliğe devam ederlerse maaş alacaklar ve böylelikle yeni bir meslek kapısı doğmuş olacak. İstedikleri takdirde de profesyonel asker olarak TSK'daki hizmetlerine devam edebilecekler.
KALICI BEDELLİ GELİYOR
Bedelli askerlik konusunda bedelin ne kadar olacağı ve yaş sınırının olup olmayacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Bu konu da artık bir esasa bağlandı. Bedelli askerlik sürekli hale getirildi ve 20 yaşını geçip askerlik çağına gelmiş her vatandaş bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik konusundaki rakam da sabit bir tutara getirilecek.
AĞAR: KADINLAR DA ASKERLİK YAPMALI
Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, yeni askerlik sistemini yorumladı. Ağar, kadınların da askerlik yapması gerektiğini söyleyerek, "Hatun; bizde han’ın ifadesi. Türk milletinde kadınlara biçilen askeri bir ruh ve misyon var" ifadelerini kullandı
Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şifrelerini verdiği yeni askerlik sistemini yorumladı. Ağar, sistemin detaylarını aktarırken, kadınların da askere alınması gerektiğini ifade etti. Ağar, “Her Türk evladı, hatta her Türk kadının asker ocağından geçmesine inanıyorum. Bugün coğrafyamızdaki pek çok etkin ülke bunu uyguluyor; örneğin İsrail, İran… Bunun çok önemli katkıları var” dedi.
Güvenlik uzmanı Ağar, özel bir televizyon kanalında katıldığı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ağar şunları söyledi:
Bedelli askerliğin kalıcı hale getirilmesi: 1999’da depremden sonra çıkarılmıştı bedelli askerlik. Son 9 yıl içerisinde de 3 kez daha uygulandı. Bunun neden olduğu nakısa söz konusuydu. Hem dönemleri kapsamaması, beklemeye ve yığılmaya sebep vermesi ve bir takım vicdani sebepler pek çok tartışmayı ortaya çıkarmıştı. Temel saik, silahlı kuvvetlerin profesyonelleşmeyle birlikte bir asker ihtiyacı var, bir de fazla veriyor. Sonuçta olası bir sefer durumunda, harbe hazırlık gündeme geldiğinde eğitimini yapmış kişilerin askere alınması, mücadele alanları için büyük bir değer taşıyor. Çok kırılgan bir coğrafyada yaşıyoruz. Diğer taraftan bunun üreteceği caydırıcılık. Moral değerler, güven değerler açısından çok önemli. Biz sadece bedelli askerlik açısından bakıyoruz. Devlet, ihtiyaçları ve ortaya çıkan bir potansiyel var. Bir de ekonomik boyutu var. Çok büyük rakamlardan bahsediyoruz. Bedellinin ödediği bedelle askerliğini yapanın maaşı ödenecek. Böyle bir denge oluşturulmaya çalışıldığı görülüyor.
Yedek astsubaylık: Askerlik artık 6 ay. İsterse bunu maaşlı olarak 1 yıla çıkarabiliyor. Daha sonra da kapı açık isterse sözleşmeli olarak görev yapabilecek. Yedek subay ve yedek astsubaylar için süre 1 sene. 2 aylık eğitim, 10 ay görev süresi. Eğitim süresinde harçlık alacak, görev süresinde maaş alacaklar. Bedelliye bir standardizasyon getiriyor. Devlet böylece maaş ödemede denklem üretmeye çalışıyor. Silahlı kuvvetlerin böylesi bir dönemde caydırıcılığına dair çok mesele var. Gelecekte olası riskleri ve reaksiyon sürelerini en aza indirmek için hazırlık var. Ordu ile millet arasında bağın kopartılmaması adına bir düşünce var.
Ordu-millet uyumu: Anadolu’ya ait bir söz var ‘Askerliğini yapmayana kız vermezler’. Bu hamaset olarak görülebilir. Ama ortak değerler adına bir hizmet vermesi ve bunu canla ödemesi çok farklı katkılar var. Kişiliğine sağladığı katkı vs. askerlik mesleği millet adına amatörce icra edilmesi çok önemli. Her Türk evladı, hatta her Türk kadının asker ocağından geçmesine inanıyorum. Bugün coğrafyamızdaki pek çok etkin ülke bunu uyguluyor; örneğin İsrail, İran… Bunun çok önemli katkıları var.Kadınlardan oluşan birlikler, müfrezeler, seferberlik yapılanmaları böylesine bir coğrafyada önem taşıdığını düşünüyorum. Hatun; bizde han’ın ifadesi. Türk milletinde kadınlara biçilen askeri bir ruh ve misyon var. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Savaşçı bir ırk ve toplum olmak, savaşın engellenmesi için bir önem taşıyor.
Yeni askerlik sistemi belli oldu. Kalıcı bedelli nedir, kimler bedelli askerlik yapabilecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni askerlik sisteminde 6+6 aylık uzun dönem askerlik uygulaması da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getiriyoruz. İsteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek' diyerek müjdeyi verdi. İlkokul ve lise mezunları da bedelli askerlik yapabilecek mi? İşte yeni askerlik sistemi ve kalıcı bedellinin detayları.