5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, 5 Aralık 1934’te ‘Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ veren yasanın kabulü ile her sene aynı tarihte kutlanıyor. Dünya Kadın Hakları Günü’ne özel mesajlar da sosyal medyada paylaşılıyor.
Dünya Kadın Hakları Günü; kadınla ilgili sorunların konuşulması, bununla ilgili farkındalığın oluşması bakımından oldukça önemlidir. Demokratik, çağdaş, ileri bir toplum için kadınların cesaretlendirilmesi, söz sahibi olmaları, güçlendirilmesi, eğitim, etkinlik alanlarının genişletilmesi, sağlık, istihdam, hukuk, siyaset gibi alanlarda eşit fırsat olanaklarından yararlanmaları çok büyük önem taşır.
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması, 1930’lu yıllarda, Türk kadının siyasi haklarının kazanması adına gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder.
ATATÜRK’ÜN KADINLARA VERDİĞİ ÖNEM
5 Aralık 1934’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanındı. 5 Aralık 1934’te ‘Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ veren yasanın kabulüyle birlikte her sene 5 Aralık, ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanır.
Mustafa Kemal Atatürk, yeni neslin yetişmesi ve eğitiminde önemli rolü bulunan Türk toplumunda Türk kadınına çok önem vermiştir. Özellikle hukukta kadınlara geniş haklar tanıyan Atatürk, 1923’te dünya yüzünde görünenin kadının eseri olduğunu iyi anlamak gerektiğini vurgulayarak, toplumun başarısızlığının asıl nedeninin kadınlara karşı olan bilgisizlikten geldiğini savunmuştu. Atatürk, bir toplumun bir organı faaliyetteyken diğer bir organın işlememesi durumunda o toplumun felç olacağı örneğini vermişti.
AVRUPA'DAN ÖNCE TÜRK KADINI
Türk kadınına ‘Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ birçok Avrupa ülkesinden verilmiştir. Kadınlara, Fransa’da ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’’ 1944 yılında, İtalya’da 1945 yılında, Yunanistan’da 1952 yılında, Belçika’da 1960 yılında ve İsviçre’de 1971’de verildi.
DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ MESAJLARI
Can dostum biricik arkadaşım 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günün kutlu olsunAnalarımız, bacılarımız, hayatımızın yarısı hatta çok daha fazla değerlerimizi ifade eden kadınlarımızın Kadınlar Günü”nü kutluyorum.
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününde, saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyorum.
5 Aralık, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri gündür. Kadınlarımızın bu anlamlı gününü yürekten kutluyorum.
Kadınlar olmasaydı dünyadaki hiçbir şeyin önemi kalmazdı. En kıymetli varlık olan kadınların dünya kadınlar günü kutlu olsun
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve mutluluk getirsin.
Tüm dünya, ülkemiz ve üyelerimiz arasında görev yapan kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Senin sevgin dünyamı ısıtan tek güneştir. Hiç ışığın eksilmeyecek biliyorum. Varlığınla mutluyum. Kadınlar günün kutlu olsun sevgili annecigim.
DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ NEDİR?
Fransa’da 7 Mayıs 1748 yılında doğan Olympe de Gouges, 1789 yılında Fransız Ulusal Meclisi'nde okunan ve günümüzdeki İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin esin kaynaklarından biri olarak bilinen İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'ne karşı, bu metinde geçen “insan” (homme) sözcüğünün sadece erkeği kastetmesinden dolayı 1791’de Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'ni yayımlıyor. Bu insanlık tarihindeki ilk kadın hakları bildirgesi olarak tarihe geçer.
İlk olarak desteklediği Fransız Devrimi'nin kadınlara yönelik duyarsızlığına karşı devrimin en önemli adı olan Maximilien Robespierre'e yönelik eleştiriler yapan de Gouges, her geçen an eleştirilerinin dozunu daha da arttırır. Sonunda devrimin ardından meydana gelen kaos ve terör zamanından kurtulmak adına federal bir hükûmet, bölünmez bir cumhuriyet veya anayasal monarşi arasında bir seçim yapılması için halk oylamasına gidilmesini önerdiği bir yazısından dolayı 1793’te tutuklanır.
Tutukluluğu boyunca kendisine avukat tutma hakkı verilmediğinden dolayı kendi savunmasını kendisi yapan de Gouges, hakkında verilen idam kararını bozmak adına hamile olduğunu ileri sürse de, yapılan kontrollerin ardından bu iddiasının doğru olmadığının anlaşılması üzerine 3 Kasım 1793 yılında giyotinle idama mahkûm olur. Olympe de Gouges, günümüzde kadın hakları ile ilgili mücadele veren pek çok isim tarafından öncü biri olarak kabul edildi.