Cep telefonuna bakmak öldürüyordu! 772 milyon kişiyle dünyada en çok internet kullanıcısının bulunduğu Çin’de bir kadın 20 saat cep telefonu ekranına bakınca beyninde kan pıhtısı oluştu. 47 yaşındaki kadın, üç saatlik ameliyatın ardından hayata döndürüldü.
Çin’de, cep telefonu ekranına 20 saat bakan bir kadın, beyninde oluşan kan pıhtıları nedeniyle ölüm tehlikesi atlattı.
Göçmen işçi olduğu belirtilen 47 yaşındaki kadın üç saatlik ameliyata alındı. Kadın, doktorların müdahalesiyle sağlığına kavuştu. İngiltere’de yayımlanan The Daily Telegraph gazetesinin Şangay merkezli kankanews.com adlı video sitesine dayandırdığı habere göre ismi açıklanmayan kadın, Çin’in Henan vilayetinden güney şehri Guangzhou’ya giden yaklaşık 20 saatlik tren yolcuğunda elini telefondan ayırmadı. Kadın trenden indiğinde zor konuşuyor ve vücudunun bir yanında elini, kolunu ve bacaklarını hareket ettirmekte de zorlanıyordu. Guangzhou’daki Jinan Üniversitesi Hastanesi doktoru Meng Heng, hemen ameliyata alınmamış olsaydı kadının ölebileceğini söyledi.
Doktor Meng, trenin kalabalık olması nedeniyle kadının sürekli vücudunun bir tarafına doğru eğilip ağırlığını da aynı yöne verdiğini ifade etti. Doktor Meng “Trende dolanıp hareket etmemiş. Onun yerine yan yatıp başını da sağa yatırarak sürekli telefonuna bakmış. Bu pozisyonda çok uzun süre durduğu için damarlarında basınç oluştuğu sonucuna vardık” dedi.
Gençler arasında kan pıhtılaşmasının yaygınlaştığına dikkat çeken Doktor Meng, cep telefonu kullanırken aynı pozisyonda çok uzun süre durulmaması gerektiğini söyledi.
Bu arada günün ortalama 2-4 saatini baş öne eğik şekilde mail, mesaj ya da sosyal medya trafiğini denetleyenlerin buna bağlı olarak boyun omurlarına yılda 700 ile bin 400 saat ek stres yüklendiğini belirten fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Nural Aydın, lise öğrencilerinde ise bu süre yaklaşık 5 bin saati bulduğunu söyledi. Aydın, başta cep telefonu olmak üzere mobil cihazların kullanımı ve düşük ergonomiye bağlı olarak bel, boyun fıtıkları, boyun kökenli baş ağrıları, tendon hasarlanmaları ve sinir sıkışmalarının görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Başın nötral pozisyon denilen sağlıklı ideal açıda tutulduğunda boyun omurlarına binen yükün yaklaşık 4.5-5 kg civarında olduğu belirten Dr. Aydın, baş statik veya öne eğik haldeyken boyun kasları, çevre tendon ve bağlar başı desteklediğini, boynun 15 derece eğimi ile boyuna binen yükün 12.25 kg, 30 derece eğimi ile 18 kg, 45 derece eğimi ile 22 kg’a kadar çıktığını kaydetti. Bu nitelikteki stresin zaman içerisindeki tekrar eden artışıyla da boyun bölgesinde erken dejenerasyona ve beraberinde çeşitli boyun rahatsızlıklarına neden olabildiğini ifade eden Aydın dolayısıyla aşırı cep telefonu kullanımı ve düşük ergonomi sonucunda sıklıkla karşılaşılan hastalıklar arasında bel-boyun fıtıkları, boyun kökenli baş ağrıları, tendon hasarlanmaları ve sinir sıkışmalarının yer aldığını söyledi. Aydın “Cep telefonunuzu kullanırken başınızı eğmek yerine telefonunuzu kaldırın. Ekranı okurken telefonunuzu çene hizası veya biraz altına gelecek şekilde konumlandırın. Telefonunuzu kucağınızda veya göğüs yüksekliğinin altında tutmaktan kaçının. Her 15 dakikada en az 2-3 dakika küçük molalar verin. Telefonunuzu sessize alarak bu küçük molaların kesintiye uğramasını engelleyin” uyarılarında bulundu.