2019 İşkur Almanya işçi alımı başvurusu OBM insan kaynakları şirketinin son açıklamasından sonra araştırılmaya başlandı. Almanya 8 bin işçi alımı ile ilgili gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz. OBM 61 branşta işçi alımı yapılacağını duyurmuştu. 19 Aralık'ta Almanya Bakanlar Kurulu AB dışında işçi alımı yasasını onaylamış ve yabancı işçi alımına onay vermişti. İşte 2019 İşkur Almanya işçi alımı başvurusu hakkındaki detaylar ve Almanya'nın işçi alımı ile ilgili yasasının detayları...
Haberimizde 2019 İşkur Almanya işçi alımı başvurusu ile ilgili merak edilen detayları bulabilirsiniz. Almanya işçi alımı yapmak için geçen hafta parlementosunda yabancı işçi yasasını onaylamıştı. Bu haberden sonra vatandaşlar almanya yabancı işçi alımını araştırmaya başladı. Almanya'da Bakanlar Kurulu, Avrupa Birliği dışından işçi alımını öngören tasarıyı onayladı. Başvuru için belirli periyodlarda vize, şu anki şartlarda üniversite diploması istenirken, daha profesyonel konumlar için ise Almanca bilgisi şartı aranıyor. Almanya çıkardığı yasa ile AB dışında yer alanların Almanya'da çalışabilmesi için vize kolaylığı sağlanacağını duyurmuştu. Peki İşkur Almanya işçi alımı başvurusu nasıl yapılır? Merak edilen detaylar haberimizde...
İŞKUR ÜZERİNDEN ALMANYA İŞÇİ ALIMI BAŞVURUSU!
İŞKUR üzerinden yayımlanan çok sayıda memur personel alım ilanına çok yakında yeni bir ilan daha eklenecek. Bu ilanda Almanya' ya vasıflı ve vasıfsız olmak üzere toplamda 10 bin personel alımının yapılacağı duyurulacak. Konuya ilişkin detayları aktaracak olursak, OBM Türkiye tarafından yapılan açıklamaları ulaştırmak doğru olacaktır. İlgili açıklamalarda OBM Türkiye Genel Müdürü Osman Taş 10 bin vasıflı ve vasıfsız personel alımı yapılacağını duyurdu. Açıklamasında İŞKUR ile sürekli irtibatta olduklarını aktararak; önemli ifadelere yer verdi. Yaptığı konuşmasında ülkeye ciddi döviz girdisi sağlayacak projenin detaylarını aktardı. Açıklamasında "Türkiye’ye gelme sebeplerimizdeki en büyük neden Türk olmam. Kendi milletimin Almanya’ya gitmesine yardımcı olma amacıyla buraya geldim. Şu anda kaynakçı, hemşire, yer hizmetlerinde vasıfsız eleman ihtiyacımız var. Ankara, İstanbul ve Antalya şubelerimizi açtık. Yabancı işçi yasası 1961’den bu yana mevcut. 2010’da yeni bir düzenleme yapıldı kölelik gibiydi ama yasa yürürlüğe girmedi. Projeler üzerine konuştuk, araştırmalar yaptık. İki senedir bu konu üzerine konuşuyoruz ve geçen hafta bütün onayları aldık ve şansımıza Almanya da bunun açıklamasını yaptı. Artık 3. Devletlerden vasıflı ve vasıfsız işçi getirebileceğiz" ifadelerini kullandı.
MAAŞI NE KADAR?
Almanya’daki çalışma koşullarına da değinen Taş, “Hemşirelerin 3 bin euro maaşı olacak, kamyon şoförlerinin de 2 bin 500 euro artı mesaileri olacak. Toplamda 4 bin euro'yu buluyor. Yer hizmetleri, havalimanı maaşları da 2 bin euro’yu buluyor. “ dedi.
BAŞVURU EKRANI AÇILDI
OBM A.Ş Genel Müdürü Osman Taş daha önce yaptığı açıklamalarında Almanya için Türkiye'den 10 bin personel alımı yapılacağı ifade etmişti.
Söz konusu personel alımında işe alınacak olan işçilere 2 bin euro maaş verileceği de ifade edildi.
Söz konusu açıklamalar ardından binlerce kişinin işçi başvurusu yapmak isteyen adayların siteye yoğun bir şekilde giriş yapmasından dolayı başvuru ekranı çökmüştü.
Şirket tarafından yapılan açıklamada ise kısa zamanda bu sorunun çözüleceği ve başvuruların yeniden alınacağı belirtildi. Bugün itibari ile başvuru ekranı yeniden açıldı ve adaylar başvurularını yapmaya başladılar.
ALMANYA'NIN ONAYLADIĞI YABANCI İŞÇİ YASASINDA NELER VAR?
Almanya'da bakanlar kurulu, AB dışından yabancı işçi alımını öngören yasayı onayladı.
Yeni yasa ile birlikte Almanya, hemşirelik, hasta ve yaşlı bakıcı, inşaat, metal, IT gibi toplam 61 branşta yabancı işçi alacak. Yasaya göre, meslek diploması bulunanlar, herhangi bir iş sözleşmesi olmadan da iş aramak için belirli bir süreliğine Almanya’ya gelebilecek.
İŞ ARAMAK İÇİN 6 AY KALINABİLECEK
Almanya’ya gelmeden önce bir iş sözleşmesi imzalanması durumunda, vasıflı eleman Almanya’ya gelip hemen çalışabilecek. Meslek diplomalarını bulundukları ülkede Almanya’nın temsilciliklerinde denkleştiren vasıflı elemanlar ve söz konusu branşlarda eğitimli akademisyenler somut bir iş teklifi olmadan da, iş aramak için Almanya’ya gelip 6 aya kadar kalabilecek.
VİZEYİ BÜYÜKELÇİLİKLER VERECEK
Ancak bu sürede, iş aramak için gelen AB vatandaşlarına verilen sosyal yardımı alamayacak. Bu nedenle, örneğin Türkiye’den Almanya’ya iş aramak amaçlı gelecek nitelikli elemanların iş aradığı sürece geçimini sağlayacağını Almanya’ya gelmeden önce belgelemesi ve mesleği yapabilecek derecede Almanca konuşabildiğini kanıtlaması gerekecek. Almanya'ya gitmek isteyen ve şartları yerine getirenlere 6 aylık vizeyi büyükelçilikler verecek.
Almanya da, diğer birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi işgücü piyasasının ihtiyaçları, yaşlanan nüfus ve göç ile ilgili kaygılar arasında bir denge kurmaya çalışıyor.