Milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği 2017 memur zammı hakkında hükümetin zam teklifi belli oldu. Buna göre 2018'de yüzde 3+3, 2019'da ise yüzde 3+3 oldu. Yaklaşık 3.2 milyon memur ve 1.9 milyon memur emeklisini ilgilendiren memur emeklisi zammı toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet teklifini açıkladı. Peki bundan memur ve memur emeklisi maaşları ne kadar olacak? Memur ve emekli zammı hakkında tüm son dakika gelişmelerini haberimizde bulabilirsiniz.
Milyonlarca memur ve emeklinin merakla beklediği zam teklifi görüşmeleri yapıldı. Peki memur ve memur emeklisi zammı ne kadar oldu? Memur zam haberlerini ve son dakika gelişmelerini takip edebilirsiniz. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu 4. dönem kamu toplu görüşmeleri ile ilgili açıklama yaptı. Pazarlık sürecinin 21 Ağustos'a kadar süreç devam edeceğini belirten Sarıeroğlu, "teklifimiz 2018 yılı ilk ve ikinci altı ay için yüzde 3+3, 2019 yılı ilk ve ikinci altı ay için de yüzde 3+3 şeklindedir" dedi. Peki bundan sonra ne olacak? Memur ve memur emeklisine bu teklif nasıl yansıyacak? İşte ayrıntılar...
1 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde, 2018 ve 2019 yılında memurlara, yapılacak zam ve sosyal-mali haklar konusunda uzlaşı aranıyor. Sendikalar görüşmelerin başladığı ilk gün tekliflerini sunarken, hükümet emekli maaşı zammı için ilk teklifini bugünkü görüşmede açıklandı.
BAKAN SARIEROĞLU'NUN AÇIKLAMALARI
1 Ağustos'ta bir çalışma takvimi belirlemiştik. 2-7 Ağustos tarihlerinde 11 hizmet kolu için çalışmalar başlamıştı. 8 Ağustos'ta genele ilişkin talepleri çalıştılar. Bizlere raporları sundular. Bizler de değerlendirmeyi yaptık. Bugün de genele ilişkin taleplerin değerlendirmesini gerçekleştirdik. 21 Ağustos'a kadar süremiz söz konusu. En düşük memur maaşında yüzde 97, ortalama memur maaşında yüzde 61 değer sağlandı. Kurumlararası ücret dengesizliklerini gidermek için çok önemli adımlar attık. Kamuda istihdam edilen personel sayısında ciddi artışlar sağladık. Kamuda başörtüsü yasağını kaldırdık. Eğitimden sağlığa ulaştırmadan toplu konuta birçok alanda ilklerin uygulayıcısı olduk. 15 yıllık dönemdeki ilkleri üstüne koyarak aynı ruhla aynı iddiayla yapmayı sürdüreceğiz. 1 Ağustos itibariyle yürütürken paydaş olarak yer aldık. Güçlü bir dialog ortaya koyduk. Sürecin bundan sonra da aynı nezakette devam edeceğine inanıyorum. Görüşmelerimiz bugünden itibaren uzlaşı ile devam edecek. Toplu sözleşme tekliflerinde genel ve 11 hizmet kolunda çalışmalarına devam edeceğiz. 406 maddede görüşeceğiz.
'YÜZDE 3+3 ZAM TEKLİFİ'
2018-2019 yıllarını kapsayan toplu sözleşmelerde müzakerelerimizi sürdüreceğimizi belirterek teklifi açıklıyorum. Kamu işveren heyeti olarak ilk 6 ay yüzde 3, ikinci 6 ayında yüzde 3, 2019 ilk 6 ay yüzde 3 ve ikinci 6 ayında yüzde 3 olarak teklif sunuyorum. Enflasyon oranının öngörülen artışı ile enflasyon farkı da ödenecektir.
MEMUR-SEN'İN TEKLİFİ
Memur-Sen masaya, 3 alternatifli teklifle oturdu. İlk teklifte 2018 yılı için yüzde 10 + yüzde 6, 2019 yılı için de yüzde 10 + yüzde 8 zam isteniyor. İkinci teklifte 2018 ve 2019 yılında taban aylığa 75'er lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına, her iki yılında birinci ve ikinci 6 aylarında yüzde 7'şer zam talep ediliyor. Üçüncü teklifte ise, 2018'den itibaren ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam, 2018 yılı birinci ve ikinci altı ayında yüzde 6'şar zam, 2019 yılında birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam öngörülüyor.
KESK'TEN "EN DÜŞÜK MAAŞ 3 BİN 450 LİRA OLSUN" TALEBİ
Türkiye Kamu-Sen, 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8 artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu. KESK ise diğer konfederasyonlardan farklı olarak yüzdelik artışlar yerine en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 liraya çıkarılmasını talep ediyor. 2016 ile 2017'yi kapsayan üçüncü dönem toplu sözleşmeyle, kamu çalışanlarına geçen yıl için yüzde 6+5, bu sene için ise 3+4 zam yapılmıştı.
EMEKLİLİK MAAŞI SORGULAMA
Emekli maaşı sorgulama işlemi ile emeklilik sorgulamanızı kolayca yapabilir, emekli olduğunuzda ne kadar emekli maaşı alacağınızı öğrenebilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama sonucunda SGK’ya gitmek zorunluluğu olmadan internet ortamında emekli maaşı hesaplama işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca online olarak emeklilik hesaplama, emeklilik sorgulama ve emekli maaşı hesaplama gibi işlemlerinizi de yapabilirsiniz. Emekli maaş sorgulama işleminizi her üç kurum için de E-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.
EMEKLİLİK MAAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN
Emekli maaşı hesaplama ve sorgulama gibi SGK ile ilgili pek çok sorgulama işleminizi yine SGK’nın resmi sitesi olan E-SGM sistemi üzerinden şifresiz olarak istenen bilgiler doğrultusunda gerçekleştirme imkanınız vardı. E-SGM sisteminin kısa bir süre önce kapatılması ile birlikte artık emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemleriniz E-SGM sistemi üzerinden yapılamamaktadır. Onun yerine halen hizmet veren, bünyesinde pek çok sorgulama işlemini bulunduran E-Devlet sistemi ile artık sorgulama işlemlerinizi tek bir şifre ile gerçekleştirebilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama işlemi de e-Devlet sistemi üzerinden güvenli bir şekilde yapılabilir.
EMEKLİLİK BORÇLANMASI
Yürürlüğe yeni giren Kanun ile birlikte sigortalı olarak çalışan bireyler, geriye dönük borçlanma şeklinde erken emekli olmaya hak kazanabiliyor. Geriye dönük borçlanma fırsatından yaranabilecek sigortalı olarak çalışan bireyler askerlik, kadınlar için doğum, hizmet ihyası ve aynı zamanda yurt dışı borçlanması yapanlar olarak belirlenmiştir. Bu tür durumlarda sigorta primlerini düzenli bir şekilde ödeyememiş olan bireylerin geriye dönük borçlanma şeklinde emekli olma hakkı bulunuyor. Kadınlar için doğum borçlanması sigortalı olarak çalışan bireylerin işe geri dönme tarihinden sonra doğan üç çocuğu için de geçerli olmaktadır. Böyle bir durumda olan kadınlar altı yıl doğum borçlanması hakkına sahip olabilirler. Sigortalı bir şekilde çalışan kadınların doğum sürecinden önce çalışmış olması, doğumdan sonra onun için sigorta primi ödenmemiş olması ve aynı zamanda doğum yaptığı çocuğunun yaşıyor olması gerekmektedir. Kadınların bir doğum yapması, yani bir çocuk için doğum borçlanması talebinde bulunan sigortalı olarak çalışan kadınlar 12.643 TL, en fazla ise 82.216 TL arasında ödeme yapabilme hakkına sahipler.
Milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği 2017 memur zammı hakkında hükümetin zam teklifi belli oldu. Buna göre 2018'de yüzde 3+3, 2019'da ise yüzde 3+3 oldu. Yaklaşık 3.2 milyon memur ve 1.9 milyon memur emeklisini ilgilendiren memur emeklisi zammı toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet teklifini açıkladı. Peki bundan memur ve memur emeklisi maaşları ne kadar olacak? Memur ve emekli zammı hakkında tüm son dakika gelişmelerini haberimizde bulabilirsiniz.