İstanbul’daki 5.8’lik deprem felaketin kırmızı alarmı oldu. Toplanma alanları ve kentsel dönüşümdeki eksikler devletin, test yaptırılmayan binalar vatandaşın 20 yıldır hazırlıksız olduğunu gösterdi. Dayanıklılık testlerine talep patlaması olunca da şirketler 4 ay sonraya gün vermeye başladı. Kilitlenen sistem, hassas konuda paniğe kapılmadan sistemli hareket edilmesinin önemini ortaya koydu.
İstanbul’da geçtiğimiz hafta meydana gelen 5.8’lik depremin ardından üst üste korkutan açıklamalar geldi. Deprem uzmanları, Marmara Denizi’nde kırılması beklenen fayın harekete geçtiğini belirterek, “Sona doğru yaklaşıyoruz. Gerekli önlemler acilen alınmalı” uyarısında bulundu.
Paniğe neden olan açıklamaların ardından da ne yöneticilerin ne de halkın gereken hazırlıkları 1999’daki Marmara Depremi’nden bu yana almadığı tekrar ortaya çıktı. Öyleki kentsel dönüşümde bir türlü aşama kaydedilememesi, afet toplanma alanlarının imara açılması gibi nedenlerin dışında, halkın da oturdukları yapıların sağlamlığını kontrol etmediği gün yüzüne çıktı. Orta şiddette sayılan 5.8’lik depremde şu ana kadar en az 2 bin binada da hasar oluştuğu açıklandı.
Depremin kapıya dayanmasından hemen sonra ise binalarda deprem testi gerçekleştiren firmalara tarihlerinde hiç görülmeyen sayıda başvurular yapılmaya başlandığı ortaya çıktı. Halkın büyük bir panikle yaptığı başvurularda ise şirket yetkililerinin taleplere yetişemediği öğrenildi. Hem şirketlerin, hem kat maliklerinin hem de kiracıların başvurabildiği bina deprem testlerinde ise yoğunluk nedeniyle 4 ay sonrasına randevular veriliyor. Birçoğu internet üzerinden doldurulan başvuru formları ile randevu veren şirketlerin deprem testi fiyatları ise binaların kat ve metrekare sayısına göre değişiyor. 10 kat altı binalar riskli bina tespit yönetmeliği çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu durumda bir apartman için test fiyatı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Fiyatlarda binanın bulunduğu alanın büyüklüğü etkili oluyor. Ancak bina 10 katın üzerindeyse Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği devreye giriyor. Bu şekildeki uygulamalarda da her kata ayrı test yapılması gerekiyor. Kat başına fiyat ise bin 350 TL’den başlıyor. Bir şirket yetkisilisi ise 5.8’lik depremden önce internet sitelerini 100 kişinin ziyaret ettiğini ancak sarsıntıdan hemen sonra bu sayının 6 binlere çıktığını ifade ediyor. Deprem öncesi günde ortalama 5 kişinin firmalarından teklif aldığını belirten diğer bir şirket yetkilisi de, son bir haftada günde 400’e yakın teklif vermeye başladıklarını ve randevuları ise artık en az 4 ay sonrasına verebildiklerini kaydetti.
BİR ÇÜRÜK OKUL DA TEKİRDAĞ’DA ÇIKTI
İstanbul’daki depremin Tekirdağ’da yol açtığı hasar da ortaya çıkıyor. Depremden sonra Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu binası tahliye edildi. İncelemede binanın zemin katındaki kolonlarda patlamaların meydana geldiği tespit edildi. Bunun üzerine bina boşaltılırken, çevresine de emniyet şeritleri çekildi. Binaya öğrenci ve akademisyenlerin girmesi ise yasaklandı.