Uydular hacker saldırılarına açık

Uydular hacker saldırılarına açık

Özel şirketlerin de uzaya uydu göndermesiyle sayıları artan uydular Hacker saldırılarına karşı korunmasız.

Birçok özel işletme uzaya uydu göndermeye başladı. Bunların en şöhretlisi ise Elon Munsk’un sahip olduğu Space X. Bu şirket uzun vadede uzaya toplan 40 bin küçük uydu göndermek istiyor. Munsk bu projeyle dünyanın en ücra köşesine dahi internetle buluşturmak istiyor. Uzaya uydu göndermek için gerekli olan roket ve satelit ücretlerinin düşmesiyle birçok özel şirket de bu yola başvuruyor.

Bütün bu etkenlerden dolayı önümüzdeki birkaç yıl içinde uzaydaki uydu sayılarının katlanarak artması bekleniyor. Siber saldırılar konusunda dünyaca ünlü uzmana William Akoto uzaydaki uyduların hacker saldırılarına karşı korunmasız olduğu yönünde uyarılarda bulundu. Akoto özel şirketlerin masrafları kısmak amacıyla siber güvenlik konusunda tasarrufa gittiğini belirterek, bunun tehlikelerine dikkat çekti.

Şirketlerin özel yazılımlar geliştirmek yerine piyasadaki mevcut siber güvenlik yazılımlarını kullandığını söyleyen Akoto, hackerlerin mevcut yazılımlardaki hataları iyi bildiğini ve bunun büyük bir tehdit oluşturabileceğini dile getirdi. Öte yandan uzaya gönderilen uyduların üretimine birçok firmanın katıldığının söyleyen Akoto bunun yazılımlarda açık kapı bırakma tehlikesini arttırdığına dikkat çekti.

Uydulara sızan hackerlerin neler yapabileceği hakkında 1998 yılında yaşanan bir örnek bulunuyor. Hackerler uzaydaki Alman uydusu ROSAT’ın kontrolünü ele geçirmiş ve uydunun solar modüllerinin güneşe yönelterek uydunun ağır hasar almasına neden olmuştu. Hackerlerin uydulara sızması durumunda dünyaya yanlış sinyaller göndererek, önemli alt yapı yatırımları sabote etme tehlikesi de bulunuyor.

Yine hackerler tarafından ele geçirilen uyduların diğer uydulara saldırması tehlikesi de bulunuyor. Akoto uyduların güvenliği konusunda ortak standartla bulunması ve bunların uygulanması talebinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN