Dünya'nın dönüş hızı yavaşladı

Dünya'nın dönüş hızı yavaşladı

Yeni bir çalışmaya göre, gelecek birkaç yıl içinde bir gün herkes zamanının bir saniyesini kaybedecek. Bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği ise insanların etkisine göre belli olacak. Çünkü kutuplardaki buzulların erimesi Dünya'nın dönüşünü ve zamanı değiştiriyor.

Saati ve dakikaları Dünya'nın dönüşü belirler. Bu dönüş ise sabit olmayıp dünya yüzeyine ve çekirdeğinde olup bitenlere göre az da olsa değişebiliyor.

NTV'de yer alan habere göre; bu değişimler zaman zaman dünya saatinin saniyelerle yeniden ayarlanmasına neden oluyor.

Bu zamana kadar çok sayıda saniye eklendi ancak artık dünya hızlanmaya başladı. Uzun bir yavaşlama eğiliminin ardından ilk kez bir saniyenin çıkarılması gerekecek.

Fransa'daki Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'na (BIPM) göre bu yakın zamanda yapılacak.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği küresel ısınmadan etkileniyor. Raporda, kutup buzunun erimesinin artık saniyeyi üç yıl geciktirerek 2026'dan 2029'a ittiği ortaya çıktı.

ARTIK SANİYE NEDİR?

Artık saniye, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a (UTC) göre tek bir saniyenin ayarlanması ile meydana geliyor. Bilim insanlarının bildirdiğine göre, atomik saatler tarafından ölçülen inanılmaz derecede hassas Uluslararası Atom Saati (TAI) ile Dünya'nın dönüşüne bağlı kesin olmayan gözlemlenen Güneş Zamanı (UT1) arasında fark bulunuyor.

Bu iki kavramının birbiri ile eşleştirilmesi durumunda artık saniye ortaya çıkıyor. Greenwich Ortalama Saati (GMT) ile uyumlu UTC zaman standardı, astronomi de dahil olmak üzere küresel zaman işleyişi için yaygın olarak kullanılıyor. Araştırmacılar, birkaç yılda bir eklenen artık saniye olmasaydı, UTC’nin Dünya'nın dönüş hızıyla aynı hizada olmayacağını söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN